Kurban Bayramı’na günler kala hazırlıklarını son güne bırakmayan istemeyen vatandaşlar işletmelerin yolunu tuttu. Emekli ikramiyelerinin de dün itibaren hesaplara yatırılmaya başlanmasıyla birlikte ziyarete gelecek olan misafirlerden kurbanlık ete kadar her şeyin düşünüldüğü bayram hazırlıklarında Tarihi Bedesten Çarşısı’ndaki yoğunluk da dikkatlerden kaçmadı. Her bayram önü olduğu gibi bu bayramda da Tarihi Bedesten Çarşısı bayram yoğunluğunu bayramdan önce yaşadı. Şeker- lokum, plastik saklama poşeti satıcısı esnaf fiyatların geçen yıla oranla iki kat arttığını söylerken şekerlik ve leğen gibi her yıl alınmasına ihtiyaç duyulmayan ürün satıcıları ise fiyatlarda fazla değişiklik olmadığını dile getirdi. Esnafa göre vatandaşlar baharat, poşet ya da bayram şekeri ihtiyacını az ya da daha ucuz ürünlerden yana tercih ediyor.

Whatsapp Image 2024 06 10 At 13.25.26 (1)

KURBAN, MASRAFLI BAYRAM!

Bayramda misafirlere et dışında ikram edilen ve tüm bayramların vazgeçilmezi ise tatlılar! Bayramda evlerden eksik olmayan ikramlık lokum ve şekerlerde ise fiyatlarla ilgili bilgi veren Bedesten esnafı Mısır Baharatçısı işletme sahiplerinden Hasan Çetinkaya şeker ve lokum fiyatlarıyla ilgili konuştu. Çetinkaya, şeker- lokum fiyatlarındaki artışın vatandaşların cebini etkilediğini ve alacakları ürünlerin daha az ya da uygun fiyatlı olanlarının tercih sebebi olduğuna işaret ederek, “Piyasa durgun, vatandaş da esnaf da bu durumdan şikayetçi! 100 TL’den 800 liraya kadar şeker var. Lokumun fiyatı ise kilogram başı 100-250 lira bandında. Ancak genellikle insanlar orta ya da daha ucuz fiyatta olan ürünlere yöneliyor. Kurban, masraflı bir bayram olduğu için satışlar noktasında bizim de fazla beklentimiz olmadı.” şeklinde konuştu.

‘İYİ SUCUK, İYİ BAHARATTAN YAPILIR!’

Kurban Bayramı’nda dağıtımı gerçekleşen etlerden arta kalan etler kurutulan bağırsaklarla birleştirilerek sucuk oluyor. Bu kapsamda iyi bir sucuk yapmanın yolunun iyi bir baharattan geçtiğine işaret eden Çetinkaya, geçmiş yıllara göre sucuk yaptıran kişi sayısında da azalma olduğuna dikkat çekti. Alınan baharatın geçen yıllara oranla daha az olduğunu ifade eden Çetinkaya, “Kurban Bayramı öncesi eskisi gibi satışı olmasa da karabiber, kimyon 350 TL, kekik, toz biber 200 TL’den başlıyor.” dedi. 

Ekran Görüntüsü 2024 06 10 174742

‘PANDEMİDEN SONRA FİYAT ARTIŞINA MARUZ KALDIK’

