Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu, birtakım ziyaretler için Konya’ya geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ı ziyaretin ardından Konya ve Tuz Gölü civarındaki biyoçeşitliliği gözlemlemek üzere yola çıkan AB Türkiye Delegasyonu ve çevre bilimcileri Çatalhöyük’ü ziyaret etti. Ziyarette Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, AB Türkiye Delegasyonu çevre bilimcileri ve basın mensupları katıldı. Heyetin incelemeleri dün de Tuz Gölü ve civarında devam etti.

‘KONYA, KRİZİ BÜTÜNCÜL YAKLAŞIMLA ELE ALMIŞ’

Yeşil dönüşüm ve çevre konusunda tüm dünyanın iş birliği içerisinde olması gerektiğini belirten Landrut, iklim değişikliği sonucunun da her yerde görüleceğini ve herkesi etkileyeceğini belirtti. İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi projesinde pilot olarak seçilen 5 ilden biri olan Konya’nın aynı zamanda küresel iklim krizinden çok etkilendiği üzere pilot seçildiğini de anımsatan Landrut, yapılan çalışmalarda misafirperverliği için Başkan Altay’a teşekkür ederek ulaştırma, ısıtma, atık su ve biyoçeşitlilik konularında bütüncül yaklaşım ve kapsamlı bir davranış sergilenmesi gerektiğine dikkat çekti. Landrut, Konya ve bölgesinde iklim değişikliği noktasında yoğun çaba olduğunu aktardı.

AB’NİN PROJELER İÇİN KAYNAĞI HİBE DEĞİL, KREDİ OLACAK!

Su yönetimi, atık su ve kimyasalların iklim değişikliğinde Avrupa Birliği’nin ülkelere yaptığı yatırımla birlikte küresel çapta iklim krizini daha iyimser hale getirmeye çalıştığı vurgusunda bulunan Landrut, Türkiye’ye yapılan yatırımların da bugüne kadar hibe kapsamında yapıldığını belirtti. Bundan sonraki projeler için hibe yerine kredi usulü kabulün gerçekleşeceğinin de altını çizen Landrut, bu durumdan ‘Avrupa’da kriz olduğu’ gibi bir sonucun çıkarılmaması gerektiğine işaret ederek, şöyle konuştu: “İlerleyen süreçte kabul edilebilir projeler için kredi yöntemi sunulacak. Böylelikle düşük faizli ve uzun vadeli olarak AB bankaların sunacağı kaynaklar daha büyük olacaktır.” diye konuştu.

NAZAR BONCUĞU YENİDEN CANLANACAK!

Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nde incelemeler yaparak Yerel Uyum Eylem Planı hakkında bilgilendirme toplantısına katılan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut ve heyet, iklim değişikliğiyle mücadele ve Yeşil Mutabakatı’nın bir parçası olarak evrenin korunması konusundaki Konya’nın yapmış olduğu çalışmaları inceleme fırsatı buldu. Başkan Altay, toplantıda heyete Konya Büyükşehir Belediyesi’nin iklim değişikliği ile mücadelesi ve çevrenin korunmasıyla ilgili yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. Dünyanın nazar boncuğu olarak anılan Meke Gölü’nün yaşanan iklim değişikliği dolayısıyla kuruduğunu anımsatan Altay, Türkiye’nin en az yağış alan bölgesi olan Karapınar’da Meke Gölü’nün yeniden turizme kazandırılmasıyla ilgili 3 aşamalı bir projenin yürütüldüğünü aktardı. Altay, kurulan atık su arıtma sistemiyle ilgili, “İlk etap tamamlandı; ikinci etap için çalışmalar devam ediyor. Atık su arıtma tesisinden çıkan suyun Göl’e aktarılması için çalışmalar yürütülüyor. Ayrıca bir güneş enerji santraliyle (GES) oradaki enerji maliyetini de karşılamış olayı hedefliyoruz.” dedi.

Img 2437 Kopya

‘ÖNLEM ALINMAZSA KURALIK YÜZDE 50 ARTACAK!’

