YENİGÜN ÖZEL

Bisiklet şehriyiz, kıymeti bilinmiyor!

Konya’nın bisiklet şehri olmasına rağmen bunun kıymetinin bilinmediğine yakınan Konya Motosiklet ve Bisiklet Tamircileri Esnaf Odası Başkanı Ömer Bardakcı, özellikle araç sürücülerinin bisiklet kullananlara saygılı olması gerektiğini vurguladı

Abone Ol

Havaların ısınması ve okulların yaz tatiline girmesiyle birlikte bisiklet sezonu açıldı. Konya Motosiklet ve Bisiklet Tamircileri Esnaf Odası Başkanı Ömer Bardakcı ise Konya’nın bisiklet şehri olduğunun altını çizerek Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın bu konuda çok fazla emeğinin olduğuna dikkat çekti. Bunların yanında Ömer Bardakcı bisiklet alımı noktasında da önemli tavsiyelerde bulundu.

BİSİKLETİ YETKİLİ BAYİDEN ALMALISINIZ

Bisikletin yıllardır en gözde karne hediyesi ve en sağlıklı ulaşım aracı olarak görüldüğünü belirten Ömer Bardakcı, okulların kapanması ve havaların ısınması ile birlikte Konya’da bisiklet kullanımında büyük ve hızlı bir artış olacağını söyledi. Bu bağlamda kışın kullanılmayan bisikletlerin bakımlarının yapılacağını, bisikleti olmayanların kendilerine ve çocuklarına yeni bisiklet alacağını dile getiren Ömer Bardakcı, “Ancak bisiklet alırken dikkat edilmesi gereken hususlar belirlenirse hem verilen para boşuna gitmez hem de uzun süreli kullanılacak bir bisiklet alınmış olur. O yüzden bisiklet mutlaka yetkili bayiden temin edilmeli, merdiven altı imal edilmiş bisikletler kesinlikle alınmamalıdır. Alınan bisikletin faturası ve teknik belgesi olmalı. Bisikletin ne amaçla kullanılacağı satıcıya mutlaka söylenmeli. Alınacak bisiklet; yükseklik, boy, yaş ve kiloya uygun seçilmeli, TSE’li ve garanti belgeli olmalıdır. Çin malı, kalitesiz malzeme kullanılmış markasız bisiklet almaktan kaçınılmalıdır. Zaten bu Çin malı bisikletleri yetkili bayiler satmaz. Ucuz olduğu için de bazı vatandaşlar maalesef tercih edebiliyor. Aldığınız bisikletin yaşadığınız şehirde yeteri kadar teknik servisi mutlaka olmalı, yedek parçası kolaylıkla bulunmalıdır. Bisiklette; ayna, zil, ışıklandırma tertibatı yapılmalı. Koruyucu güvenlik kilidi, gece görüşünü sağlayan reflektörler olmalıdır. Bisikletlerin bakımı mutlaka yaptırılmalı, frenlerin, lastik ve diğer aksamların sağlam olmasına dikkat edilmeli” diye konuştu.

KONYA MÜKEMMEL BİR BİSİKLET ŞEHRİ

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin bisiklet konusunda dünyaya örnek olduğuna işaret eden Ömer Bardakcı, “Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, bisiklet noktasında her türlü yeniliği ve kolaylığı yapan bir insan. Konya’da 800 kilometreye yakın bisiklet yolu var. Yeni yapılan projelerde bile bisiklet yolları bulunuyor. Sürücüler rahat etsin diye bisiklet tramvayımız da var. Bunların yanında bisiklet kullanımı artsın diye şehrin kalabalık yerlerine bisiklet tamir istasyonları kuruldu. Ayrıca Konya düz bir şehir olduğu için bisiklet kullanımı açısından gayet uygun. Bu bağlamda bisiklet kullanımı ne kadar çok artarsa trafik yoğunluğu o kadar azalır. Ama maalesef araç sürücüleri, bisiklet sürücülerini çok fazla görmezden geliyor, üstlerine araçlarını sürebiliyor veya yersiz yere korna çalarak korkutabiliyor. Oysaki kanunlara göre bisiklet sürücülerinin de yoldaki sağ şeritte hakkı var” ifadelerini kullandı.

BİN BİNLER ÇOK GÜVENLİ DEĞİL

Konya’da son zamanlarda ilgi gören ve ‘bin bin’ olarak bilinen taşıtların çok fazla güvenli olmadığını aktaran Bardakcı, sözlerine son olarak şunları ekledi: “Bin bin taşıtlarında bisiklet gibi oturulan bir yer olmadığı ve sürücüler ayakta yolculuk yaptığı için yüzde 100 güvenli değil. Özellikle bu araçlar için belirli güvenlik kurallarının olmaması durumu daha ciddi yapıyor. Bisiklet kullanıcıları gibi bin bine binen kişilerin de kask veya dizlik takmaları gerekiyor ve bisiklet yolunu tercih etmeleri şart.”