YENİGÜN ÖZEL

İzcilik, eğlenceden daha fazlası!

Kamp ve doğa hayatının bir eğlence anlayışından daha fazlası olduğuna dikkat çeken KONDAK Başkanı Hayri Solmaz, ‘ciddiyet gerektiriyor’ dediği doğada her yaş grubuna yönelik verdikleri eğitim ve yaptıkları kamp etkinlikleriyle ilgili bilgi verdi

Abone Ol

Uzun yıllardır Konya’da her yaş grubuna hitap eden yürüyüş, kamp ve izcilik etkinlikleriyle gündemde yer alan Konya Dağcılık, İzcilik ve Arama Kurtarma Kulübü’nün (KONDAK) yapmış olduğu faaliyetlerle ilgili KONDAK Başkanı ve İzci Eğitmeni Hayri Solmaz konuştu. Verilen eğitimlerle izciliğin bir eğlenceden daha fazlası olduğunu söyleyen Solmaz, Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde yaptıkları faaliyetlerin de çocuklara sorumluluk ve disiplin bilincini aşıladıklarını belirtti. Solmaz, grup olarak faaliyet yapmak isteyenleri de kulübe davet etti.

İZCİ, DAĞCI, ARAMA KURTARMA TİMİ!

KONDAK ne zaman kuruldu; faaliyetleri nelerdir?

Kardeşim Arif Solmaz’ın 2000 yılında dağcılık olarak kurduğu kulübümüze izciliği de dahil ederek arama kurtarma birimiyle birlikte kurulduğu yıllardan bu yana aktif!

Eğitim- öğretim dönemlerinde cumartesi günleri eğitimlerimiz oluyor. Yaş gurubuna göre verilen bu eğitimlerde hem izcilik kavramları öğretiliyor hem de kaynaşma sağlanıyor. Eğitim sonrası da yürüyüş ya da kamplarla izcilik yolunda ilk adımlar atılmış oluyor. Yaş grubuna göre yaptığımız kampların yanı sıra farklı yaş gruplarının birarada olduğu kamplarımız da oluyor. Gruplara özel programlarımız oluyor. Vermiş olduğumuz eğitimler ücretsiz olup, gittiğimiz kamplarda aldığımız ihtiyaç malzemelerinin ücretleri ortak olarak karşılanıyor.

Türkiye İzcilik Federasyonu’nun arama kurtarma birimi ve bireysel katılım sağlayan dağcılarla birlikte gerektiği dönemde çalışmalara katılıyoruz. Katılmak isteyen kişiler de bizden gerekli eğitimleri alarak birime dahil olabilirler. 

KORKULARI KAMPLA YENİYORLAR!

Özellikle küçük yaştaki öğrenciler için izcilik ve kamp hayatının ne gibi faydaları oluyor; velilerin kamp sonrası çocuklardaki gözlemleri ne şekilde olmuş?

Özellikle günümüzde veliler, çocukların üstüne çok fazla düşüyor ve koruyuculuğu üst düzeye çıkarıyorlar. Biz kamplarımızda çocukların yaşlarına göre sorumluluk veriyor, programlarımızdaki tüm çocuklarımızın özgüvenlerini geliştirmeleri ve -varsa- çekingen, asosyal yönlerini yenmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Evde yemediği yiyecekler kampta öğün olarak karşısına çıkan çocuk, tabağını bitirmediğinde gurubu eksi puan alıyor ve grup olarak hareket ederken disiplinle erken yaşlarda tanışmalarını sağlıyoruz. İzci tutumludur, kampa gideceği tüm parayı ailesinden almaz; yarısını kendi biriktirir. Bu tür kuralların çocuklara aşılanması aileleri de mutlu etmekte.

1 haftalık kamp hayatı sonrası eve yemediği yemeği yiyen, yatağını kendi düzelten, annesine yardım eden çocuklar olarak dönüyor olmak aileleri de çok memnun ediyor. Üniversite çağına geldiği halde hiç tek başına yaşamamış bir genç, yatarken bile tedirgin olurken; daha ilkokul, lise çağında kamp nöbeti tutmuş bir çocuk, içindeki korkuyu da yenmiş oluyor.

Siz ne zamandır izcilik yapıyorsunuz?

İlkokul 3. sınıfta yavru kurtların elbiselerine özenerek izcilikle tanıştım ancak izcilikle ilgili hiçbir kavram bilgisine sahip değildim. Bayram törenlerinde elbise giyiyorduk ancak izciliğin törenlerden ibaret olmadığını anladığımızda ise işin macera kısmına kapılarak başlamış olduk. Almış olduğum kurslarla izciliğin en üst rütbesine ulaştım. Eşim, benimle evlendikten sonra; çocuklar ise doğduktan sonra izci oldular.

'KURALLARIMIZ SAYESİNDE BU ZAMANA KADAR HİÇ KİMSE KAYBOLMADI’

Dağcılığın olmazsa olmaz kuralları neler; dağda çiğnenmemesi gereken kurallar neler?

Dağcılık ve kamp hayatı zevk verici olduğu kadar da tehlikelerle dolu! Bu yüzden dağa herkes götürebilir ancak kişinin bilgisi burada oldukça önemli. 48 yıldır izciyim ve şükürler olsun bu zamana kadar gittiğimiz kamplarda hiç çocuk kaybetmedik. Bunun sebebinin de kurallarımız olduğunu söyleyebilirim. Bizim gruplarımızdan isteğimiz, bizim söylediğimiz kurallara uymaları yönünde oluyor. Grupta bir kişi tek başına hiçbir yere gitmez; bir yere gidilecekse en az 3 kişi gidilir. Grupta vakit çok önemlidir ve verilen görevler zamanında yerine getirilmeli. Bunun dışında kurallara uyulduğu sürece eğlenceli zaman geçiriyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı olarak hareket eden bir Kulüp olarak herkese kulüplerimize bekliyoruz.

‘ATTIĞIMIZ HER ÇÖP BİZE GERİ GELİR’

Kamp yapan kişilere söylemek istediğiniz başka bir şey var mı?

Biz kampımızı yaparken doğayı bulduğumuzdan daha temiz bırakmaya özen gösteriyoruz. Vatandaşlarımızdan da çevre temizliğine dikkat etmelerini istiyorum. Orman yangınlarının çoğu, insanların attıklarından kaynaklı olarak çıkıyor. Şu anda yurdun dört bir yanında bazı ormanlık alanlara giriş yasakları başladı. Bu yasaklar, bizim yaptıklarımız yüzünden var! Attığımız her çöp bize geri gelir. Bunun bilinciyle doğamızı koruyalım.

Teşekkür ederiz.