Konya’da gerçekleştirilen dönüşüm projeleriyle ilgili, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Doç. Dr. Serdar Koyuncu yaptı. İklim krizinde Konya’nın hangi alanlarda etkileneceğine dair bilgi veren Koyuncu, şehirde önlem alınmazsa gelecekte neler olabileceğine dair şunları söyledi: “Sıcaklık dalgasına karşın önlem alınmadığı takdirde 2100 yılına geldiğimizde hava, ortalama 4 derece artmış; kuraklıktan en çok etkilenen illerden biri olan şehrimizde yüzde 50 daha fazla kuraklık ve baş edilemez derecede kıtlık olacak. Yağışlarımız konusunda ise Konya’yı yüzde 22’lik yağış azalışı bekliyor.”

FARKLI RİSKLER GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULDU

Bu risklerin beraberinde Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığıyla birlikte bir uyum eylem planının da yapıldığına dikkat çeken Koyuncu, Konya’nın etkisini en çok hissedeceği su, gıda güvenliği ve sıcaklıkla ilgili tedbirlerin bu kapsamda uygulanmaya başlandığını ve projelerin artarak devam edeceğini bildirdi. Koyuncu, uyum eylem planı hakkında; “Kent için en önemli risk, sıcak havaya karşı sürdürülebilir bir şehirdir ve bu konuda 12 maddelik eylemimiz hazır. Çağın en büyük sıkıntısı olacak olan ve şimdiden tedirginlik hissettiğimiz su; tarım ve gıda güvenliği konusunda tahıl alanları ve maruziyetinin iklim değişikliğinde düşüşü ve cinsinde olabilecek değişiklikler; biyoçeşitlilik ve ekosistem konusunda doğa ile insanın çatışması; halk sağlığı ve enerji; turizm ve kültürel mirasın korunması; endüstrideki kısıtlı kaynak; afet ve risk yönetimi konusunda hizmetlerin sürekliliğinin aksaması konularında farklı birçok maddeden oluşan tedbirler alındı.” diye konuştu.

İLKLERLE ÖNEMLİ ÖRNEK BİR ŞEHİR!

İklim değişikliğine uyum sürecinde Türkiye’de ilk iklim şurasının da Konya’da gerçekleştiğini anımsatan Koyuncu, bu kapsamda 217 tavsiye kararı alınarak global sorun konusunda fikir edinildiğini aktardı. Konya’nın yaptığı yatırımlarla çevreci ve iklim değişikliğine uyumlu hareket ettiğini de ifade eden Koyuncu, yenilenebilir enerji konusunda güneş enerji santrallerinin kurulduğunu ve yakın zamanda belediyenin tükettiği enerjinin tamamının güneşten karşılanacağını belirtti. Sera gazı emisyonu noktasında da Konya’nın oldukça başarılı olduğuna dikkat çeken Koyuncu, “Atık yönetimi konusunda Büyükşehir Belediyesi olarak il geneli katı atıkların yönetimi yapılmakta olup Türkiye’de etkin olarak sıfır atık projesi kapsamında kaynağında ayrıştırılan maddeler, ekonomiye katkı sunmakta. Konya’da yapılmakta olan ve şehir merkezindeki sanayinin kaldırılmasını baz alan Sıfır Atık Sanayi Sitesi de Türkiye’de bir ilk teşkil etmekte.” ifadelerini kullandı.

Vatandaşların sıcakla imtihanı sürüyor Vatandaşların sıcakla imtihanı sürüyor

ÖZELLİĞİYLE TÜRKİYE’DE İLK TERMAL YAKMA TESİS!

Atık yönetimiyle birlikte evsel ve çevresel atıklara karşın alınan tedbirlerin yanı sıra endüstriyel atıklar noktasında da çalışmaların devam ettiğine işaret eden Koyuncu, “Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Termal Yakma Tesisi de akışkan yataklı proses sistemi olmasıyla Türkiye’de bir ilki oluşturuyor. Burada tehlikesiz endüstriyel atıklar yakılarak enerjiye dönüştürüyor. Çevre dostu Konya, aynı zamanda bisiklet uygulamasıyla dünyada Newyork’tan sonra ikinci en uzun bisiklet yoluna sahip şehir. 635 kilometre bisiklet yolunun yanı sıra bisiklet tramvayıyla bisikletinizle seyahat etmenize olanak sağlayan Konya’da çeşitli yerlerde, farklı etkinliklerle 100 bin adet bisiklet dağıtımı gerçekleşti. Bu sayede toplu ulaşım ve bisiklete teşvik edilmiş oldu.” diye konuştu.

Muhabir: HACER CEYLAN