Yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurma ve mangal, uzmanların uyarılarına kulak verilmezse bazı hastalıklara yol açabilir. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada ise mangalda pişen etin kanser yapıcı etkisinin olduğuna işaret ederek doğru yapıldığı takdirde bir sıkıntı olmayacağını da açıkladı. Hulusi Ada, “Etin sürekli aynı yüzeyle temas etmesini engellemek için dönüşümlü olarak pişirmek iyi bir fikirdir. Temiz bir ızgarada pişirmek, yanık kalıntıların ve dumanın kanserojen bileşiklere neden olma riskini azaltabilir. Dondurmada ise temizlik ve hijyene dikkat etmelisiniz” diye kaydetti.

‘Her kadın tarzıyla Parla’sın!’ ‘Her kadın tarzıyla Parla’sın!’

2 4-5

DÜŞÜK ATEŞ TERCİH ETMELİSİNİZ

Mangalda pişen etin kansere davetiye çıkarma riskinin, bazı faktörlere bağlı olarak artabileceğini ifade eden Başkan Ada, mangalda pişirme işlemi sırasında ortaya çıkan yüksek ısının, etteki proteinler ve yağların reaksiyona girmesine neden olabileceğini vurguladı. Bu reaksiyon sonucunda kanserojen bileşikler olan polisiklik aromatik hidrokarbonlar ve heterosiklik aminler oluşabileceğini ve bunların hastalıklara sebep olduğunu söyleyen Hulusi Ada, “Ancak, bu riskler bazı önlemler alınarak azaltılabilir” dedi. Ada, “Etin uzun süreli yüksek ısıda pişirilmesi yerine, daha kısa süreli pişirme tercih edilmelidir. Etleri marinasyona tabi tutarak, pişirme öncesi etin yüzeyine zarar veren reaksiyonların azaltılmasına yardımcı olabilirsiniz. Izgaranın çok alev alması veya etin alevlerle temas etmesi yerine, daha düşük ateşte ve ızgara yüzeyinden uzakta pişirme tercih edilmelidir. Mangalda etle birlikte sebzeler veya meyveler pişirmek, reaksiyonları dengeleyebilir ve sağlıklı bileşiklerin oluşumunu destekleyebilir. Daha az yağlı etler tercih ederek, yağ damarlarının ızgara üzerine düşmesi ve alevlerle temas etmesini azaltabilirsiniz. Etin sürekli olarak aynı yüzeyle temas etmesini engellemek için de dönüşümlü olarak pişirmek iyi bir fikirdir. Temiz bir ızgarada eti pişirmek, yanık kalıntıların ve dumanın kanserojen bileşiklere neden olma riskini azaltabilir” diye konuştu.

YAPAY TATLANDIRICILARA DİKKAT!

Dondurma 7’den 70’e tüm insanlar için adeta mutluluk depolayan serinletici bir besindir. Ancak dondurma alırken bile dikkat edilmesi gereken bazı faktörler bulunuyor. Bu konuda bilgi veren Hulusi Ada ise sözlerine son olarak şunları ekledi: “Kaliteli malzemelerle üretilmiş dondurma tercih edin. İyi bir dondurma, daha doğal ve taze lezzet sunar. Etiketlerdeki malzeme listesini kontrol ederek katkı maddeleri ve yapay tatlandırıcılar içerip içermediğini gözden geçirin. Doğal renkler ve kıvamı tercih edin. Aşırı parlak renklere sahip veya çok yumuşak dondurmalar genellikle fazla katkı maddesi içerir. Taze dondurma, daha iyi lezzet sunar. Dondurmanın raflarda ne kadar süre beklediğini sormaktan çekinmeyin. Dondurma fiyatı genellikle kaliteyi yansıtır. Çok düşük fiyatlı dondurmalar kalitesiz olabilir. “Süt bazlı mı, bitkisel mi tercih ediyorsunuz? Laktozsuz veya şekersiz bir seçenek mi arıyorsunuz?” gibi tercihlerinizi göz önünde bulundurarak seçim yapın. Güvenilir bir dondurma dükkanı veya markası tercih edin. Temizlik ve hijyen konularına dikkat eden yerlerden alışveriş yapmak önemlidir. Alerjiniz varsa, içerikleri dikkatlice inceleyin ve alerjen içermeyen bir seçenek seçtiğinizden emin olun. Diğer müşterilerin deneyimlerini inceleyerek hangi marka veya dükkanın daha iyi olduğunu öğrenebilirsiniz. Sonunda, damak zevkinize uygun olan dondurmayı seçmeyi unutmayın.”

Kaynak: TUBA KAYA