YENİGÜN ÖZEL

Herkes kurban kesemez!

İşi bilmeyen insanların kurban kesimi yapmaması gerektiğinin altını çizen Beşyol Kasap Genel Müdürü Erdoğan Elmalı, vatandaşların kasaba ücret vermemek yerine kendilerinin işe kalkışmalarının doğru olmadığını ifade etti.

Abone Ol

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kasaplarda hazırlıklar başladı. Bu bağlamda özellikle kurban kesiminde çok fazla ‘acemi kasap’ kazalarıyla karşı karşıya kalınmasından dolayı uzmanlar uyarılarda bulundu. Beşyol Kasap Genel Müdürü Erdoğan Elmalı ise, işi ehline teslim etmenin önemli olduğunu vurgulayarak kurban kesiminde meydana gelen kazaların; tecrübesizlik, dikkatsizlik ve yorgunluktan kaynaklandığını açıkladı.

DİKKATSİZLİK VE TECRÜBESİZLİK KAZAYA DAVETİYE ÇIKARTIYOR

Kurban kesimini tecrübeli insanların yapması gerektiğini aktaran Erdoğan Elmalı, uzman kişiler bu işi yapmadığı sürece kazaların kaçınılmaz olduğuna işaret etti. Ayrıca kurban kesimi sırasında yorgun, bitkin, dikkatsiz, uykusuz ve ruh hallerinin bozuk olduğu zamanda kasapların çalışmaması konusunda bilgi veren Erdoğan Elmalı, “Bu iş bilinçli ve konsantre şekilde gerçekleştirilmeli. Her eline bıçak alan insan kurban kesimini yapabileceği anlamına gelmez. Kurbanı kesmek ve yüzmek bile çok sayıda kişinin yapması gereken şey. Daha önce kasaplık tecrübesi olmayan ama tanıdıklar arasında yapılan kurban kesim işleri doğru değil. Kurban kesimi gerçekten belli bir tecrübe istiyor. Mesela biz kasap olarak profesyonel çalışıyoruz. O yüzden kurbanda sadece kesim işinde 20 kişiyiz. Hatta kemiği etten ayırıp söken ayrı bir ekibimiz de var. Toplam 70 kişilik bir ekibiz” diye konuştu.

VATANDAŞLAR KURBANI TEK BAŞINA KESMEMELİ

Kurban kesiminin yanında birçok şeyde bilgi sahibi olunması gerektiğini anlatan Elmalı, bazen profesyonellerin bile kazaya neden olabileceğini söyledi. Elmalı, “Hayvanda bir arka butla ön kolun kıymeti farklıdır. Bunun ayrımını yapabilen kişilerin kurban kesmesi gerekiyor. Bilinçli insanların yaptığı iş çok daha iyi olur. Bazen çok tecrübeli kasaplar bile kaza yapabiliyor. Bunun sebebi yorgunluk oluyor. Kendilerini kesim esnasında bitkin ve yorgun hisseden kasaplarımızın işlerine biraz ara verip dinlenmelerini, mola vermelerini tavsiye ediyoruz. İşinde profesyonel olan kasaplar bu dediklerimi zaten yapıyor. Ayrıca hayvanı yatırmak ve kaldırmak da zordur. Bu esnada da çok fazla kaza olabiliyor. Onun için kesilen yerin de profesyonel olması lazım. Dolayısıyla evde, bahçede kesim işi kalktı. Özellikle büyükbaş hayvanların kesiminde ev veya bahçelerini tercih eden vatandaşlar kazalara sebep olabilir. Hatta bahçelerde kesim yapanlar boğa gibi büyükbaş hayvanları kaçırırsa çok büyük sıkıntılara yol açabilir. Sonuçta bu hayvanlar uysal değil. Bu işi bilmiyorsanız lütfen kurban kesim işini tek başınıza yapmayın. ‘Kasaba para vereceğimize kendimiz keseriz’ demektense işin ehline başvurmaları gerekiyor. Bana bir şey olmaz demesinler” şeklinde konuştu.

İŞİ EHLİ OLAN YAPSIN

“Kim ne yapıyorsa yapsın ama işi biliyorsa yapsın” diyen Elmalı, sözlerine son olarak şunları ekledi: “Kasaplar Odası’nın verdiği fiyat listesine göre kurban kesim ücretleri; büyükbaşta 4 bin 500 lira kesim, 4 bin lira etini kemiğinden ayırma, parçalama, dana kemiksiz 4 bin 500 lira, hisse dağıtım bin 600 lira, sucuk dolum 100 lira, küçükbaşta kesim 900 lira, kuzuyu işlemede kilo başı 60 lira, kuşbaşı 35 lira, et çekim 10 lira, kemik kırma ise 25 lira olarak belirlendi. Bir kurbanı 7 kişi kestiği için kişi başına sadece 650 lira düşer. O yüzden bu işi uzman kişiler yapsın.”