Araştırmacı-Yazar Muzaffer Tulukcu, ilçeye ışık tutan ve ilçeyle ilgili önemli bilgileri kayıt altına alan Akören Dergisi’yle ilgili önemli bilgiler paylaştı.

J H G D K Ö G J D Ö L

FOTO ALTI: 12 Mayıs 2012 Konya Ticaret Odası Konferans Salonu Akören Dergisi açılış programı hatırası.

AKÖREN DERGİSİ İLE ÖĞRENDİKLERİMİZ

1-Geçmiş yıllarda ecdadın çok zor şartlarla sıkıntılar içinde bizleri yetiştirmek için fedakarlıklarla yokluklarla ömürlerinin geçtiğini gördük.

2-Ecdadın en büyük şerefinin Oda Kültürü'ne verdiği değeri öğrendik. Buna ilave akraba, komşu ilişkilerinin siyasetin ön plana çıktığı yıllarda 1980 öncesi özellikle 1950'li yıllar ve evveliyatında bu değerlerin dorukta olduğuna şahit olduk.

K J F H K F J H L H F

AGD’de YAZ-ET heyecanı AGD’de YAZ-ET heyecanı

FOTO ALTI: 1990’lı yıllarda Konya Akörenliler Derneği faaliyetleri takdire şayan olup bizimde ufkumuzu açmıştı.

3- Kabir, cenaze, asker uğurlama, düğün ve bayram ziyaretlerinin Akören için ne derece önemli olduğu ile gururlandık.

4-Özellikle Halil Şahin rahmetli amcamız, A. İhsan Sezgin rahmetli ağabeyimiz ve Aziz Gök kardeşimizin geleneklerimiz ile ilgili yazıları bizleri fazlasıyla duygulandırmıştı.

5-Genç yaşta aramızdan ayrılanları yazdıkça hep hüzünlendik onların yakınlarının durumunu düşündükçe üzüldük.

6-Akören tarihi ile ilgili bilgilere ulaştık 800-900 yıl önce Akören çevresindeki 7-8 viranedeki Göçer Yörükler'in Akören (Akviran)’de toplanması sonrası sivrisinek  belası nedeniyle 1890-1914 yılları arasında Antalya, Manavgat, Serik, Gazipaşa, Odaönü Köyü yöresinden göçer yörüklerin Akören'e göç ettiklerini, buna ilave Bozkır'ın köylerinden ve çevre köylerden de ve özellikle Akkise'den gelerek Akören'i yurt edindikleri, ayrıca İstanbul'dan Yarımca'ya göç eden Allem Paşa’nın torunlarının da Akviran'da toplandıklarını öğrendik.

O L F J L F H K Ç L F K

FOTO ALTI: Akören Bülteni ve Akören Dergisi ile ilgili Rahmetli Halil Şahin’den hayli feyz almıştık.

Akören'in başarısının bu bağlamda çok kültürlüğe dayandığı görülmekte.

Bu çerçevede Akören'e bağlı Süleymaniye'lilerin 1877-1878 Rus Harbi nedeniyle Anadolu'ya gelen Kırım Tatarlarıyla aynı şekilde, Ahmediye'nin ise 1905 yılında gene aynı şekilde Rusya'dan gelen Kırım Tatarları tarafından kurulduğunu tespit etmiştik.

7- Geçmişteki ulaşım şartları, terziler, kelikçiler, yapı ustaları, sarnıçlar, nalbantlar, yaylalarımızı, kuyularımızı kaleme alarak nostaljiyi hatırlattık.

8-Akören'in Çumra, Boruktolu, Çomaklı, Konya, Ankara, İstanbul, Karadeniz Ereğli başta olmak üzere Avusturya, Almanya, Hollanda'ya olan göçleriyle konuya vakıf olduk. Bu konuda ekmek mücadelesi için Libya, Suudi Arabistan gibi Güney ülkelerindeki Akörenlileri de öğrenmiş olduk.

K F J G K Ö D H G J Ö

FOTO ALTI: Dergimizi sürekli takip eden ve kutlamalarımıza katılıp duygularını ifade eden Prof. Dr. Abdurrahman Kutlu’yu Rektörlüğe veda programında Akörenliler ziyarette.

9-1914 yılı Akviran İlkokulu'nun açılması ile birlikte ilk öğretmen (mektepli) S. Ali Akalın, 1934 yılı ve sonrası Başöğretmen Mustafa Çetin ve onun öğrencileri olan öğretmenlerimizin fedakarlıkları ve “Eti Senin Kemiği benim” düsturu ile eğitimcilerimize tabi olan dedelerimizi rahmetle anmak gerektiğini öğrendik.

Bunun devamı olarak dönemin Belediye Başkanı Hüseyin Özkanoğlu ve ona tam destek veren 1950 kuşağını rahmetle anıyoruz.

10-A. Rıza Ercan, Abdullah Tenekeci, Ahmet Coşar,Altan Tufan, Saffet Sert, Abdurrahman Yalçın, Prof. Dr. Abdurrahman Kutlu, Cemal Harmankaya, Halil Harmancı, Şükrü Gökçen, Mücahit Şahin, A. Kadir Gökçen, Mustafa Dinek, Turan Bilge, Halil Gençtürk, H. İbrahim Ataç başta olmak üzere Akören'in bürokratlarının gerek toprakları gerekse hemşehrileri için yaptıkları fedakarlıklarla gururlandık.

