YENİGÜN ÖZEL

Yıl boyu çok çalıştılar, şimdi dinlenme zamanı!

Cuma günü itibariyle tamamlanacak olan Eğitim-Öğretim Yılı ile ilgili değerlendirmede bulunan sivil toplum kuruluşu başkanları eğitimdeki sorunlardan da bahsetti. Ortak mesaj ise, yıl boyunca çok çalışan öğrencilerin dinlenmesi yönünde oldu

Abone Ol

Cuma günü öğrencilerin karne almasıyla birlikte 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı tamamlanmış olacak. Eğitim- Öğretim Yılı’yla ilgili değerlendirmede bulunan Konya’daki sendika başkanları yeni eğitim yılından da beklentilerini dile getirdi. Dönem boyu çalışan ve sınava hazırlanan öğrencilerin 3 aylık tatilde mola vererek sosyal yaşamda kendilerini geliştirmeleri gerektiğine işaret eden sivil toplum kuruluşu önderleri, aynı zamanda eğitim sistemindeki sorunlardan da bahsetti.

‘SORUNSUZ BİR EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI GEÇİRDİK’

Sorunsuz bir eğitim- öğretim yılının geride bırakıldığını söyleyen Memur-Sen Konya İl Başkanı Nazif Karlıer, öğrenci ve öğretmenler için daha iyi bir dönem dileğinde bulundu. Öğrencilerin gelişimi açısından öğretmen- okul- veli üçgeninin kurulmak istenmesine rağmen velilerin dahil olmasıyla birlikte birtakım sorunların da ortaya çıktığını bildiren Karlıer, bu süreçte ortaya koyulan titiz davranışlarla bu sürecin de aşıldığını ifade etti. Sınavlı bir eğitim sistemine göre Konya’da en iyi eğitim- öğretim modelinin hayata geçirilmesi adına çaba sarf ettiklerini söyleyen Karlıer, “500 bini aşkın öğrencisi olan Konya’mızda 30 binden fazla öğretmenimiz ve çalışanlarımızla başarılı bir dönemi geride bırakıyoruz. Konya, sınavlarda da başarılar elde etti. İnşallah daha iyi yönde ilerleyeceğimizi umut ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

ÇOK ÇALIŞTILAR, ŞİMDİ DİNLENME ZAMANI!

Karlıer, bu dönemde gayretleriyle başarı gösteren eğitimci ve öğrencilere başarılar dileyerek, sonraki eğitim- öğretim yılıyla ilgili şunları söyledi: “Eğitimcilerimizin birtakım sorunları oldu; onları çözme noktasında da sendika olarak seminerler ve çalışmalarımız oldu. 2024-2025 Eğitim- Öğretim Yılı’nda da güzel bir dönem diliyoruz. Dönem boyu çokça emek veren öğrencilerimiz yaz döneminde de dinlenerek ödüllensinler. Okumaktan kopmasınlar ancak sosyal hayatın içerisinde de yer alsınlar.” Milli ve manevi değerlerin daha küçük yaşlarda öğrencilere aktarılması amacıyla hazırlanan yeni müfredatla ilgili görüşlerini bildiren Karlıer, ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ öğretim programlarını olumlu karşıladığını aktardı.

‘ARA ELEMAN SORUNU CİDDİ YARALAR AÇACAK!’

Güncel eğitim sisteminin tüm öğrencileri ‘üniversiteli’ olmaya iten bir sistem olduğuna ve bu durumun gelecek yıllarda ciddi sorunların ana nedeni olabileceğine işaret eden Türk Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Ali Köç, “Her ne kadar meslek liselerine önem verilse de var olan ara eleman ihtiyacı giderek artıyor. Üniversite sayısının artırılması ve puanların düşürülmesiyle birlikte lise mezunu gençler üniversitelere gidiyor; dolayısıyla her üniversite mezunu, mezun olduğu bölümde iş bulamıyor ve reel sektörde ciddi bir eleman açığı bulunmasına rağmen ciddi bir genç işsizliği mevcut. Sistemin en büyük sorununun bu olduğunu düşünüyorum. Bizim gençlerimizin yerine şu anda ara eleman olarak çalışan yabancı uyruklu gençler, gelecek yıllarda o sektörlerin başına geçtikleri zaman, korkarım ki bizim gençlerimiz ise onların yanında çalışan olarak hayatlarını devam ettirecekler. İş bilmeyen gençlerin yetişmesinin çok acı sonuçlar doğuracağı kanaatindeyim.” diye konuştu.

