Eğitim ve bürokrasideki başarısı ile ön plana çıkan Akörenlilerin 1960'lı yıllar sonrası başlayan iş adamları atılımının her geçen gün geliştiği görülmekte.

Bu iş adamlarının bazıları memur çocuğu olmasına rağmen, bazılarının da işçi, sanatkar çocuğu olduğu, bazılarının da babalarının başlattığı atılımı geliştirdiği bilinmekte.

1-87

FOTO ALTI: Nurullah Ercan Bir taraftan memleket ekonomisine katkı yaparken diğer taraftan da toplum yararına birçok güzel projelere imza attı.

“Çıraklığını yapmadığın işin ustalığını yapma” düsturundan hareketle Mustafa Uysal, Ahmet Öztokmak, Serdar Karaçelebi,D. Ali Harmankaya ,Ufuk Karakoç, Tahsin Öztokmak ,Demirci Yakış Kardeşler, Ramazan Tunç, Ahmet Karakoca, Erkoç Kardeşler, Mehmet Karakoca üretimlerine devam ediyorlar.

 İş hayatına Konya'da devam eden Akörenlilerden Feyzullah Ertaş, Okay Tınkır, Kazım Erdoğan, Mustafa ve Osman Ünver kardeşler ise, babalarının yaptığı teşebbüsü her geçen gün geliştiren Akörenli iş adamları. Memur çocuğu olan Aziz ve Hüseyin Karaburun kardeşler Organize Sanayi'nde mücadelelerini sürdürmekteler.

2-79

FOTO ALTI: Nurullah Ercan Bir taraftan memleket ekonomisine katkı yaparken diğer taraftan da toplum yararına birçok güzel projelere imza attı.

Ankara'da her geçen gün kendini ve müesseselerini geliştiren Nurullah Ercan, Oktay Mermer, Sinan Kınaç ve Mesut Kınaç, İstanbul'da ise H. İbrahim Yıldırım ve çocukları İskender Yıldırım-Murat Yıldırım her geçen gün işlerini geliştirmekteler. Abdullah Yıldırım’ın öğretmenlik sonrası iş adamı olma mücadelesi Konya'da devam etmekte.

Önce eğitim, sonrası iş adamı olma yolunda Nurullah Ercan, Oktay Mermer, Mustafa Akkoç ve Burhan-Turan Erdemir kardeşlerin her geçen gün işlerini büyüttükleri görülmekte. Zeki -Mustafa Altıntaş Kardeşler bir taraftan tarım ile uğraşırken diğer taraftan da ticari hayatlarını devam ettirmekteler. Avrupa'dan kazandığı ile iş hayatına atılan Almanyalı Kum Ocağı sahibi Mehmet Kılıçarslan diğer taraftan da hayvancılık ile iştigal etmekte. Hasan Ali ve Metin Gültekin kardeşler iş adamı olarak Almanya'da yoğun çalışma içinde olan Akörenliler. Cafer Gündüz ve çocukları ise, Gebze'de başladıkları iş hayatını İran ve Kırgızistan'daki fabrikalarında üretimlerini büyütmeye devam etmekteler. Bu paralelde Akören'e bağlı köylerden de (Mahalle) yetişen hayli iş adamları olduğu bir gerçek. Avdan'lı iş adamları: Salih Baltacı, Mesut Şakar, Ramazan Ertürk, Ali Örs, Ramazan Çelik, Orhan Güneş, Durmuş Fakı, Sefer Gök ve Mustafa Bilici.

3-73

FOTO ALTI: Nurullah Ercan Eşi Mine Hanım ve oğlu Ali Ercan bir törende.

Kayasulu iş adamlarımız, Akören'de fırın çalıştıran İbrahim Ergün, Ergün Dekorasyon Recep Fatih Ergün, Hürgün Sıhhı Tesisat  Ali ve Ramazan Ergün, Kondem Elektrik İlyas Satır, Güntes Ramazan Tosun, Kozan Mermer İsmail Hakkı Kozan ,Bayat İnşaat Feyzullah Bayat, Zekeriya Tosun Nazmi Sevindik, Ufuk Dişbudak Dursun Ballı ve Süleyman Aydoğan.

4-66

FOTO ALTI: Nurullah Ercan ilk hayrını Babasının memleketi Akören’e yapmıştı.

