YENİGÜN ÖZEL

Sanatçı özgün olmalı!

Resim Öğretmeni Özlem Sert, sanatta ifade özgürlüğünün önemli olduğunu dile getirerek, “Genel olarak sanatçılar toplumun içinde bulunan, kendi duygu düşünceleri, bakış açıları olan subjektif kimselerdir” ifadelerini kullandı.

Abone Ol

Araştırmacı Yazar Alaadin Aladağ, Necmettin Erbakan Üniversitesi Resim Öğretmenliği bölümünden mezun olan ve aynı zamanda çeşitli sanat etkinlikleri düzenleyen Özlem Sert ile röportaj, gerçekleştirdi. Sert, çalışmalarında daha özgün çalıştığını ve bir çok önemli eser yaptığına işaret etti.

Özlem Sert kimdir? Hikâyenizi bizimle paylaşabilir misiniz?

İsmim Özlem Sert. 18 Aralık 2002’de Aksaray’da doğdum.  Sanata olan ilgim ortaokulda başladı ve daha sonra güzel sanatlar lisesi tercih ederek eğitim hayatıma bu yönde devam ettim.  Üniversiteyi Necmettin Erbakan Üniversitesi Resim iş Öğretmenliği bölümünü bitirerek tamamladım.  Alanımla ilgili olarak da çeşitli özel yüz yüze - online dersler veriyorum yaşadığım şehirde atölye etkinlikleri düzenliyorum.

Sanat ve tasarım alanında sizi en çok ne motive eder ve ilham alırsınız?

Sanatta başlı başlına beni en çok motive eden ve sanata bağlayan şeyin “İfade özgürlüğü” olduğuna inanıyorum. Bir duruma, çevrenizdeki herhangi bir olaya, gündemde olan bir konuya karşı olan düşünce ve tutumlarınızı sanatınız ile izleyicilere sunabilirsiniz. Günümüzde büyük önem taşıyan bir konu aslında ifade özgürlüğü..

Sanatta beni motive eden şeylerden bir diğeri olarak “Yaratıcılık” kavramından bahsedebiliriz. Bu kavram ucu bucağı olmayan bir kavram aslında.. Her resme başladığınızda yeni bir şey ortaya koymalısınız. Yeniden kastım eski olandan tamamen kopmak değil eski olanı inceleyip, araştırarak yeni bir bakış açısı katmak.

Sanat anlayışınızı nasıl tanımlarsınız? Çalışmalarınızda belirli bir tema veya tarz var mı?

Sanatla ilgilenmeye başladığımda sanat anlayışım şu anki yaptığım çalışmalar ile tamamen farklıydı. Daha çok konu odaklı çalışıyordum ve zamanla bu durumun bana bir yararı olmadığını tam tersi beni, yaratıcılığımı sınırladığını farkettim. Konuya odaklandığımızda ne yazık ki görsel diğer ögelere- fırça vuruşları, kullandığımız biçimler ya da tekniklere -çok odaklanamıyoruz diğer bir yandan Konu odaklı bir resimde örneğin; “Hüzünlü bir Kadın” resmettiğinizde izleyici ister istemez yansıttığınız bu duygudan etkilenebiliyor ve eser sadece bu yönden bir anlam, bir değer taşımış olabiliyor.  Şu anki resim çalışmalarımda artık başlarken kendimi sınırlandırmıyorum bu sebeple eskiye göre daha özgün, başarılı çalışmalar ortaya koyduğumu düşünüyorum.

Sanat eserlerinizi yaratırken kullandığınız belirli teknikler veya malzemeler var mı? Hangi malzemelerle çalışmayı tercih ediyorsunuz?

Hayır, belirli bir teknik ya da malzeme sınırlamam yok. Ama genelde tuval üzerine çalıştığımda düz bir yüzey bana yeterli hissettirmiyor. Genelde çeşitli dokular, yüzeyler kullanmayı seviyorum. Herhangi bir boya, malzeme sınırlamam yok ama yeni, farklı teknikler denemeyi seviyorum.

