YENİGÜN ÖZEL

Hainler asla bitmez!

Türkiye’nin Savunma Sanayi’de ilerlemesinin bazı kesimler tarafından hoş karşılanmadığından yakınan Prof. Dr. Rüştü Güntürkün, “Savunma Sanayimizden memnun olmayanlar var. İçimizdeki hain de kahraman da bitmez” dedi

Abone Ol

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi geçirdiği helikopter kazasından sonra AKINCI uçağıyla Türkiye bulmuştu. Ancak bu noktada, “O uçağın kamerası yerli değil” gibi söylentiler çıktı. Konuyla ilgili Yenigün Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Selçuk Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Havacılık Elektrik Elektronik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rüştü Güntürkün ise, Türkiye’nin Savunma Sanayi’de gelişmesini istemeyen ve dışa bağımlı kalınmasını arzulayan bazı kişilerin olduğunu ifade etti.

BAZI KESİMLERİ MUTLU ETMEK MÜMKÜN DEĞİL

İran Cumhurbaşkanı Reisi’yi geçirdiği kazadan sonra Türkiye AKINCI ile buldu. Ama bu noktada, “Türkiye bulmadı. Zaten o uçakların kamerası yerli değil” gibi söylemler çıktı. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Ülkemizde bazı kesimler var ve onları mutlu etmek çok zor. Türkiye savaş uçağı yaparken, “Bunlar karton, uçmaz” dediler. TCG Anadolu Gemisini yaptık, “Bu yüzmez” dediler. Akıncı Taarruz İnsansız Hava Aracı (TİHA) dünya manşetlerinde yer alırken, bazıları kötülemek için uğraştı. TİHA ‘yı yapan dünyada sadece 3-4 ülke var. Bir tanesi de Türkiye. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin helikopteri düştüğünde düştüğü yeri bulmak için Türkiye’den yardım istediler. Kaza yerinden ilk görüntüleri gece saat 02:36 sularında Akıncı TİHA tarafından gönderilmeye başlandı. Türkiye de İranlılara kaza yerini haber verdi ve Akıncı TİHA’ nın görevi bittiği için ülkemize geri döndü. AKINCI olmadan İran belki de 5-6 saat sonra Reisi’yi bulabilirdi. Ama böyle olaylarda zaman çok önemli. Saatte ortalama 360 kilometre hıza sahip olan AKINCI çok iyi sensörlerle donatılmış olup, gece uçuşu ve 24 saatten fazla havada kalma ve 5000Km den fazla mesafe kat edebilmektedir.  Dünyada birçok insansız hava aracı bu kadar uzun süre havada kalamıyor. Bunlardan dolayı İran bizden yardım istedi. Başka bir ülke olsa Türkiye yine aynı şekilde oraya gider ve yardım ederdi. Ama bütün bunlara rağmen içimizdeki bazı kesimleri mutlu etme imkanımız olmuyor. Bunun sebebi siyasal ayrılıklar. Baykar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı diye dedikodular yapıyorlar. Halbuki damadı olmadan önce Baykar zaten insansız hava araçlarını çoktan uçurmaya başlamıştı. Bahane Cumhurbaşkanının damadı olması değil, bahane; Türkiye Cumhuriyeti’nin savunma sanayinde Şampiyonlar Lig’de oynaması. Türkiye insansız hava araçlarında dünyada Amerika’dan sonra gelen en iyi 2. ülke. Maalesef Türkiye’nin güçlenmesini istemeyen ve başkasına bağımlı olmamız için uğraşanlar var. İşte bu kesim hiçbir gelişmeden memnun olmuyor. Özellikle 2002’den sonra sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın desteğiyle savunma sanayinde çok iyi yerlere geldik. Şu an ürettiğimiz savunma sanayi teknolojilerinde yüzde 80’lik bir yerlilik oranı var. Eskiden bu yüzde 20’lerdeydi. İnşallah 5 yıl sonra yüzde 90 milli ve yerli uçaklarımız olacak. KAAN uçağı ise 2028 yılında tamamen yerli ve milli olarak askeri envanterimize girmiş olacak. Bir ülkenin savunma sanayisinde bağımsız olması gerçekten çok önemli. Kıbrıs Savaşında F-5 savaş uçaklarını ABD’den almıştık. ABD bize ambargo koymuştu. Bunu birçok yerde gördük. O yüzden yerli ve milli üretim çok önemli.

SAVUNMA SANAYİ’DE BAĞIMSIZ OLMAK ÇOK ÖNEMLİ

Savunma Sanayi’nde gelişmek bir ülke için neden gerekli?

Savunma Sanayiinde bağımsız olmak bir ülkenin bağımsızlık şartından en önemlisidir. Kıbrıs Savaşında F-5’i almıştık. Bize yedek parça gerekli olduğu zaman ambargo koydular. Uçakla ilgili hiçbir şey vermediler. Bundan dolayı bazı F-5’leri yedek parça olarak kullandık. Halbuki o zaman kendi ürettiğimiz F-5 olsaydı yedek parçayı da kolaylıkla bulabilir ve bağımlı olmazdık. Bunların yanında 2-3 yıldır Amerika’dan f16 almak istiyorduk. Sonunda bize F-16 sağladılar. Ama ABD, “Uçağımı alıyorsan mühimmatı da benden alacaksın. Senin mühimmatını benim uçağıma tanıtmam  dedi. Biz de almak zorunda kaldık. Bu yüzden savunma sanayide bağımsız olmak çok önemli. Dolayısıyla yerli üretimimizi hızlı bir şekilde daha çok artırmalıyız.

SOLOTÜRK UÇUŞLARINDA DÜNYANIN EN İYİSİYİZ

Biraz daha geçmişe gidecek olursak Konya’da kısa bir süre önce SOLOTÜRK gösterisi yapılmıştı. Konyalılar buna çok fazla ilgi gösterdi. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?

Aslında o gösteri uçakları olan f5’ler ABD’den aldığımız savaş uçakları. Burada önemli olan o uçakların pilotunun beceri ve maharetidir. Toplamda 16 adet F-5 uçağıyla SOLOTÜRK, tanzim edildi. SOLOTÜRK uçaklarında görevli olan pilotlarımız Türkiye’nin en kabiliyetli pilotları. Bizim SOLOTÜRK pilotlarımızın uçarken yaptıklarını hiçbir ülke gerçekleştiremiyor. Bu konuda tartışmasız en iyisiyiz. Konya’da hepimiz gördük, çok hızlı hareket ediyorlar. Türkiye Cumhuriyeti olarak hedefimiz ileride F-5’ler yerine kendi ürettiğimiz Hürjet’i kullanmak. Şu anda bazı gösterilerde SOLOTÜRK ile beraber Hürjet de uçuyor. 2025 yılından itibaren Hürjette seri üretimine geçeceğiz. Basit operasyonlarda da F-16 yerine Hürjetler kullanılacak. Çünki maliyet yaklaşık beşte bir olacak.  HÜRJET aynı zamanda  KAAN ve savaş uçaklarımıza Pilot yetiştirecek. 

Teşekkür ederiz…