Konya çiftçisini bu yıl zorlu bir dönem bekliyor. Ekili alanlarda bu yıl fazlaca görülen tarla faresi, bazı alanlarda ciddi zarara yol açmıştı. Bunun yanında, kış aylarında istenilen yağışları alamayan çiftçi, umutlarını bahar yağışlarına bırakmıştı. Son 1 aydır Konya Ovası’nda yağışlar etili oldu ancak bu kez de dolu ve sağanak nedeniyle bazı bölgelerde ekili alanlar zarar gördü. Yaşanan bu olumsuzlukların ardından geçtiğimiz günlerde açıklanan arpa ve buğday fiyatlarıyla çiftçinin sıkıntıları daha katmerlendi. Yaşanan enflasyon nedeniyle artan girdi maliyetlerine karşı açıklanan arpa ve buğday fiyatlarının oldukça düşük kalması ve çiftçinin tarlada gördüğü zararlar, bu yıl çiftçiyi zorlayacak gibi görünüyor.

KIŞ YAĞIŞLARI İSTENİLEN GİBİ OLMADI

Son yıllarda yaşanan kuraklık bu yıl da Konya Ovası’nda kendini göstermeyi sürdürdü. Özellikle kış döneminde bölge neredeyse hiç yağış almadı. Bu durum çiftçinin ürünlerinde istenilen gelişimi ve verimi de olumsuz etkiledi. Kış aylarında istediği yağışı alamayan çiftçi umutlarını bahar yağışlarına bırakmıştı.

Akören’in hüzünlü aileleri-2 Akören’in hüzünlü aileleri-2

KURAKLIĞIN ARDINDAN FARE GELDİ!

Bu yıl Konya Ovası’nda kış aylarının ılıman gitmesi, arazide farelerin yanı sıra köstebeklerin de faaliyetlerine devam etmesine yol açtı. Ova’da özellikle hububat ekili olan tarlalarda yoğun bir köstebek faaliyeti ortaya çıktı. Yaşanan bu ekili alanlarda ürünlerin zarar görmesine yol açtı.

ARDINDAN DOLU VE SAĞANAK VURDU!

Yaşanan olumsuzluklar nedeniyle bu yıl çiftçi için adeta “imtihan yılı” oldu. Son 1 aydır bölgede etkili olan yağış yer yer dolu ve sağanak şeklinde düştü. Bu durum bazı bölgelerde ekili alanların zarar görmesine neden oldu. Son olarak geçtiğimiz gün yine bazı bölgeleri sağanak vurdu. Yaşanan afet çiftçinin zararının artmasına yol açtı.

BİR DE DOMZ ÇIKTI!

Daha çok dağlık bölgelerde ve mısır koçan çıkarınca görülen domuz zararı bu yıl değişiklik gösterdi. Karapınar’ın bazı bölgelerinde merkeze yakın arazilerde mısır 5-10 cm boyundayken tüm sıralardaki tohumu ve bitki aksamını ortadan kaldıran domuz zararı ortaya çıktı.

OLUMSUZLUKLARIN ÜSTÜNE BİR DE FİYAT VURDU!

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) geçen hafta arpa ve buğday alım fiyatlarını açıklamış, ton başına makarnalık buğday 10 bin lira, ekmeklik buğday 9 bin 250 lira ve arpa 7 bin 250 lira olarak belirlenmişti. Açıklanan fiyatlar enflasyon ve girdi maliyetlerinin çok altında kalınca çiftçi bir darbe de buradan yedi. Çiftçi fiyatlara tepki gösterirken, hükümetten alım fiyatlarının yeniden değerlendirilmesini bekliyor.

BU POLİTİKAYLA HUBUBAT EKİMİ YİNE DÜŞECEK!

Son yıllarda fiyat politikaları nedeniyle çiftçi hububattan kaçıyor özellikle buğday ekim alanlarında ciddi azalma yaşanıyordu. Ancak duruma müdahale eden hükümetin 2 yıldır geliştirdiği olumlu politikalar meyvesini vermiş, çiftçi yeniden hububata yönelmişti. Ancak bu yıl açıklanan fiyatlar son 2 yıl uygulanan politikaların gerisinde kalması, buğday ve arpa ekim alanlarının yeniden azalmasına neden olacak gibi görünüyor.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: Samet Aktaş