Konya’daki meyve, sebze üreticisi de yaz meyve- sebzeleriyle pazar tezgahlarında yerini aldı. Konya Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Murat Petek, Konya’da kısa bir süre önce etkili olan dolu yağışı sebebiyle verim düşse de fiyatların makul seviyede seyrettiğini belirtti. Petek, bayram önü artan meyve-sebze fiyatlarıyla ilgili ise, “Bayram önü yoğunluk nedeniyle arz, talebe yetişemediği için böyle bir fiyat artışı yaşandı ancak şu anda fiyatlar normal.” dedi.

4 6-9

BAYRAM ÖNÜ ARZ-TALEP DENGESİZLİĞİ FİYATLARA ETKİ ETTİ

Bayram önü pazar fiyatlarıyla ilgili vatandaşların şikayetlerine cevaben açıklama yapan Petek, bu durumun ‘fırsatçılıktan’ daha fazlası olduğuna işaret etti. En az 3-4 günlük yapılan ve 9 güne kadar varan bayram tatilinde vatandaşların özellikle arife günü yoğun bir alışveriş yaptığını ifade eden Petek, “En az 3-4 gün tatile ayrılan vatandaş, marketler kapalı olur; Pazar kurulmaz diyerek alışverişinin fazlasıyla yaptı. Pazarlarda oluşan bu yığılmayı karşılayamayan piyasalar, arz- talep dengesini sağlamak amacıyla fiyatları yükseltti. 15-20 liradan satılan salatalık 35 liradan satılmaya başlandı, marketlerde bu fiyatlar daha da yüksekti. Ancak şu anda bayram akabinde çiftçinin toplamadığı ürünler de fazlalaşınca fiyatlar geri çekildi.” diye konuştu.

‘MALİYETLERE GÖRE FİYATLAR MAKUL!’

Güncel meyve- sebze fiyatlarıyla ilgili konuşan Petek, tarım maliyetlerine oranla tezgâh fiyatlarının normal seyrinde olduğunu söyledi. Diğer sektörlerde yaşanan fiyat artışlarına göre pazarda gerçekleşen fiyat artışlarının vatandaş tarafından kabullenilmesinin daha zor olduğuna dikkat çeken Petek, “Pazarlarımızda kilosu 40-50 liradan kiraz, 15-25 lira arası kayısı bulabiliyoruz. Diğer sektörlerde de fiyat artışlarının yaşandığı piyasa şartlarına göre pazar fiyatları makul seviyede ancak insanlar meyve, sebze fiyatlarında yaşanan artışı diğer sektörlere göre kabullenmesi daha zor oluyor. Kirazın kilogramına 50 lira vermek vatandaşın zoruna gidiyor ancak bugün kiraz işçi maliyetleri bin liradan başlıyor. Maliyet girdileri yüksek olunca maalesef bu fiyatlar da makul oluyor.” ifadelerini kullandı.

4 5-7

Konya’daki barajlar devlet sırrı mı? Konya’daki barajlar devlet sırrı mı?

REKABETİN OLDUĞU PAZARLAR DAHA UCUZ!

Semt pazarlarında semte göre değişen fiyatlarla ilgili de görüş bildiren Petek, fiyatların rekabete göre şekillendiğini ifade ederek şunları söyledi: “Esnaf sayısına göre rekabet şekillendiği için Muhacir Pazarı ile Altıyol’da kurulan pazarın fiyatı aynı olmayabilir. Muhacir Pazarı’nda üreticilerin de geldiği dönemde yaklaşık olarak bin kişilik esnaf olurken; Altıyol’daki pazarda 70-80 kişilik esnaf satış yapıyor. Bu yüzden rekabetin olduğu yerlerde fiyatın daha düşük olduğunu görmek mümkün.” 

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ HER YIL ETKİSİNİ ARTIRIYOR

Geçtiğimiz günlerde şehrin farklı kesimlerinde yaşanan dolu ve dengesiz yağışların Konya’daki üreticileri olumsuz etkilediğini belirten Petek, iklim değişikliğiyle birlikte artan afet olayları sebebiyle seracılığın da arttığını belirtti. Petek konuyla ilgili, “Alakova, Karahüyük ve Yaylapınar mahalleleri, Çumra gibi bölgelerde üretimini de kendi yapan pazarcılarımız var. Bu dengesiz yağışlardan onlar da olumsuz etkilendi. Haziran aynı sonuna gelmemize rağmen bazı meyve ve sebzelerimiz istenilen düzeyde Konya tarlalarından çıkmış değil; salatalığın yerlisini tezgahlarımızda göremedik! Domates ise 15-20 gün içerisinde tezgahlarda yerini alacaktır. İklim değişikliğinin tarıma olan etkisini her yıl daha fazla fark eder konumdayız. Konya’da bile bazı üreticiler maliyetli olmasına rağmen verim kaybını önlemek adına seracılığa geçeceğini söylüyor.” diye konuştu. Petek, taze ürünü uygun fiyata almaları adına tüm vatandaşları semt pazarlarına davet etti.

4 8 Kopya

Muhabir: HACER CEYLAN