Yaz aylarında artan hava sıcaklarıyla birlikte terleme arttığı için haliyle sıvı ve mineral kayıpları da artmaktadır. Bu da vücudumuzun sıvı-elektrolit dengesini bozabilir. Özellikle tansiyon düşmesi, mide bulantısı gibi şikayetlerin yanı sıra kalp hastalıkları, kalp yetmezliği, yüksek tansiyon gibi hastalıklarda artış gözlemlenmektedir.

Su başlı başına bir besin mucizesidir. Sıcaklarla birlikte vücudumuzun suya olan ihtiyacı arttığı için susamayı beklemeden günlük en az 2-2.5 L su tüketmeliyiz. Su tüketimi kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Suyun yanında gıdalardan aldığımız tuz vücuttaki su kaybını daha çok arttıracağından günlük tuz miktarını azaltmak gerekebilir.

Beslenmemizde özellikle çok yağlı yiyecekler, şekerli yiyecekler, hamur işleri, kavurmalar, kızartmalar, tuzlu yiyecekler, turşu, salamura gibi yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmak gerekir. Az yağ ile pişirilmiş zeytinyağlı sebzeler, bol miktarda meyve tüketmek, mutlaka öğünlerimize salata eklemek, yoğurt veya ayran da mutlaka öğünlerimizi desteklemek için önerilir. Ancak mutlaka kaliteli protein kaynaklı et, tavuk, balıktan da yararlanmamız gerekir. Ancak bunların pişirilme yöntemleri çok önemlidir. Eğer yağsız kendi yağıyla pişiriliyorsa, fırınlanıyorsa, ızgara yapılıyorsa günün mutlaka bir öğününde de bu besinlerden yararlanmak gerekir.

Yaz aylarında en çok yapılan şeylerden bir tanesi de şekerli içecek tüketiminin arttırılmasıdır. Şekerli içecekler soğukluğundan dolayı başlangıçta bizi iyi hissettirse de hararetimizi gidermiş gibi gelse de aslında uzun vadede bizi daha çok susatan daha çok acıktıran besinlerdir. O nedenle bunların ya az şekerli ya da light olanları tercih edilmelidir. Yazın yine tüketilebilecek aslında en yararlı içeceklerden bir tanesi ayrandır ikincisi ise maden suyudur. Belki ayranla maden suyunu karıştırarak bir içecek yapılabilir diğer seçenek olarak ev yapımı limonatalar , az şekerli limonatalar veya taze meyve suları miktarlarına dikkat edilerek yine tüketilebilir.

Yazın dikkat etmemiz gereken bir diğer husus da gıda zehirlenmeleridir. Çünkü yaz aylarında gıda zehirlenmeleri artmaktadır. Potansiyel riskli dediğimiz besinler başta et, tavuk, balık, yumurta, konserve ürünler gibi gıda zehirlenmesine en sık karşılaştığımız besin gruplarıdır. Bu besinleri çözdürme esnasında ve pişirme esnasında gereken dikkati göstermemiz gerekir.