K D G K J G D K D G

FOTO ALTI: Akören’de organize ettiğimiz sempozyum programı ile Akören eğitimini ele almıştık.

11-Genelde eğitimi ile ön plana çıkan Akörenliler'den 1960'lar sonrası çıraklık sonrası iş adamı olan Mustafa Uysal, Feyzullah Ertaş, Ahmet Öztokmak, Kazım Erdoğan, Tahsin Öztokmak, Mevlüt-Muzaffer-Yakup Erkoç, Cafer Gündüz, Yaşar Harmankaya, D. Ali Harmankaya, Yaşar Harmankaya, Serdar Karaçelebi, Bekir Karataş, Mehmet Kılıçarslan, Celalettin Okay, M. Ali Tınkır kardeşlerin hayat mücadeleleri ile gururlandık. 

Dergi olarak 8 yıllık dönemde en büyük hedefimizden biri Akören veya hemşehrilerine yararlı hizmetlerde bulunan Akören'in tanınmasına vesile olan hemşehrilerimizin her yıl yaptığımız kutlamalarda ve Akören'de organize ettiğimiz 2 panelde hemşehrilerimizin önünde onore edilmesi oldu. Bunu bir görev düsturu ile önemsedik.

 2002 yılıyla birlikte onore edilmesine vesile olduğumuz hemşehrilerden birkaç örnek

Çetin Kültür Köyü Emektarı Ayhan Çetin, Akören'e önemli hizmetleri olan Nurullah Ercan, Devlet Bakanı Abdullah Tenekeci, Vakıflar Bankası Genel Müdürü Halil Harmancı, Yargıtay Başkanı Ahmet Coşar, Etibank Genel Müdürü Abdurrahman Yalçın, Devlet Bakanı Saffet Sert, S.Ü Rektörü Abdurrahman Kutlu, Ormanların Koruyucusu Solağın Durmuş Aydemir, Kardeşine böbrek veren Sevilay Armağan, beyine böbrek veren Şerife Taşkıran, MEDAŞ Genel Müdürü Cemal Harmankaya, Akören'in Sosyalı İdris Öncel, Krom Magnezit Fabrikası H. İbrahim Ataç, Ataş Rafinerisi Ahmet Akın, Krd. Ereğli Demirçrelik Ö. Ali Gültekin, İş adamı Cafer Gündüz, İş adamı Feyzullah Ertaş… Akören Dergisi sayesinde Akören ve Akörenliyi kendimiz öğrenirken, yazı, belge, bilgi ve fotoğraflarla hemşehrilerimizin tanınmaları mutluluğunu yaşadık.

Kjgöc Öb

FOTO ALTI: Rahmetli Ali İhsan Sezgin’in yazıları bize ruh vermişti.

 Öyle ki 1934 Soyadı Kanunu öncesi Akören'den göç ederek Turat, Örgücü Erdiril ve Tuncay soyadı alanlara bile ulaştık. Uzun yıllardır Akören'e uzak kalmış Uzunsoy, Gökçen, Çatlı, Şafakçı, Özgüner, Soysal, Kağnıcı gibi soyadları hatırlatmak bize düşmüştü.

Erkek çocukları veya çocuğu olmayan ailelerden bu vesile ile Tatlı, Bilenkuşu, Özmen, Yüksel, Çildir, Karaayhan, Aksoy, Kışnak soyadlarının artık Akören’de olmadığı bilgisine ulaştık.

L K G J Ç J Ç K

FOTO ALTI: Akören Dergi çalışmalarında Akören’e ait ulaşabildiğimiz en eski fotoğraf. Akviran İlkokulu 1925-26 öğretim yılı. Öğretmenler: Ali Rıza Nalçacı, İbrahim Aczi Kendi, hademe sağlam ve 15 kız öğrenci, 99 yıllık fotoğraf.

12-Tüm bu güzelliklerin 1914 yılına kadar sıradan Anadolu'da bir köy olan Akören'in Sultan Abdülhamit emri ile 1914 yılında Nahiye yapılması, ilkokulun, açılması, belediyenin kurulması, sonrasında da Jandarma Karakolu'nun açılması paralelinde sultanımıza ve buna vesile olan Veyis Efendi'ye (Ersöz) rahmet okumamız gerektiği hepimizce malum.

Ali İhsan Sezgin Rahmetli ağabeyimiz bize bir toplantımızda Yunus Emre’nin şu sözünü hatırlatmıştı ‘‘İlim ilim bilmektir. İlim kendini bilmektir, sen kendini bilmez isen bu ne haldir” sözü ile Akören Dergisi olarak bizde Akörenimizi kendimizi Akörenlimizi öğrenmeye çalıştık, yazı, bilgi, fotoğraf ve belgelerle bunu zenginleştirdiğimiz için mutluyuz.

Kaynak: MUZAFFER TULUKCU