YENİGÜN ÖZEL

Konya’daki barajlar devlet sırrı mı?

Konya’da yaşanan kuraklıktan dolayı barajların doluluk oranını devlet sırrı gibi saklayan ve basınla bir türlü paylaşmayan DSİ, vatandaşların ve üreticinin tepkisini çekiyor. Kamuoyu DSİ’den net bir açıklama bekliyor

Abone Ol

Mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarından dolayı barajlar ve göller kuruyor. Özellikle Konya’da kuraklık yaşanması ve yer altı sularının azalması nedeniyle oluşumu artan obruklardan sonra yüzey yarıkları da tarım arazilerinin yanı sıra yerleşim yerlerindeki yapılara zarar vermeye başladı. Konya Ovası'nda son yıllarda hızla artan obrukların yanı sıra yarıklar da yöre halkını tedirgin ediyor. Çumra, Emirgazi, Tuzlukçu, Selçuklu, Karapınar ve Altınekin ilçelerinde görülen yüzey yarıklarının sayısı her geçen gün artıyor. Kuraklığın yanı sıra yer altı su seviyelerinin azaldığı şu günlerde hem üretici hem de vatandaş tedirgin. Çiftçiler de baraj ve göllerdeki su azaldığı için mecburen yer altından su çekmek zorunda kalıyor. Bu noktada Konya’daki barajların doluluk oranı hakkında Konya basınına bilgi vermeme noktasında direten Devlet Su İşleri (DSİ), ‘Barajlar devlet sırrı mı?’ sorusunu akıllara getiriyor.

DSİ BİLGİ VERMİYOR!

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen ve kuraklık tehlikesiyle karşılaşan Konya Ovası'nda sıcaklıkların bir anda artması nedeniyle şu anda kritik bir durum yaşanıyor. 2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanına sahip Konya’da, yılda yaklaşık 2,5 milyon ton buğday üretiliyor. Ancak Konya Ovası’nda, yağmur ve kar yağışının olmaması nedeniyle kuraklık tehlikesi yaşanıyor. Uzmanlar ise üretimin kritik bir döneme girdiğine dikkat çekiyor. Ancak DSİ, şehirdeki baraj doluluk oranını açıklamıyor ve saklıyor. Üretici ve vatandaş tedirginken DSİ’nin bilgi vermemekte ısrarcı olması da dikkatlerden kaçmıyor.

GENEL MÜDÜRLÜĞÜN ONAY VERMESİ GEREKİYORMUŞ

Konya’da bu yıl beklenilen yağış gerçekleşmedi. Bu noktada Konya bu yıl kuraklıkla adeta imtihan ediliyor. Şehirde göller kuruyor, yer altı su seviyesi iyice düşüyor, vatandaş yağmur duası için semadan ellerini ayırmıyor. Belki de daha büyük sorunlar çiftçileri bekliyor. Sonuç olarak Konya’daki barajların ve göllerin doluluk oranını yaymak basının ve öğrenmek de vatandaşın hakkı. Ancak DSİ, bir şeyleri devlet sırrı gibi saklıyor ve basınla paylaşmıyor. Gazeteciler tarafından aranan DSİ çalışanları, “Biz de genel müdürlükten onay bekliyoruz. Onlar haber verince size dönüş yapacağız” demekle yetiniyor. Ancak geri dönüş hiç sağlanmıyor. Vatandaşlar ise, “Ortada bir sorun var, bunu biliyoruz. Bilgilendirilmeden çözümü bulamayız” diyor. Vatandaşlar ve basın DSİ’den net bir açıklama bekliyor.