Bir sanat eseri yaratma süreciniz nasıl işliyor? Fikir aşamasından tamamlanmış bir esere kadar olan adımları bizimle paylaşabilir misiniz?

Sanat eseri yaratma sürecinde aslında en önemli ve sancılı kısım fikir üretme süreci. Bu yine herkeste değişebilen bir durum tabii. Ama genel olarak sanatçılar toplumun içinde bulunan, kendi duygu düşünceleri, bakış açıları olan subjektif kimseler. Ben duygusal biriyim ve bu dönemlerimde genellikle kendimi müzik dinleyip, resim çizerken bulurum hep. Fikir oluşturma sürecimde gerçekleşen gündemde olan bir olay ya da kendi özel hayatımda beni etkileyen bir durum fikir sürecimi direkt olarak etkileyen şeylerdir.  Fikir sürecini tamamladığımda, kafamda bir şeyler oluştuktan sonra çalışmam ile ilgili eskizler yaparım. Eserin genel kompozisyonu ve düzeni kafamda belli olur bu süreçte . Eskiz aşamasından sonra çalışmam üzerinde düzenlemeler, gerektiğinde eklemeler yaparım ve bu yönde sanat çalışmamı ortaya koyarım.

Sanat eserlerinizde kişisel deneyimlerinizi ve duygularınızı nasıl ifade ediyorsunuz?

Duygularım direkt etkiliyor aslında benim çalışmalarımı..

Kullandığım renklerden, eserin kompozisyonunun dengeli ya da kaotik olmasına kadar her şey..  Bunların dışında sanatsal deneyimlerim resmin kaba halini genel hatlarını oluşturmamda bana çok yardımcı oluyor daha sonra üzerine yeni eklemeler yaparak çalışmamı oluşturuyorum.

Yaratıcılığınızı beslemek için hangi aktivitelerle meşgul oluyorsunuz? Okuduğunuz kitaplar, izlediğiniz filmler veya gezdiğiniz yerler var mı?

Yaratıcılığı beslemek ya da yeni olanı takip etmek için sosyal medyayı fazlasıyla kullanıyorum. Güncel sanat üzerine yapılan çalışmaları takip ediyorum bir yandan yabancı ressamları takip ederek farklı teknikler, yeni bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum. Okuduğum kitapların resim çalışmalarımın üzerinde etkisi olduğuna inanıyorum. İzlediğim filmlerin aksine duygu ağırlıklı kitaplar okurum genelde. Sabahattin Ali’nin kitaplarını okumayı seviyorum.

Bugüne kadar karşılaştığınız en büyük zorluklar neler oldu ve bunları nasıl aştınız?

Karşılaştığım zorluklar ile ilgili genel olarak konuşmayı seven biri değilim.. Şunu söyleyebilirim ne zaman kendimi bir şeylerden çekmek istesem, yorgun hissetsem müzik dinleyip, resim çizerken bulurum kendimi. O an ne çizdiğimin hiçbir önemi yok sadece eskiz defterimi önüme alırım ve bir şeyler karalarım.

Sanat dünyasında başarılı olmanın anahtarları nelerdir sizce? Özellikle genç sanatçılara ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

Ben daha yolun çok başındayım yakın bir zamanda bir sergi açılışım oldu isminin “Başlangıç” olma sebebi de buydu benim için her şeyin yeni başlaması.. Sanatta ilk dönemlerden beri hep bir gelişim, değişim olduğundan söz edebiliriz. Her bir sanat akımı ya da anlayışı bir öncekine tepki olarak doğmuştur bu yüzden Sanatta en önemli şeyin yenilik ve değişim olduğunu düşünüyorum. Geleneksel olana hep sahip çıkılmalı ama tamamen de ona bağlı kalınmamalı, yeni bir şey eklenmelidir.

