Konya’da son günlerde mevsim normalleri üzerinde yaşanan hava sıcaklıklarının yanında aniden çıkan rüzgarlar da çiftçileri endişelendiriyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan çiftçi Büşra İşleker ise, artık mahsullerin suyu kabul etmediğini belirterek çoğu kişinin sürekli kuyulardan su çektiğine işaret etti. Büşra İşleker, bilinçsiz kişiler tarafından tarlalarda çıkan yangınlara da dikkat çekti.

3 5Büşra İşleker

“ARTIK MAHSULLER SUYU KABUL ETMİYOR”

Son günlerde tarlada olağanüstü bir sıcaklık yaşadıklarını söyleyen Büşra İşleker, arazide toprağa dokunduklarında adeta ateş derecesinde bir hisle karşılaştıklarını ifade etti. Bundan dolayı haftada bir yaptıkları sulamayı artık 4 güne çıkardıklarını dile getiren İşleker, “Bitkilerimiz sıcaktan buruşmuş halde. Suyu tutmuyorlar. Yerel sularımızın sıkıntılı olmasına rağmen sulamaya devam etmek zorunda kalıyoruz. Bu sene çok fazla kuyu arızası ortaya çıktı. Çünkü havalar sıcak olduğu için herkes haftada birden fazla sulama gerçekleştiriyor. Daha önceki senelerde haziran ayında hava bu kadar sıcak olmuyordu. Tarlalarda istediğimiz şekilde suyu durduramıyoruz. Artık mahsuller suyu kabul etmiyor. Bu bizi maddi olarak zarara uğratıyor. Dolayısıyla bu sene herkes verim konusunda düşüş yaşayacak” diye kaydetti.

3 7-5

“ÇOK SAYIDA ÇİFTÇİ İŞİ BIRAKABİLİR!”

Çiftçilerin şu anda zor bir sürece girmeye başladıklarını aktaran İşleker, “Zaten buğday da para etmiyor” diyerek çiftçilerin zor günlere hazırlıklı olmaları gerektiğini belirtti. Üretimin eski sistematiğinin bozulduğuna işaret eden İşleker, “Herkes sadece aldığı parayı düşünüyor. Bunların yanında bu sene yaşanan dolu, rüzgar ve sağanak yağışların ardından çok sayıda çiftçinin işini bırakacağını düşünüyorum. Bir sene boyunca emek verdiğimiz ürünler çok fazla zarar gördü. Üreticilerimiz geçinebilmek için ya altındaki araçlarını satıyor ya da kredi çekmek zorunda kalıyor” dedi.

3 9-4

Alaaddin Tepesi ne oldu? Alaaddin Tepesi ne oldu?

DAHA ÖNCE YAŞANAN AFETLERİN ETKİSİ SÜRÜYOR

Konya Karapınar’da en son yaşanan don olayından sonra bitkilerinde gelişimin zayıfladığını anlatan İşleker, şu an normal şartlarda mısırlarının boyunun kendisiyle aynı olması gerekirken bunun gerçekleşmediğini söyledi. İşleker, “Birçoğu dondan öldü ve etkilendi. O zaman donmasınlar diye gece uyanıp tarlada saman yakmıştık. Ama işe yaramadı. Ayrıca diğer çiftçi kardeşlerimin birçoğunun buğdayı, ay çekirdeği, patatesi heba oldu. Aniden çıkan rüzgarlardan da kaynaklı olarak ürünlerimizin bazıları zarar gördü. Devlet bu konuda biz çiftçilere yardımcı olmaya çalıştı” şeklinde konuştu.

3 8-7

ANİ ÇIKAN RÜZGARLAR VE YANGINLAR ÜRETİME ZARAR VERİYOR!

Konya’da son günlerde yüksek sıcaklık yaşansa da bazı anlarda aniden rüzgar ve fırtına çıkabiliyor. Ani rüzgarların buğdaya veya diğer ürünlere zarar verdiğini vurgulayan İşleker, bunun dışında binlerce insanın bilinçsizliğinden dolayı yangınların çıktığını, buğdayların yandığını ifade etti. Dolayısıyla üretici olarak emek verdiklerini dile getiren İşleker, ürünlerine zarar gelmesinden korktuklarını aktardı.

PARA DEĞİL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖNEMLİ

Çiftçi İşleker, meslektaşlarına bazı önerilerde bulanarak sözlerine son olarak şunları ekledi: “Çok araziden ziyade verimli arazi işlemeye odaklanmalıyız. Özellikle üretimde sürdürülebilirlik çok önemli. Ayrıca şu an sular arazide çok yanlış kullanılıyor. Bu konuda belli bir düzen olmalı. Bazıları sabah akşam kuyunun altından su çekiyorlar. Bu çok bilinçsiz bir davranış. Gerçekten önemli olan para kazanmak değil, gelecek nesle verimli tarım bırakmak. Bunların dışında verim almak için çok fazla kimyasal kullananlar da var. Sonuç olarak kendi vatandaşını öldürmüş oluyorlar. Bir süre sonra bu toprak kimyasal barındırdığı için doğal yağmurla verim vermemeye başlayacak. Ben bunları çok yanlış buluyorum. O yüzden doğru ve sürdürülebilir tarım için seminer gibi eğitimler verilmeli.”

Muhabir: TUBA KAYA