1966 yılından beri, 3 kuşaktır Konya’da ambalaj sektöründe hizmet veren Savaş Ambalaj işletme sahiplerinden Muhammet Ali Savaş, kurban etlerinin korunması ve saklanması amacıyla alınan ambalajların fiyatları hakkında bilgi verdi. Bayrama 15 gün kala yoğunluğun başladığını dile getiren Savaş, “Kurban etlerinin buzdolabında, dondurucuda saklanması için bu dönemde vatandaşların tercihlerinden ilki ve unutulmayanı ambalajlar oluyor. Eskiden bahçelerde kesimi yapılan kurbanların yerini artık kesimhaneler aldı. Ağırlıklı olarak bu tesislerden evlere getirilen etler için büyük poşetler, kıyma ya da türüne göre ayrılmış etleri istiflemek için kilitli- kilitsiz poşetler ya da saklama kapları, büyük bayram sofraları için sofra kağıtları satışı gerçekleşiyor. Bu ürünlerde de fiyatlar geçen yıla oranla yaklaşık 2 kat arttı. Buzdolabında kullanılan plastik torba fiyatı geçen yıl 55 lirayken bu yıl 85 lira; kilitli poşetlerin 1 kilogram 100 adedi geçen yıl 50 lirayken bu yıl 100 lira. Pandemi dönemi öncesi çok uygun olan fiyatlarımız, pandemiden sonra artışa maruz kaldı.” şeklinde konuştu.

Ekran Görüntüsü 2024 06 10 174756

Akören’in hüzünlü aileleri-2 Akören’in hüzünlü aileleri-2

KURBAN’IN EN ÇOK RAĞBET GÖRENLERİ!

Kurban Bayramı’nın olmazsa olmazlarından olan plastik malzemeler de şimdiden rağbet görmeye başladı. Kurban etleri için leğen ve bıçağın yanı sıra ikramlık ve şekerliklerle de evlerin eksiklikleri gideriliyor. Plastik ürünler ve bayram için gerekli ihtiyaç malzemeleriyle ilgili fiyat bilgisi veren Çiftçiler Zücaciye- Plastik çalışanlarından Samet Çalmandalı yoğunluğun başladığına dikkat çekerek, “Kesme tahtası, bıçak, şekerlik, leğen gibi ürünler rağbet görüyor. Fiyatlar değişmedi, geçen yıla oranla aynı sayılır. Şekerlikler 100 liradan başlıyor; bıçaklar 100-400 lira arası değişiyor. Leğenler de büyüklüğüne göre 20- 200 lira arası değişiyor.” diye konuştu.

Ekran Görüntüsü 2024 06 10 174656

YENİSİNİ ALMAK İSTEMEYEN BİLEMEYE YÖNELDİ

Her geçen gün azalsa da özellikle Tarihi Bedesten Çarşısı’nda devam ettirilen ‘bıçak bileme’ işçiliği evdeki bıçağının sağlamlığına güvenenler için tercih sebebi oluyor. Bıçak bileme fiyatının adet başı 30 liradan işlem gördüğü Bedesten’de bu fiyatı yeni bıçak fiyatlarına göre makul gören vatandaşlar, bıçaklarını getirerek tecrübeli ellere teslim ediyor.

Ekran Görüntüsü 2024 06 10 180237

HİSSESİNİ BAĞIŞLAMAK İSTEYENLER İÇİN STANTLAR KURULDU

Kurban Bayramı’nda kurbanını kendi kesen ya da kestirenlerin haricinde hissesini bağışlamak isteyen vatandaşlar da unutulmadı. Bayramdan günler Kayalı Park’ta açılan stantlarda hissesini bağışlamak isteyen vatandaşların neler yapması gerektiğiyle ilgili bilgi verildi. Pek çok sivil toplum kuruluşunun yer aldığı stantlar arasında olan Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Karatay Şubesi stant görevlisi Ayşe Erpınar, yurt dışı ve yurtiçinde bağış yapmak isteyenlere açıklamalarda bulundu. Erpınar, “TDV olarak her yerde aynı olan bağış fiyatı politikamız dahilinde yurt dışı 4 bin 750 TL, yurtiçi ise 11 bin 750 TL olarak bağış fiyatlarımız belirlendi. Yurt dışında çoğunlukla Afrika ve Asya bölgelerine yardım gönderimi yapılıyor. 1 Haziran’da başlayan stant bağışlarımız 15 Haziran saat 17.00’a kadar devam edecek.” diye konuştu.

Ekran Görüntüsü 2024 06 10 174820

Muhabir: HACER CEYLAN