Yaklaşık 12 yıldır devam eden ve bilinmeyen akıbetiyle ‘yılan hikayesine döndü’ denilerek alay konusu olan Apa-Hotamış İletim (AHİ) Kanalı’nda çalışmalar hala devam ediyor. Duyurulduğu yıllardan bu yana çiftçilerin umutla beklediği kanaldan çiftçiler ise umudunu kesti! Geçmiş yıllarda meydana gelen çökmelerden dolayı suyun verilemediği kanalda son yıllarda ise yaşanan kuraklık dolayısıyla suyun çiftçiye ulaştırılamadığı duyurulmuştu. İnli Sulama Kooperatifi eski Başkanı ve üretici Veli Kılalı, AHİ Kanalı’ndaki çalışmaların yanlış bir biçimde devam ettiğine dikkat çekti.

Konya’da bu mahallede oturan iyileşiyor! Konya’da bu mahallede oturan iyileşiyor!

3 4-4

TEK ÇARELERİ KUYU!

2012 yılında yapımına başlanan ve yıllar önce bitirilmesi planlanan AHİ kanalı, defalarca çökmesi nedeniyle bir türlü bitirilemezken, kuraklık ve su ihtiyacının kuyulardan giderilmesi nedeniyle kuyulardaki su, metrelerce aşağıya çekilmeye başladı. Karapınar’da oluşmasına alışık olunan obruğun, geçtiğimiz günlerde ise Çumra Apa Barajı yakınlarında gerçekleşmesi, yeraltı sularının tükendiği alarmını da beraberinde getirdi. Kuyuların derinleşmesine rağmen sulama için başka çaresi olmayan çiftçi ise üretimini devam ettirebilmek adına yeraltı suyunu kullanmaya devam ediyor.

3 6-7

HER YIL 10 METRE DAHA AŞAĞI

Üreticilerin suya ulaşmak adına kuyulardaki yeraltı suyunu kullandığını belirten Kılalı, Çumra’daki kuyuların her yıl yaklaşık 10 metre derinleştiğine dikkat çekti. Kılalı, kuyulardaki son durum hakkında şunları söyledi: “Üretici, kuyulara boru eklemesi yaparak derinleşen kuyulardan su ihtiyacını gidermeye çalışıyor. 2017 yılında İnli Sulama Kooperatifi olarak göreve geldiğimizde en derin kuyumuz 80- 90 metre iken şu anda pompalar 120-130 metreye kadar inmiş durumda. Bu durum, bazı yerlerde 150 metreye kadar indi. Her yıl yaklaşık olarak 10 metre aşağı inildiğini söyleyebilirim.” 

3 7-6

‘HASTAYA ÖNCE SERUM VERİN!’

AHİ Kanalı’ndaki çalışmalar hakkında konuşan Kılalı, kanaldaki çalışmaların devam ettiğini ancak aciliyeti bulunan noktaların tamamlanarak suyun verilmesi yerine, su verildikten sonra da halledilebilecek yerlerin yapımının sürdüğünü ifade etti. Kılalı, konuyla ilgili, “Çalışmaların devam ettiğini biliyoruz fakat çiftçinin beklentisini karşılayacak çözüme ulaşmak yerine çalışmalar farklı şekilde devam ediyor. Arazi su istiyor ve çalışanlar, su verildikten sonra yapılması gerekeni yapmaya çalışıyor. Serum gereken bir hastaya serum vermek yerine, ‘hasta iyileştikten sonra ne yapabiliriz’ diye düşünüyorlar! Önce acil olanı yapıp ilerleyen zamanlarda onu düşünürsünüz.” dedi.

3 8-8

‘KANALDAKİ GÖÇÜKLER ARAZİYE DE ULAŞTI!’  

AHİ’deki çalışmaların yetersiz olduğunu dile getiren Kılalı, çiftçinin umudunu kestiğini ifade ederek, ‘AHİ’den gelmesini beklediğimiz suyu unutalım’ dedi. Suyun neden verilmediği konusunda sunulan sebeplerin birer bahane olabileceğini de belirten Kılalı, “Bir inşaata 12 yıl önce beton atıp onu orada bırakırsan, kendiliğinden harap olması gayet doğaldır. Meydana gelen göçükler, halledilemeyecek düzeyde değil. Ancak su verilmemeye devam ederse arazide de göçükler olmaya başlayacak ve Çumra, Karapınar gibi olacak. Göçüklerin kanaldan araziye taşınmaması için siz yeter ki su verin! Şu anda su verilmek istense kanal, su verilebilecek kadar tamamladı. Araziye su ulaşacak kadar bitmese de Hotamış’a su vermemek için hiçbir sebep yok!” diye konuştu.

‘KURAKLIK BİR TEK BİZE Mİ VAR?’

Kılalı, çiftçinin suya 12 ay lazım olduğunu dile getirerek en fazla ihtiyaç olunan ayların ise temmuz-ağustos olduğunu anımsattı. Su verilmemesinin bir nedeninin ise ‘kuraklık’ olarak açıklanmasına da tepki gösteren Kılalı, “Metreküp olarak hacmini bilmesek de barajlarda su var. Mavi Tünel İçme Suyu Projesi’yle Konya’ya içme suyu getirilebiliyor ancak bir tek bize mi yetecek kadar su yok?” ifadelerine yer verdi.

Muhabir: HACER CEYLAN