Geçtiğimiz günlerde Seydişehir’de kusma, ishal şikayetiyle birçok vatandaşın hastaneye başvurmasıyla gündeme gelen zehirlenme olayı, Konya merkezde de benzer vakaların görülmesi ve hastanelere başvuran sayısındaki artış, gözleri içme suyuna çevirmişti. Yaşanan olayların ardından şehir genelindeki tatlı suların da kesilmesi, kamuoyunda sularda sorun olduğu iddialını güçlendirdi.

MAVİ TÜNEL’DEN SU GELMİYOR İDDİALARI

2018 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2018 yılında açılan projeyle birlikte Konya’ya Mavi Tünel’den memba kalitesinde içme suyu verilmeye başlanmıştı. Ancak son dönemde Mavi Tünel’den Konya’ya içme suyu gelmediğine yönelik iddialar ortaya atılmış, şehirdeki su kalitesinin düştüğüne dair yorumlar oluşmuştu.

KOSKİ TÜM SORU İŞARETLERİNİ GİDERDİ

Konuya Konya Büyükşehir Belediyesi Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (KOSKİ), açıklık getirdi. Yenigün’e açıklamalarda bulunan KOSKİ, kamuoyunun kafasındaki soru işaretlerini giderdi. KOSKİ’den içme sularının kalitesine yönelik herhangi bir sorun olmadığına yönelik yapılan açıklamada; “KOSKİ Genel Müdürlüğü olarak, ürettiğimiz suyun günlük kontrolleri yapılmaktadır. Uygunsuz sonuç çıkması durumunda anında müdahale edilerek düzeltilmektedir. Ancak enfeksiyon rahatsızlığı sadece sudan olmaz; hava sıcaklıkları mevsim itibari ile sebze ve meyvelerin yıkanmadan kullanımı, çevre kirliliği vs. gibi sebeplerden de meydana gelir. Hastadan detaylı bakteriyolojik test yaparak, bakteri cinsi ve sebebi tespit edilmeli. KOSKİ Genel Müdürlüğü olarak, ürettiğimiz suyun güvenliği bizim için son derece önem arz etmektedir. Bu vesile ile üretilen suyumuzun günlük kontrolleri akredite laboratuvarlarımızda titizlikle yapılmakta, uygunsuz bir sonuç çıkması halinde anında müdahale edilmektedir. Son dönemde medyaya yansıyan enfeksiyon rahatsızlıkları ile ilgili, iddia edilen bölgelerde yapılan tüm analizlerimizde olumsuz bir durumla karşılaşılmamıştır” denildi. Ayrıca İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilere göre de yaşanan sağlık sorunlarının mevsimsel olumsuzluklardan kaynaklanıyor. Bu kapsamda hastanelere gelen şikayet sayılarının mevsim normallerinde olduğu bildiriliyor. 

TATLI SULARDA BAKIM YAPILDI

Zehirlenmelerin olduğu ve gözlerin sulara çevrildiği bir dönemde tatlı sularda yaşanan kesintinin üç ay önceden planlanan bakım çalışması kapsamında gerçekleştirildiğini belirten KOSKİ; “Tatlı su şebekemizde bazı çeşmelerin akmadığı şikâyetine istinaden tüm tatlı su şebekemizi kapsayan bir bakım çalışması başlattık. Şebekemizdeki arızaları gidermek ve genel bir bakım çalışması ile daha kesintisiz bir hizmet vermek adına yapılan çalışmada sona gelinmiş olup şu anda Selçuklu, Meram ve Karatay’da yüzde 90 oranında tüm tatlı su çeşmelerimiz faal durumdadır” açıklaması yaptı.

MAVİ TÜNEL’DEN SU GELMEYE DEVAM EDİYOR

Konya’ya Mavi Tünel’den içe suyu gelmediğine yönelik iddialara da açıklık getiren KOSKİ; “Haziran 2018 yılından itibaren şehir merkezinin içme suyu ihtiyacı kesintisiz olarak Mavi Tünel’den karşılanmaktadır. Ayrıca merkez dışında Çumra, İçeri Çumra, Alibeyhüyüğü mahallelerine de Mavi Tünel’den su verilmektedir. Aksi iddialar doğru değildir, suyumuz memba suyu kalitesindedir” bilgisini paylaştı.

İÇME SUYU KUYULARLA DESTEKLENİYOR

Mavi Tünel’den gelen suyun yetersiz kalma ihtimaline karşı da tedbir alındığını belirten KOSKİ, bu durumda kuyuların devreye alındığını bildirdi. Konya şehir merkezinde içme suyu sağlaması amacıyla 380 su kuyusu bulunduğunun bilgisini paylaşan KOSKİ; “Şehir merkezinde su kuyusu sayımız 380’dir. Bu kuyular Mavi Tünel’den gelen su miktarı yetersiz olursa çalışmaktadır” açıklaması yaptı.

BARAJLAR BEKLENEN DÜZEYDE

KOSKİ, içme suyu sağlayan barajlardaki son durumla ilgili de bilgiler paylaştı. Yaşanan kuraklık nedeniyle barajlardaki doluluk oranlarının beklenen düzeyde olduğunun belirtildiği açıklamada; “Konya şehir merkezi için temin ettiğimiz iki tane ana kaynağımız mevcuttur:

İletişimciler için staj şart! İletişimciler için staj şart!

Altınapa Barajı: 01.07.2024 tarihi itibari ile yüzde 43 oranında doludur.

Bağbaşı Barajı: Bağbaşı Barajı Bozkır Barajı’ndan beslenmektedir. Bağbaşı Barajı’nın doluluk oranı ise 01.07.2024 itibari ile yüzde 22’dir” denildi.

BARAJ DOLULUK ORANLARI ŞEFFAF

Öte yandan KOSKİ, barajların doluluk oranları konusunda oldukça şeffaf davrandıklarını, KOSKİ’nin resmi internet sitesinde barajların durumunun anlık olarak verildiğini paylaştı.

SU SORUNU YOK AMA OLMAYACAĞI ANLAMINA GELMEZ!

İklim değişikliğinin en çok etkilendiği ülkelerden biri olmamız ve Konya Kapalı Havzası’nın da bu olumsuzluktan etkilenmesi, suyun kıymetini daha da artırıyor. Konuyla ilgili KOSKİ’den yapılan açıklamada; “1 Temmuz 2024 itibariyle Konya’da su sorunu bulunmamaktadır. Kuraklığın devam etmesi ve beklenilen yağışların alınamaması halinde vatandaşımıza gerekli bilgilendirme yapılarak yeraltı su kuyularımız devreye alınacak, şehrin su ihtiyacı karşılanacaktır” denildi. Yapılan açıklama Konya’nın şuan için içme suyu sorunu olmadığı yönünde. Ancak suyun kıymetli olduğu bir dönemde yarınlar da düşünülerek suyun tasarruflu bir şekilde kullanılmasının önemini artırıyor. Her ne kadar KOSKİ ve ilgili yetkililer bu konuda dönem dönem hatırlatmalar yapsa da, vatandaşların su tasarrufunu hiçbir zaman akıllarından çıkarmaması gerektiği ise hayati bir gerçek.

Kaynak: ABDULLAH AKİF SOLAK