Tabiatı güzel Belkuyu'nun iş adamları:

Nevzat Taban, Nevzat Kara, Akliva Metal Zeynel Abidin Kılıç, Leydi Tekstil Ali Özkan, Sevik otomotiv Muammer Sevik, Kaan Makine Mevlüt Işık, Yaman Tekstil Şeref Yaman, Şahin Büro Mobilya Ahmet Şahin.

Alanlı ise 3 büyük firma, İnşaat sektörü müteahhit Arif Çalışkan, Ünsal Tarım Makineleri Adem Kırbaş ve Mobikab Mobilya Orman Ürünleri İbrahim Doğan

5-51

FOTO ALTI: Nurullah Ercan Vali Yakup Canpolat’ın elinden yaptığı hayırlı işler için şilt almıştı.

Akören'in nüfus yönü ile en küçük köyü Dutlulu'lu Hasan Yılmaz Değirmenci İş adamı olarak mücadelesini devam ettiriyor.

Akören'in en yakın yerleşim yeri Orhaniye'den yetişen iş adamları: Atalay Derinkuyu Su Pompaları Sanayi Rahmetli Kemal Atalay, Enes Kitap Sarayı ve Altınyıldız Gıda Sanayi Mevlüt Avcıoğlu ,Yurt dışı İhracatçı Kunduracı Ali ve Ömer Ünsal ,Aydınlar İnşaat Tuğla imalatı Yusuf Aydın ve Çocukları  ,Mobilya Mağazacılık Hasan Pınarcık oğlu Mustafa Pınarcık, Oktay- İsa İnalçuk Kardeşler

Akören'in güneyindeki Karahüyük'ün iş adamları: Kocalar İnşaat ve Boya, Akkuşlar Döküm ve Dema Boya Kimya Ltd. Şti (Ali Galip Doğan)

6-60

FOTO ALTI: Nurullah Ercan Meliha Ercan Sille Huzurevi açılışında... Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile.

Kırım Tatar Köyü Süleymaniye’nin işadamı Zeki Kaya ve çocukları (Petrol-İnşaat)

Çatören’den ise çok farklı işlerde hayri başarılı olan M.Ali Aytekin ,traktör işi ile uğraşan Mevlüt Akça,Mustafa Aytekin(Akpiston), İdris Aytekin (Tornacılık) ,İbrahim Günay Aytekin ve Muhammed Eray Aytekin kardeşler (İlaç ve Veteriner İlaç Sanayi ),Sait Aydoğan(İnşaat),Bülent Öztürk(Kargo)

7-54

FOTO ALTI: İşadamı Oktay Mermer Çumralı Vali Yavuz Selim Köşker’i ziyarette.

NURULLAH ERCAN

1942 yılında Konya merkezde doğru. Babası Alirıza ERCAN Akören’i olup 1950 yılında 9.Dönem Demokrat parti Konya Milletvekili olarak mecliste görev yapmıştır. Annesi ise aslen Silleli Meliha ÇAPAR hanım.

Nurullah ERCAN ilkokul 1.ve 2.sınıfı Konya da şu anda Devlet su işleri Bölge Müdürlüğünün yerinde bulunan Bey Hekim ilkokulunda okuldu. Devamında ilkokulu, ortaokul ve liseyi Ankara TED Kolejinde tamamladı.1965 yılında Ortadoğu Teknik üniversitesin ’den madem Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu.

8-49

FOTO ALTI: Oktay Mermer Konya Milletvekili Tahir Akyürek ile.

Sınıf arkadaşları en kolay nerde staj yaparım derken, Nurullah ERCAN ise mesleğinde başarılı olabilmek için en zor olanı seçti. Almanya’da maden ocağında başına baret takarak, maden işçilerinin arasında, maden ocağı giriş ve çıkışlarında muavinlik yaparak staj yaptı. Başarının temelini sağlam atmıştı.

Askerliğini yedek subay olarak Ankara’da Şerefli koç hisarda yaptı. Devlet memuru olmayı hiç düşünmedi.

9-41

FOTO ALTI: Anne Emine Hanım ve baba Emekli Astsubay Muharrem Mermer.

Alaaddin Tepesi ne oldu? Alaaddin Tepesi ne oldu?

İlk iş hayatına 1967 de madencilik ile başladı. Sonrası turizm, inşaat malzemeleri, imalatı ve hidroelektrik santrali işi ile ilgilendi. Her geçen gün bu meleği ilerletti.

Akören’in en büyük iş adamı olarak 4000 personeli ile halen şu işler ile iştikal etmekte.

