Tahıl ambarı olarak anılan Konya, yüzlerce sanayi işletmesi, KOBİ’leri ile aynı zamanda bir sanayi kenti haline geldi. Türkiye`nin en büyük organize sanayi bölgelerinden birine sahip olan Konya, aynı zamanda bir KOBİ merkezi. Bunun yanında Konya’da Organize Sanayi Bölgeleri’nin sayısı da giderek artarken, sanayi işletmeleri bazı sorunlarla da karşı karşıya geliyor. Konya’daki sanayiciler son yıllarda yaşanan eleman sorununu eklenen yeni sorunlarla daha da büyüdüğüne dikkat çekiyor. Büyüyen konut sorununun sanayideki eleman sorununu daha da tetiklediğini belirten İNTERMAK Genel Müdürü Hüsamettin Sönmez, konu ile ilgili çözüm önerilerini de paylaştı.

6 8-4

‘ELEMANIN ARDINDAN KONUT SIKINTISI GELİYOR’

İNTERMAK Genel Müdürü Hüsamettin Sönmez, Konya sanayisi ve şehirdeki sorunlara dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Son yıllarda Konya sanayisinin eleman sorunu yaşadığını buna konut sorununun da eklendiğini ifade eden Sönmez, Konya’ya sosyal konutların kazandırılmasını istedi. Konuyla ilgili Sönmez şu açıklamalarda bulundu; “Son yıllarda yeni bir sorunumuz oluştu ve bu sorun sorunlarımızın başında yer almaya başladı. Bu sorun Konya’daki konut ve kira sorunu. Bana “Konya’nın sanayisinin sorunları ne?” diye sorarsanız birincisi konut ikincisi ise elaman temini. Bunların ardından enflasyon, ulaşım, finans gibi sorunlar geliyor.  Konya ve Konya sanayisinin birinci sorunu konut. Yabancı öğrencilerin Konya’ya gelmesi ile Konya’da konut sıkıntısı başlamıştı. 2018 yılında konut sektöründe yaşanan bu durgunluğun ardından bu sorun daha da arttı.  Türkiye’yi derinden etkileyen Asrın felaketi 6 Şubat depreminin ardından Konya’ya deprem bölgelerinden yapılan göçlerin artından konut ve kira sorunu çok ciddi şekilde arttı.  Kira fiyatlarının asgari ücrete yakın olması ya da üzerinde olması sebebiyle çalışanlarımız kendilerine bin TL fazla veren firmalara ya da elemanlarımız gitmesin diye bizler daha fazla zam yapmak zorunda kalıyoruz. Firmamızda çalışmasını istediğimiz elemana teklif ettiğimiz rakamı elaman beğenmiyor. Şehir dışında da eleman getirmeyi pek düşünemiyoruz. Çünkü getireceğimiz elemanın da nerede kalacağını düşünüyoruz. Sanayicinin elaman sorunun geçmişten bu yana birinci sorunuydu. Şimdi buna konut sorunu eklendi. Ben bu durumun çözümünü Konya’ya iki sene içerisinde 10 Bin adet Sosyal Konut projesinin yapılması gerekiyor. Bu konutları belediyeler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, kısmen sanayiciler, birtakım vakıflar da devreye girebilir. Hayır amaçlı sosyal konutlar yapılabilir mi? Belki bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı ve müftülükler buna dahil olabilir. İnsanların hayır yapma kabiliyetlerini ve duygularını kullanarak vakıf evler yapılabilir mi düşünebilir.  Belediyeler öncülüğünde kooperatifler kurulmalıdır. Konya merkezde bulunan belediyelerimiz senelik olarak senelik bin 500 iki bin konut projeleri kapsayan kooperatifler düşünüp ve planlarsa bunların finansmanı kendi içerisinde barındırıyor. Bu çalışmaları şehirde toplu bir birliktelik etmek şekliyle ucuz arsa üreterek onun altyapısını hızlı şekilde hazırlayarak belki bir takım vergi ve harçlarını kolaylaştırarak bu işler hızlandırılabilir. Diğer taratanda da Müftülük öncülüğünde hayır vakfı oluşturarak Sadaka-i cariye olarak hayır sahiplerinin yaptıracağı muhtaç, dul, yetim ile çok fakir insanlara ücretsiz ya da çok cüzi miktara kiraya verilecek vakıf evlerin yapılması gündeme gelebilir. Yaşanan bu sıkıntılar ev sahibi- kiracı-işveren-çalışan sorunlarını da beraberinde getiriyor.”

Konya Da Ocak Ayinda 2 Bin 2 Konut Satildi 2611

Vatandaşların sıcakla imtihanı sürüyor Vatandaşların sıcakla imtihanı sürüyor

‘SANAYİCİ YETERLİ SEVİYEDE VASIFLI ELEMAN BULAMIYOR’

Sanayicinin çalıştırmak üzere yeterli seviyede vasıflı elaman bulamadığını da ifade eden Sönmez, konuşmasını şöyle sürdürdü, “Biz sanayiciler olarak vasıflı ve vasıfsız elaman bulmakta oldukça zorluk çekiyoruz. Bu sorunu gidermek adına topluma mesleğin öneminin anlatılması gerekiyor. Ailelerimize ve meslek seçimin önünde olan gençlerimize mesleğin önemini anlatmamız lazım. Yanlış olarak çok sayıda üniversite açıldı. İlçelerde bile üniversiteler var. Ama üniversite eğitimini aldıkları meslekler ile ilgili iş bulamıyorlar. Çünkü üniversiteler plansız bir şekilde açılmış vaziyette. Sanayicilerin ara eleman sorunlarını hükümete iletmesi ile Mesleki Eğitim Merkezlerinin sayıları artırıldı ve eğitimleri de artırıldı. Mesleki Eğitim Merkezlerinde eğitim alan öğrenciler fabrikalarda çalışmalarını sürdürürken lise eğitimlerine de devam ediyor. Mesleki eğitimin önemi aileler tarafından önemi halen anlaşılmış değil. Yeterince genç nüfusumuz var ama bunları ihtiyaç olan sahalara yönlendiremiyoruz. Bunun da toplumda daha çok konuşulması ve toplumda bilinçlendirilmesi lazım.  Sanayici elamana muhtaç. Hatta bazı şirketlerimiz yakın ilçelerimizden günlük eleman taşıyorlar. Bazı sanayicilerimizde yakın illerden işçi gruplarını bulup getirerek Konya’da kalacak yer ayarlayarak eleman sorunlarını bu şekilde çözdüğünü biliyorum. Bu sorun ciddi bir safhaya ulaşmış durumda.  Türkiye’nin ve Konya’nın çok fazla çalışan bir genç nüfusa ihtiyacı var. İnsanlarımızı doğru yönlendirmemiz lazım. İşsizlik değil çalışacak insan bulunamıyor.  İnsanımız artık rahat masa başı iş fikrini bırakması lazım. Çalışmadan üretmeden neyi bölüşeceğiz. Herkes pastadan daha büyük bir pay istiyor. Ama pastayı üretmeliyiz ki payımız da artsın. Bunun da toplum tarafından anlaşılması lazım”

Muhabir: MUHAMMED ESAD ÇAĞLA