YENİGÜN ÖZEL

Ehliyette yaş sınırı hayat kurtarır!

Ehliyette yaş sınırı uygulamasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Zirve Sürücü Kursu Sahibi Tevfik Dündar, bu uygulamayla trafik kazalarının azalacağına işaret ederek belli bir yaştan sonra araç kullanımının zorlaştığını ifade etti

Abone Ol

Sürücü belgesi sahipleri için önemli bir gelişme yaşandı. Resmi açıklamaya göre, sürücü belgesi yaş sınırında yapılan değişikliklerin yanı sıra, belirli yaşı aşan sürücülerin belge yenileme süreçleri ile ilgili yeni kurallar belirlendi. Yaş sınırını aşan bireyler, sürücü belgesine sahip olsalar dahi araç kullanamayacaklar. Büyük otobüs şoförleri için minimum yaş sınırının 26, maksimum yaş sınırının ise 69 olduğu açıklandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın geçici düzenlemesi ile yaş sınırının pandemi sonrası ticaret hacmindeki artışı karşılayacak şekilde 69'a yükseltildiği bilgisi de verildi. Bu düzenlemenin, Kahramanmaraş'taki deprem ve sürücü eğitimlerinin aksamaları nedeniyle 2024 sonuna kadar uzatıldığı belirtilirken, 68 yaşını tamamlayıp 69 yaşına giren sürücülerin ticari araç kullanma yetkilerini kaybedecekleri ve alternatif iş seçenekleri aramaları gerektiği duyuruldu. Ehliyet yenileme konusunda ise, 65 yaşını dolduran kişiler için 3 yılda bir, 80 yaşını dolduran sürücüler için ise risklerin artması nedeniyle 2 yılda bir olmak üzere zorunlu yenileme süreleri konuldu. Bu süreçlerde sürücülerin ehliyetlerini güncellemeleri gerekiyor.

EHLİYETTE YAŞ SINIRI OLMASI GÜVENLİ BİR ŞEY

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Zirve Sürücü Kursu Sahibi Tevfik Dündar, ehliyette yaş sınırı konusunun henüz yasalaşmasa da gündeme gelmesinin çok iyi olduğunu söyledi. Çünkü özellikle belli yaş sınırı olması gereken araçlardan otobüs ve TIR aracılığıyla kazaların çok fazla gerçekleşmeye başladığına dikkat çeken Tevfik Dündar, “Otobüs veya TIR kullanmak otomobil kullanmaktan daha zor. Ne yazık ki bu tür araç kazalarında ölüm sayısı da fazla oluyor. Son 20 gün içerisinde büyük araçlarda kaza yapıp hayatını kaybeden vatandaş sayısı 50’yi geçti. Bayram süresinde ise 78 kişi vefat etti. Kurallara uymadıkları ve uygun zamanda araç kullanmadıkları için bu kazalar meydana geldi. Bunların yanında bir sürücü kaç yaşında olursa olsun en fazla 2-3 saat arasında araç kullanmalı, sonra 10 dakika dinlenmesi ve yürümesi gerekiyor. Çünkü hiç durmadan araç kullanıldığı zaman ‘yol hipnozu’ dediğimiz olay yaşanır. Sürücü bir noktadan sonra olmayan şeyleri yolda görmeye başlayabilir” diye konuştu.

YOLLARIN KRALI OLMAZ, KURALI OLUR!

Avrupa’da 65 yaşından sonra sürücülerin ticari araç, tanker, ambulans gibi araçları kullanmadıklarını aktaran Dündar, bu uygulamanın Türkiye’de gerçekleşmediğine yakındı. Dündar, “İnsanın belli bir yaştan sonra melekeleri zayıflar, zamanında frene basamayabilir, göremeyebilir, manevra yapamayabilir. Dolayısıyla emniyet için tek elle değil iki elle direksiyonu tutmak gerekiyor. O yüzden ehliyette yaş sınırının uygulamaya konulması ve kanunlaştırılması çok önemli. Ama yaş sınırının daha erken gelmesi lazımdı, geç oldu. Ehliyette yaş sınırlaması toplumumuzda rahatsızlık uyandırsa da doğru olan bu. 75 yaşına gelmiş bir otobüs şoförü işsiz kalmamak için mesleğine devam etmek isterken yaşından dolayı çok sayıda insanı kazaya kurban da edebilir. 60-70’li yaşlarda otobüs ve TIR kullanmamak lazım. Ehliyette yaş sınırının uygulanmaya başlamasıyla kazaların daha aza ineceğini düşünüyorum. Bunların dışında Avrupa’da belli bir yaştan, saatten sonra araç kullanılmaz. Hatta bu konuda denetimler sıkça yapılır. Bizde de böyle olmalı. Caydırıcı ceza bakımından da Avrupa sistemlerini kurmuş. Ehliyet ve araç kullanımı noktasında cezalar kesinlikle caydırıcı olmalı. Kırmızı ışıkta geçen sürücüye bir miktar para cezası uygulanıyor ama sonrasında aynı hata yine yapılıyor. Avrupa’da ise araç kullanırken telefonla konuşan sürücüye para cezası kesilirken aynı anda 7 gün aracı bağlanır, ehliyetine de 12 gün el konur. Bu kurallardan dolayı Avrupa’da bir yılda trafik kazasında sadece 5-6 kişi hayatını kaybediyor. Yolların kralı olmaz, kuralı olur” ifadelerine yer verdi.

BELLİ BİR YAŞTAN SONRA ARAÇ KULLANIM KABİLİYETİ AZALIR

İnsanların 40 yaşında olduğu gibi 70 yaşında araba kullanamayacaklarını belirten Dündar, sözlerine son olarak şunları ekledi: “Yaşlı insanların metabolizması her geçen gün biraz daha yavaşlıyor. Bir süre sonra gözlük kullanıyor veya dizleri ağrımaya başlıyor. İlerleyen yaşlarda çok sayıda hastalıkları çıkabiliyor, hatta yol hipnozu yaşayabiliyorlar. Bunun bilincinde hareket ederek ehliyette yaş sınırına uymak gerekiyor. 19 yaşında B, 21 yaşında kamyon, 24 yaşında otobüs veya kamyon ehliyeti alınabilir. Bu yaş grubu ideal. Otobüs, tanker, ambulans ve TIR gibi araçlarda da 65 yaş sınırı gayet uygun. Otomobil kullanımında ise 72 yaşından sonra sınır konulmalı.”