Kimler sarma sardı? Kimler evine bayram şekeri aldı? Ev baklavası yaptı ?
Belki gelen misafir yemek zamanı gelir, sofraya “Buyur” edilir diye büyük tencerelerde yemekler yapıldı mı?
Çocukluğumdan sahneler aklımda… Annem evde Barış Manço’nun Bugün Bayram şarkısını açmış, evde tatlı bir koşuşturma… Herkes sırayla el öper, kocaman sarılır birbirine. Anneciğim o pamuk elleriyle baklava yapmış, sarma sarmış. Kırmızı pabuçlarım, bayramlığım başucumda… Bayramlık bazen bir mağazadan alınmış, bazen de ablalarımın geçen bayram giydiği etek ve bluz sökülüp bana tayt ve süveter yapılmış.
Masanın etrafında gülen yüzler… Evde o meşhur bayram kahvaltısı. Kıyafetler giyilir ve yollara düşülür. Büyüklerin ellerinden öpülür, sımsıcacık sarılmalar, “İyi misin?” diye içten hal hatır sormalar…
Tabii, harçlıkları unutmamak lazım! Umarım hazırlamışsınızdır😊 Çünkü şeker yerine harçlık veren 4 numara teyze hâlâ anılarımda tüm tazeliğiyle durmakta. Sadece bir çocuğa harçlık vererek anılarında en güzel halinizle yer edinebilirsiniz. Çok karlı bir alışveriş hem de var olan geleneğimizi devam ettirmek için de motivasyonumuz artmış olur.
Bir de köye gittiysek bayramlaşmaya… İsterseniz 20 senedir görmüyor olun, izzet ikramda eksik olmaz. Ne varsa bölüşülür.
Hemen sofra kurulur. “Tokuz” dersiniz, “Olmaz” derler. Yer sofrasında yerinizi alırsınız.
Bir seferinde bazlamaya sürülmüş tereyağını hatırlıyorum hala tadı damağımda .
Çoğu paylaşmak kolaydır da az olanı paylaşmak her yiğidin harcı değildir.
Dün yumurtlamayan tavuğuna dertlenen teyzeyi dinlersiniz. Kuyunun suyu da son dönemde bulanmıştır,’’ Hay Allah’’tır.
Çay demlenir, tavşan kanı… Sohbet edilir, benim diyenin sahip olamayacağı bir hoşgörü ile…
İçiniz ısınır, sadece insan olduğunuz için “Buyur” edildiğiniz evleri görünce mest olur, döndüğünüz yere bir süre yabancılaşma ihtimalini de sırtlanıp dönersiniz.
Bu bayram niyet ettim, bayramı bayram gibi yaşamaya. Çünkü son dönemde şunu fark ediyorum: Uzaklaşıyoruz. Uzaklaştıkça yabancılaşıyoruz. Mesafeler açılıyor… Psikolojik sağlığımızın korunmasında sosyal desteğin önemi aşikârken bunu bayram vesilesiyle canlandırmak gayet makul.
Hadi, bu bayram konu komşu bayramlaşalım.
Dargınlıklar varsa bitirmek için de bir sebebimiz olsun.
Varsa ihtiyaç sahibi çevremizde, ikramımızı da alıp gitmeyelim mi bayramlaşmaya? Belki bayram gelmeyen evlere de bizim vesilemizle bayram gider… Olur mu, olur.
Dayanışmayı, hoşgörüyü derinden hissedeceğimiz ve hissettireceğimiz bir bayram diliyorum.
Bayramınız kutlu olsun efendim…