YENİGÜN ÖZEL

Rap şarkıların çirkin yüzü!

Rap ve hip hop gibi müzik türlerinde madde bağımlılığına teşvik edici mesajların yer aldığının altını çizen Radyo, Televizyon ve Sinema Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Işık, özellikle gençlerin bu ağa sıkça takıldığından yakındı

Abone Ol

Günümüzde rap ve hip hop müziklerinin içerisinde geçen argo, küfür, cinsel içerikler ve madde bağımlılığına özendiricilik, gençleri etkisi altına almaya devam ediyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Radyo, Televizyon ve Sinema Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Işık ise, Türkiye’de madde kullanımının çok fazla olduğunu vurgulayarak bunun en büyük sebeplerinin rap ve hip hop müziklerindeki madde kullanımına teşvik edici sözlerin olduğuna dikkat çekti. Bu noktada iletişim yönü güçlü önleme ve tedavi politikalarının sorunun çözümüne katkıda bulunacağını kaydeden Mehmet Işık, “Onun için öncelikle madde kullanıcı ve bağımlılarıyla iletişim kurmak gerekir. Bu çok zor da olsa, madde kullanımını öven şarkı sözlerinin içerisindeki doğrudan ve örtük anlamların ortaya konulması onlarla iletişim kurulmasına katkıda bulanabilir” diye konuştu.

SOSYAL MEDYANIN ROLÜ BÜYÜK

Özellikle ergenlerin çoğunda bir alt kültürel bağlantının olduğunu ve bu bağlantının ergenlerin madde kullanımında önemli  bir risk faktörü oluşturduğunu açıklayan Işık, “Madde kullanımını öven neredeyse tamamı argo yüklü şarkılar, söz konusu alt kültürün başlıca bileşenlerinden  birisi olarak dikkat çekiyor. Genellikle rap ya da hip hop müzik yaptıklarını ileri süren gençler tarafından dile getirilen bu şarkılar, önce sosyal medya aracılığıyla paylaşılıyor, beğenilmesi halinde ana akım medyaya taşınıyor. Bu tür şarkıların üretilmesinde ve görünürlük kazanmasında Türkiye’nin en çok kullanılan sosyal medya mecrası durumundaki Youtube önemli bir role sahiptir” ifadelerine yer verdi.

GENÇLİK ETKİ ALTINDA

Işık, sözlerine son olarak şunları ekledi: “Heijan, Ezhel, Khontkar, Şam gibi rapçiler 2010’lu yılların ikinci yarısından itibaren kendi Youtube kanallarını açarak şarkılarını milyonlarla buluşturdu. Adı geçen şarkıcıların “Uyuşturucu kullanımını özendirmek ve kolaylaştırmak” iddiasıyla göz altına alınmaları ve kısa süre içerisinde salınmaları şarkılarının ve kendilerinin daha çok görünür olmasına neden oldu. Aslında müzik ve uyuşturucu arasında insanlık tarihi boyunca yakın bir ilişki olmuş; bu iki özne birbirini çok etkilemiştir. Müzik de uyuşturucu da ticaretin güçlü bir aracıdır. Ayrıca her ikisi de gençlerin gözdesidir. Bunların yanında Rap müziğinin Türkiye’de özellikle gecekondu mahallelerinde ilgi görmeye başladığı yıllar aynı zamanda bu mahallelerde kullanıcı ve bağımlı sayısının hızla arttığı yıllara denk gelir. Zaman geçtikçe de uyuşturucu alt kültürü tüm gençliği etkisi altına almıştır.”