Muhtarlar vatandaşın eli koludur, halk ile Resmi Kurumlar arasında köprüdür, bir gönül işidir. Bu yüzden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu mesleği resmiyete dökmek istedi ve 19 Ekim 2015 tarihi Muhtarlar Günü olarak kabul görülüp her sene kutlanmaya devam etti. Konya Muhtarlar Derneği Başkanı Hamdi Demir ise, Muhtarlığın 1829 yılında kurulduğunu dile getirerek bugüne kadar varlığını koruduğunu vurguladı. Hamdi Demir, “Yüzde 100 milli ve yerli bir meslek olan ve tamamen halkın içerisinden seçilmiş kişilerin icra ettiği Muhtarlık, pandemi döneminde bile 7\24 hizmet veren bir gönül işidir. O dönemde bizim için izin yoktu. Hastalıktan dolayı evden çıkamayan vatandaşlarımıza gazete, ekmek alırdık ve aşı imkanı sağlardık. Ayrıca Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu da Muhtarlığın problemlerini çözme adına çalışmalar yürütüyor. Her zaman bu şekilde vatandaş için hizmet eden, para için değil gönül işi olarak mesleğini sürdüren, demokrasinin temel noktası ve başlangıcı olan ve gece-gündüz çalışan bütün Muhtarlarımızın günü olsun” şeklinde konuştu.

SAVAŞTAN DOLAYI İÇİMİZ BURUK

Selçuklu Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Avcıoğlu, Muhtarlığın tarihine inerek, “Mesleğimiz 1945 yılında sekteye uğrasa da bizim için asıl görev 2015 yılıdır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emriyle, 2015 yılında 29507 sayılı kanunla Resmi Gazete’de 19 Ekim 2015 Muhtarların Günü olarak yayımlandı ve Muhtarlık her yıl aynı gün kutlanmaya başlandı. Her sene Muhtarlar Günümüzde toplanarak çelenklerimizi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün anıtına bırakırız. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın bizlere tahsis ettiği araçla da gün içerisinde ziyaretlerimizi gerçekleştiririz. Ama bu yıl İsrail ve Filistin arasındaki savaştan dolayı içimiz buruk” diye konuştu.

MUHTARLIK GÖNÜL İŞİDİR, PARAYLA YAPILMAZ!

Eskiden Muhtarlar için bir maaşın olmadığını anımsatan Mustafa Avcıoğlu, sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın maaş sistemini getirdiğini kaydetti. Avcıoğlu, “Ama ne olursa olsun Muhtarlık bir gönül işidir. Bizim asıl görevimiz vatandaşlar ile Resmi Kurumlar arasında köprü olmaktır. Muhtarlık halkın eli koludur ve maaşı göz önüne alarak çalışmaz. Mahallede en ufak bir çöpün kaldırılması, okul ve cami yapımı Muhtarlardan sorulurken, aşı kaynamayan evin olmasına da izin verilmemeli. Bunu öğrenmenin yolu ise sürekli vatandaşla irtibat halinde olmaktan geçer. Mesela ben her Cuma namazında camiye gidip vatandaşların dertlerini ve sıkıntılarını direkt onlardan dinliyorum. Bu yüzden biz bir gün değil her gün anılmak isteriz. Çok çalışıyoruz ve her zaman vatandaşlarımızın eli kolu olmak için çabalıyoruz. Mahallesi için durmadan çalışan ve bu işi gönülden yapan bütün Muhtarlarımızın gününü kutluyorum” ifadelerine yer verdi.  

MUHTARLIK VARLIĞINI HALA KORUYOR

Alaaddin Tepesi ne oldu? Alaaddin Tepesi ne oldu?

Meram Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Taşdemir, 1829 yılından beri varlığını koruyan Muhtarların, devlet ve vatandaş arasında her zaman bir bağ kurduğuna değinerek herhangi bir maaş gözetmeksizin sadece gönül amaçlı bu mesleğin yapıldığını ifade etti. Ahmet Taşdemir, “İnsanlar günümüz teknolojisinden dolayı Muhtarlık vasfının bittiğini düşünse de bu meslek bitmiyor ve bitmez de. Çünkü Muhtarlar halkı için var, vatandaşın refahı için çalışıyor ve para derdinde değiller. Zaten Muhtarlara maaş yeni verilmeye başlandı. Devletten bize gelen asgari ücreti durumu iyi olmayan vatandaşlarımıza veriyoruz. Bazıları geliyor, “Bu ay elektrik faturamı, kiramı ödeyemedim” diyor ve biz de maaşımızla halkımızın kirasını, faturasını ödüyoruz. Bu şekilde para amaçlı çalışmayan, gecesini gündüzüne katan bütün Muhtarlarımıza teşekkür ediyor, günlerini kutluyorum” dedi.

4-3Ahmet Taşdemir

MUHTARLAR İYİ Kİ VAR

Karatay Muhtarlar Derneği Başkanı Hacı Ali Eken ise şunları söyledi, “Muhtarlık bir hayır işidir, maaş kaygısıyla yapılmaz, 7\24 vatandaşın telefonunu açar, halkı için vardır ve gönül bağıyla hizmet eder. Bu yüzden günümüzdeki yüksek teknolojiye rağmen hala daha varlığını sürdürebilmektedir. Ancak eskiden Muhtarların yetkisi daha fazlaydı ama bu bir şey değiştirmiyor. Muhtarlar yine vatandaş ve devlet arasında köprü olmaya ve bağ kurmaya devam ediyor. Ülkesine ve mahallesine hizmet eden ve köprü olmayı her zaman başaran bütün Muhtarlarımızın günü kutlu olsun. Hepsi iyi ki varlar.”

TUBA KAYA

Editör: Birkan Bakay