YÖNLENDİRME, TERCİHE BIRAKILMAMALI!

Yetenek tespitine göre yönlendirme sisteminin daha ilkokul yıllarında olması gerektiğini ifade eden Köç, bu kapsamda liselerdeki mesleki eğitimlerin ortaokullara da taşınması gerektiğini vurguladı. Yapılması gereken diğer hususlarla ilgili tavsiyelerde bulunan Köç, “Gençlerin henüz çocuk yaşlarda keyif alacakları ve başarıya ulaşacakları alanlarda eğitilmeleri tercihe bırakılmamalı; zorunlu hale getirilmeli. Üniversiteyi tamamlayan ya da 18-20 yaşına geldiğinde her şeye sıfırdan başlayan nesiller yerine, ilkokuldan itibaren yapılan yetenek taramasıyla ilgi alanlara yönlendirilerek ara- üst eleman olarak yetişmiş nesillerin oluşmasını istiyoruz.” ifadelerine yer verdi.

‘ADIM ATILMIYOR, SORUNLAR AYNI!’

Eğitimcilerin var olan sorunların değişmeksizin devam ettiğini bildiren Köç, gerekli adımların bir türlü atılamadığına şu sözlerle dikkat çekti: “Atama, nakil ve öğretmenlik meslek kanunu yönetmeliğindeki problemler hala devam ediyor. Millî Eğitim Bakanlığı bu konuda gerekli adımları atmıyor! Konuyla ilgili öğretmenlerle toplantılar yapılsa da sorunlar aynı kalıyor.”

‘ENFLASYONUN AĞIR GÜCÜ, ZİHİNLERİ EĞİTİMDEN DAHA FAZLA MEŞGUL EDİYOR’

Gençlerin gelecek kaygısı güttüğünü ve var olan sistemden mutlu olmadıklarını iddia eden Eğitim İş Konya Şube Başkanı Bahattin Ertuğrul, ekonomik sıkıntıların diğer alanlar gibi eğitimi de vurduğunu belirtti! Müfredat değişikliğiyle ilgili görüşlerini de bildiren Ertuğrul, eğitimde yaşanan sorunlarla ilgili, “Sahada çalışan eğitimcilere sorulmadan hazırlanan müfredattan biz memnun değiliz. Öğretmenlerimiz geçim kaygısıyla şehir merkezlerinde yaşamaya korkuyor; yaz tatili geliyor ancak tatile çıkamıyor. Enflasyonun ağır gücü, eğitimcinin zihnini eğitimden daha fazla meşgul eder oldu. Ayrıca yabancı öğrencilerle ilgilenen öğretmenlerimizin büyük sıkıntıları var. Bu sorunların çözülemediği bir sistemde öğrenci de öğretmen de veliler de mutlu değil!” şeklinde konuştu.

GÜVENLİK NOKTASINDA SINIFTA KALDI! 
Son yıllarda daha fazla kendini gösteren ‘eğitimde şiddet’ başlığına da değinen Ertuğrul, öğretmenlerin çalıştıkları alanlar olan okullarda kendilerini güvende hissetmediklerini ifade ederek Milli Eğitim Bakanlığı’nın güvenlik noktasında da sınıfta kaldığını ifade etti.  Eğitim emekçilerinin bu noktada olan endişelerini dile getiren Ertuğrul, “Eğitimde şiddet alanında yaşanan son olaylar bize gösteriyor ki, eğitim alanında yetkili kişiler güvenliği sağlamakta zorlanıyor. Bu kapsamda tedbir alınmaması ya da alınan tedbirlerin yetersiz kalması, eğitmenleri endişeye düşürüyor. Bu konuda daha fazla can yanmadan gereken yapılmalı!” dedi.