Gelecekteki projeleriniz nelerdir? Hangi yeni çalışmaları hayata geçirmeyi planlıyorsunuz?

Şu anlık kafamda net bir şey yok ama sadece sanatla uğraşan bir çevreden çok toplumdaki diğer insanların da sanata olan bakışlarını değiştirmek istiyorum. Bununla ilgili olarak art terapi etkinlikleri, çeşitli atölyeler ile daha çok kişiyi sanatla buluşturmak, bakış açılarını değiştirmek istiyorum.

Sanat ve tasarım dünyasında yeni trendler ve gelişmeler hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu trendler çalışmalarınızı nasıl etkiliyor?

Sanat dünyasındaki yeni trend ve gelişmelere ayak uydurmakta zorluk çekiyorum. Hepimizin bildiği “Modern Sanat” kavramının ne yazık ki sosyal medya platformlarında bir çeşit basitleştirme olarak kullandığını düşünüyorum. Kendini sanatçı olarak tanımlayan kişilerin bir çeşit kandırması gibi.. Bunların dışında güncel sanat etkinliklerini takip etmeye çalışıyorum.

Sanatın toplum üzerindeki etkisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Eserlerinizle vermek istediğiniz sosyal mesajlar var mı?

Sanatın kısıtlanmadığı, desteklendiği sürece direkt olarak topluma bir mesaj verdiğini, topluma bir ayna olduğunu düşünüyorum. Şu anda yaptığım çalışmalar genellikle kişisel deneyimlerim üzerine

Sanatın eğitimdeki rolü hakkında ne düşünüyorsunuz? Sanat eğitiminin önemine dair düşünceleriniz neler?

Sanatın eğitimdeki rolü ülkemizdeki durumunun aksine büyük önem taşır. Küçük yaştan itibaren yeterli önem verilirse bireyin yaratıcılığını, ifade yeteneğini geliştirir. Eleştirel düşünme ve sorgulama yeteneğini geliştirir, bireylere farklı bir bakış açısından bakabilmeyi sağlar. Sanat ile ilgilenen bireylerde kültürel bir farkındalık, bilinç oluşur. Bunların dışında duygusal olarak baktığımızda sanatın psikolojik olarak da olumlu birçok artısı vardır. Birçok Avrupa ülkesinin eğitim sistemine baktığımızda da başarı oranları yüksek yerlerde sanata( resim, müzik gibi) derslere daha çok zaman ayırıldığını da görmekteyiz.Ülkemizde ne yazık ki sanat eğitimi yeterli değil.

Sanat dışında hangi hobileriniz var? Boş zamanlarınızı nasıl değerlendirirsiniz?

Sanat dışında değil genelde sanatla ilgili hobilerim var şarkı söylemek gibi.. farklı müzik aletlerine de ilgim var. Bunların dışında gezmeyi, fotoğraf çekilmeyi çok seviyorum bu yüzden sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanıyorum.

Sanatçı olarak kendinizi sürekli nasıl geliştiriyorsunuz? Hangi kaynaklardan faydalanıyorsunuz?

Boş zamanlarımda genelde yine kendimi resim çizerken buluyorum resim dışında söylediğim gibi genelde geziyorum, arkadaşlarımla oluyorum. Yalnızlığı çok sevmiyorum bu yüzden genelde dışarıda oluyorum boş zamanlarımda. Gündemi takip etmeye çalışıyorum, yeni şeyler öğrenmeye çalışıyorum çeşitli sanat yazılarını ya da online etkinlikleri takip ediyorum. Çoğunlukla sosyal medya üzerinden bu kaynaklardan haberdar oluyorum.

Eğer sanatçı olmasaydınız, hangi mesleği yapmayı hayal ederdiniz?

Küçükken bir sürü eskiz defterim vardı ve hep kıyafet tasarımları yapardım. Moda tasarımcısı olmayı çok isterdim.