Bayram da beslenmenize dikkat edin.

Bayram da yemek yemeye fazla bir eğilim gerçekleşebilir. Alışkanlıklar tamamıyla değiştiği için dikkat edilmesi gerekiyor. Bu bayram gelenekler yerine getirilmeyecek olsa da evde kaldığımız sürece yeme düzenine ve yenen besinlere dikkat edilip aşırıya kaçınılmamalıdır.

Kesilen kurban etleri sağlık açısından hemen tüketilmeli olsa da 1-2 saat için tüketiliyor.

Sofralarda birbirinde çeşitli et yemekleriyle şenlenecekken sağlığınıza dikkat edin. Uyulması gereken önemli birkaç nokta var.

Bu dönem de en önemli kronik rahatsızlığı olanlar dikkat etmelidir. Tüketilen etler de doymuş yağ oranı yüksekken, kolesterolü olanlar dikkat etmesi gerekiyor.

Yeni kesilmiş kurban eti bekletilmeksizin 1-2 saat içinde tüketilir. Dayanamayıp beklemeden her birey tüketse de taze etin sindirimi oldukça zor olduğundan pişmesi zor iken, hazımsızlık da oldukça güçtür. En doğru yöntem 1-2 gün eti beklettikten sonra tüketmek olsa da maalesef bunu başaramıyoruz. Kronik rahatsızlığı olanlar ve mide rahatsızlıkları olanlar dolapta 1-2 gün etleri beklettikten sonra tüketmeliler.

Sonrasında doğru saklama yöntemleriyle kıyma, kuşbaşı şeklinde küçük paketlemeler yaparak kullanıma hazır hale getirilerek derin dondurucu da saklanabilir. Doğru saklanan etler hem besin öğelerinin kayıpları aza indirilir, hem de mikroorganizmaların çoğalmasını engellemiş olur. Süre zarfı içinde dondurulmuş etler buzdolabında çözündürülerek kullanılmalıdır.

Et hazırlama da kullanılan tahtalar ve bıçaklar, sebze hazırlığında kullanılmamalıdır.

Sakatat tüketimi de artmaktadır. Ancak özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır.

Porsiyon kontrolüne dikkat edin.

Bugün yiyelim harman üzeri diyip fazla yediğiniz taze et size hazımsızlık, kabızlık yaratacağı gibi uykusuzluk da yapacaktır. Gün içinde sindirim problemleri yaşamamak için sabah yiyeceğiniz rutin bir kahvaltı yumurta, peynir, zeytin, salatalık, domates ekmek gibi kolay ve hafif besinler gün içindeki sindiriminizi kolaylaştıracaktır. Öğle yemeğinde eti tercih ederken, akşam yemeğini sebze veya kurubaklagil olarak tercih edin.

Etin pişirme yöntemlerine dikkat edin.

Haşlama, fırın ya da ızgara yöntemlerini tercih edin.

Kavurma yapılacaksa artı bir yağ ilave etmeden, kendi suyunda kısık ateşte pişirin.

Mangal yapılacaksa pişen et ve ateş arasında mesafe 15-20 cm olmasına dikkat edin.

Etin pişirme yöntemi doğru yapılırsa kalitesi düşmez ve besin zehirlenmelerine yol açmaz. Onun için iyi pişmesi çok önemlidir.

Eti tek başına tüketmeyin.

Tabağınızın bir yanı gerekli posa, vitamin ve minerallerin alınması için yeşilliklerinizi, sebze grubunu ekleyin.

Asitli içecekler yerine cacık, ayran tercih edin. Pilav makarna gibi besinleri değil, bulgur, esmer pirinç tüketin.

Su tüketmeyi unutmayın

Su tüketiminize gün içinde özen gösterin. Hele ki bu yaz sıcaklarında en az 2,5 litre su tüketin.

Öğünlere dikkat edin

Abur cubura kendinizi çok vermeden, öğünlerinize dikkat etmeniz gerekiyor. Aşırı yemek yeme sağlığınızı olumsuz etkiyebilir. Yağlı besinleri ve hamur işlerini tercih etmemeye, posalı besinlere yer vermeniz metabolizmanızın düzene girmesini sağlayacaktır.

Şekerli besinlerden uzak durmak meyve ve kuruyemişlerle veya kuru meyvelerle ara öğünler yapmak sağlığınız için daha faydalı olacaktır. İlla ki Tatlı tercihleriniz olacaktır. Bunlar meyveli, sütlü olarak tercih edebilirsiniz.

Beslenme yanında fiziksel aktiviteler de ihmal edilmemelidir.

Bayram ve sonrası doğru beslenme alışkanlıklarınızdan vazgeçmeyin. Sağlıcakla kalın…