Ehliyette yaş sınırı hayat kurtarır! Ehliyette yaş sınırı hayat kurtarır!

Kentin merkezi noktasında bulunan Alaaddin Tepesi, Eski Tunç Çağı dönemine kadar uzanan höyük olup 400 metre çapında. Alaaddin Tepesi'nde Selçuklu dönemine ait Alaaddin Cami, Selçuklu hükümdarlarının türbeleri, 2’nci Kılıçarslan Köşkü ve tepenin kuzey eteklerinde bazı duvar kalıntıları bulunuyor. 2'nci Kılıçarslan Köşkü’nün kalıntısı olan burcun üstü 1961 yılında beton bir şemsiyeyle koruma altına alındı. Konya Büyükşehir Belediyesi, 2015 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile protokol imzalayarak Alaaddin Tepesi'nde çevre düzenlemesine başladı ama hâlâ istenilen sonuca ulaşılamadı. Bu kapsamda Kılıçarslan Köşkü'nden geriye kalan burcun üzerindeki beton şemsiye de zamanla yıprandığı için kaldırıldı. Burcun, gerçeğine yakın görsel inşa edilmişti. Sonrasında Büyükşehir Belediyesi tarafından Kılıçarslan Köşkü’nde uygulanmak üzere proje yarışması açılarak dereceye giren projeler kamuoyuyla paylaşıldı. Ancak proje hala uygulamaya geçmedi. Kamuoyu ise Alaaddin Tepesi’nde yıllardır devam eden bu çalışmaların biran önce tamamlanmasını bekliyor.

GÖRÜNTÜ HOŞ DEĞİL!

Burcun üzerinde daha önce yer alan beton şemsiye yerine yeni bir yapı inşa edilmiş ve vatandaşlarca tepki çekmişti. Tepedeki kazı çalışması ve çevre düzenleme çalışmalarının geçen zamana rağmen hâlâ tamamlanmamış olması, şehir açısından istenilen bir durum değil.

3 2 Kopya-1

GEÇEN YIL AÇIKLAMA YAPILMIŞTI

Konya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de restorasyon çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu geçen yıl şu açıklamalarla belirtmişti: ''Köşkün korunmasına yönelik çalışmalar, mevcut köşk kalıntısına zarar vermeyecek yöntemlerle yapılmaktadır. Köşk burcunun dolgu altında kalan kısmı ortaya çıkartılarak, burcun gerçek ölçülerine yakın görsel algısı sağlanmıştır. Köşk kalıntısına ait önemli yapısal parçalar olarak tanımlanması gereken köşkün doğu yüzünde yer alan sırlı tuğlalar ile yapılmış konsol parçaları ve köşkün balkonu altındaki konsollar arasında yer alan tuğla motifli eğrisel yapı alanı özellikle korunmuştur. Köşk kalıntısı üstte koruyucu bir cam yüzeyle korunmuştur. Cam yüzey aynı zamanda köşkün eski balkon düzleminde olup, ince dört çelik sütunla taşıtılmıştır. Projedeki ana ilke, köşkün mevcut durumuyla korunmasını sağlamak ve 19'uncu yüzyılın sonları ile 20'nci yüzyılın başından kalan fotoğraflar kaynak kabul edilerek köşkün ana yapısının rekonstrüksiyonu yapılarak canlandırılmasına çalışılmasıdır.''

TURİZM AÇISINDAN ÖNEMLİ

Restorasyonu ve kazı çalışmalarının yapıldığı Alaaddin Tepesi turizm açısından önemli bir bölge. Her yıl yüz binlerce turist ağırlayan Konya’nın bu önemli merkezinin turizm açısından da bir an önce tamamlanmasının isabetli olacağı düşünülüyor.

Muhabir: TUBA KAYA