Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte beslenme alışkanlıkları da değişmeye başladı. Sıcak havalarda bol bol su tüketilmesini tavsiye eden uzmanlar, ayran, cacık, maden suyu ve yoğurdun da gün içerisinde alınması gereken besin ve sıvılar olduğunu aktardı. Diyetisyen Nur Açlan ise, yazın güne mutlaka kahvaltı ile başlanılması önerisinde bulunurken mevsimi olan sebze ve meyvelerin tabaklarda yer almasının sağlıklı olacağını kaydetti.

2 6 Kopya-1

Engel değil, iyilik istiyorlar! Engel değil, iyilik istiyorlar!

HAMUR İŞİNDEN UZAK DURMALISINIZ

Sıcaklarda beslenmeye çok dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Diyetisyen Nur Açlan, güneşin altında uzun süre kalmanın, gıda zehirlenmeleri ve sıvı kaybına yol açtığını vurguladı. Ofiste, dışarda, tatilde hatta evde bile sıcaklarla baş etmenin oldukça riskli olduğuna işaret eden Nur Açlan, “Kendinizi sıcaklardan muhafaza ederken beslenmenizle de sıcaklardan korunun. Yaz sıcaklarında, yeme ve içmenizle birlikte daha dinç kalın. Beslenmede kızartmalardan, kreme, mayonez, hamur işinden uzak durun. Kan şekerin hızla yükselip düşmesine sebep olan besinlerden uzak durun. Beslenmenizde tabaklarınızda yer açın. Yaz meyveleri tüketin, ana yemeklerin yanında mevsimi olan sebzeleri taze taze salatasını yaparak tüketin. Ayrıca gün içerisinde oldukça terleme olacağı için elektrolit dengeyi bozmamak adına, ayran, cacık, maden suyu, yoğurt tüketmelisiniz” şeklinde konuştu.

2 9-1

DİKKAT EDİLMEZSE ZEHİRLENMEYE KADAR YOLU VAR!

Sıcak havalarda halsizliğin önlenmesi gerektiğini dile getiren Nur Açlan, öğün saatlerinin sıcak dönemlerde aksayabildiğini söyledi. Bu noktada kişilerin dinç kalması için tavsiyelerde bulunan Diyetisyen Açlan, “Öğünleri tamamıyla kaldırma yanlısı olan bireyler de elbette var. Onun için bu durumdakiler 2 -3 saatte bir ara öğünlerini yaparak dinç kalabilirler. Örneğin kahvaltı sonrası 3-4 kez mini ara öğünler oluşturarak akşam yemeği çok geçe kalmadan yenmelidir” dedi. Besinlerin saklama koşullarına da dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Açlan,  “Et grubu ve süt grubu besinlerin saklanma sıcaklıkları çok önemlidir. Onun için et, tavuk, balık, yumurta, süt, yoğurt gibi besinlerin saklanma sıcaklıklarına dikkat edilmeli. Çünkü dikkat edilmezse sıcaktan dolayı besin zehirlenmelerine neden olan mikroorganizmalar çoğalabilir” diye konuştu.

2 8-3

DONDURMANIZI KENDİNİZ YAPIN

“Mutlaka güne kahvaltıyla başlayın” diyen Açlan, “Rutin zeytin, peynir, yumurta, süt gibi besinleri tüketirken, mevsimi olan sebzeler ve meyveler de tabaklarınızda yer alabilir. Bunun yanı sıra abartmadan kahvaltınızı yapın. Dondurmanızı da kendiniz yapın. Dondurmanın dozunu kaçırmayın, bu sıcak günlerde daha sık dondurma yemek isteyeceğinizden kendiniz yapın. 2 adet muz,1 yemek kaşığı kakao, 3 yemek kaşığı süt, isteğe göre badem ya da ceviz ile dondurma elde edebilirsiniz. Basit karbonhidratlardan da uzak durun. Kurubaklagil, bulgur, yulaf, tahıllı besinler tüketin. Meyve suyunuzu kendiniz yapın. Hazır meyve suyunu tercih etmektense, en sağlıklısını taze meyvelerden olması. Meyve suyu tarifimiz de çok basit. 200 gram karpuz, 1 şişe maden suyu, 1 yemek kaşığı limon eklenebilir” ifadelerine yer verdi.

2 7-3

SU TÜKETİMİNİZİ AKSATMAYIN

Diyetisyen Açlan son olarak şunlara dikkat çekti: “Su içmeyi unutuyorum diyenler küçük yudumlarla su tüketimi alışkanlığı kazanabilir. Suyun tadını sevmeyen kişiler ise suyu renklendirip aromalandırabilir. Fesleğen, nane, tarçın, zencefil, limon, elma, portakal ve sevdiğiniz her bir besinle sularınızı zenginleştirin. Su içmenin vücuttaki toksinleri temizlediğini de hatırlatmak isterim. Su içmek kilo vermeye de yardımcı bir etkendir. Artı bir özelliği de cildi gençleştirip, güzelleştirir. Susama hissiniz oluşmadan su için. Sadece sıcak günlerde değil, soğuk günlerde de su kaybı gerçekleşir. Su tüketimi neden önemli dersek şu şekilde sıralayabiliriz; az su tüketildiği takdirde vücut suyunda kan hacmi ve fiziksel performans azalır, az su tüketimi konsantrasyonu düşürür, baş dönmesi, halsizlik yapar. Hatta vücudun susuz kalmasıyla, sindirim problemleri, mide krampları, kabızlık gibi problemlerle karşılaşılabiliyor. Su vücutta depo edilmediği için her gün ihtiyacımız kadar içilmelidir. Su tüketiminizi aksatmayınız.”

Muhabir: TUBA KAYA