1-Bolu, Çorum,Bursa ve Manisa’da maden odağı işletmeleri,

2-Aydın ve Muğla’da kömür ocağı işletmeleri,

3-Truzim işletmeleri Petro Kent Turizm şirketi, Abant’ta tatil köyü, Manavgat’ta Otel ve tatil köyü

4-Bilecik ve Bozüyük de Seramik fabrikası

5-Mustafa Kemalpaşa’da Hidroelektrik santrali

6-Aydın Çine de dünyanın en uzun bantlı seramik fabrikası,

7-Trabzon Çinko ve Kurşun maden işletmeciliği.

Akören’in mütevazi iş adamı Nurullah ERCAN ülkesini babasını, annesini ve memleketini unutmadı. Bu konuda toplum yararına 10 adet büyük proje hizmete sundu. Meliha hanımın ‘Oğlum babanızın memleketini unutmayın ‘ arzusundan feyz alan Nurullah Ercan

Akören’de doğup büyümemesine rağmen,2002 yılında Akören de Ali Rıza ERCAN meslek yüksekokulu,2004 yılında Ali Rıza ERCAN öğrenci yurdu 2020 yılında Akören Ali Rıza ERCAN ormanını hizmete sundu.

10-43

FOTO ALTI: Oğul Emre Mermer gayreti ile babasına güç vermekte.

Nurullah ERCAN Annesi adına 2018 yılında Selçuk Üniversitesi tesisleri içerisinde Meliha ERCAN Konukevi,2019 yılında Bozüyük’te Meliha ERCAN ortaokulu,2022 yılında Sillede Meliha ERCAN Huzurevi ni yaptırdı.

Nurullah ERCAN bunun dışında,2019 yılında Bilecik’te Bilen Bilgi Evini, aynı yıl odun boğazı köyünde misafirhane ve Manavgat da Ali Rıza ERCAN yaşam merkezini, son olarak da 2023 yılında Manavgat da Meliha ERCAN Eğitim merkezini yaptırarak ülkesini annesini babasını unutmadığını gösterdi.

Nurullah ERCAN 1967 yılından beri Ankara merkezli iş hayatına devam etmektedir.

OKTAY MERMER

23 Mart 1967 tarihinde Erzurum’da doğdu.  (Konya/Akören nüfusuna kayıtlı)

İlkokulu; Babaeski, Gelibolu, Kars’ta    Ortaokul; Konya, Ankara’da     Lise; Ankara’da

Üniversite; Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi nden Harita ve Kadastro Mühendisi olarak mezun oldu. Tezini Şehircilik ve İmar Planlama üzerine hazırladı.

11-43

FOTO ALTI: Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler Paşa Jandarma Genel Komutanı olduğu dönemde Engelliler Okulu’ndaki çalışmalarından dolayı Oktay Mermer’e şilt takdiminde.

Yüksek Lisans: Erbakan Üniversitesi; Kentsel Dönüşüm üzerine tez verdi.

Anadolu Üniversite: Yerel Yönetimler bölümünü başarı ile tamamladı. (2. Üniversite)

Bir süre inşaat malzemeleri üzerine işyeri işletmeciliği ve özel mühendislik şirketinde çalıştıktan sonra 1995 yılında kendine ait Mühendislik ve Proje Şirketini kurdu. Bu süreç içinde 150’den fazla taahhüt işi yaptı. Bu işlerin birçoğu belediyecilik hizmetleri olmuş olup kent planları ve şehircilik üzerine ayrı bir görüş ve vizyona sahip olarak kendini yetiştirdi.

12-42

FOTO ALTI: Oktay Mermer Selçuk Üniversitesi’nden Harita Kadastro Mühendisi olarak mezun oldu ve her geçen gün kendini geliştirdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesinin önemli ana cadde ve bulvar yollarının Etüd ve Projelerini yaptı.

2010 yılından sonra taş ocakları işletmeciliği ve yol yapımı işlerinde bulundu.

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında yöneticiliklerde bulundu.

Konya Yerel Gazetelerde Köşe Yazarlığı yaptı.  (Pusula Gazetesi – BBN Gazetesi)

Evli, 2 çocuk babası, İngilizce bilmektedir.

BU PROJELERDEN BAZILARI

*Yol Etüd, Köprü-Kavşak Projeleri (Ankara Büyükşehir Belediyesinin Mücavir Sınırları içindeki tüm yolların asfalt dökümüne kadar tüm etüd proje hizmetlerini yapmaktayız-Karayolları-İl Özel İdaresi)

*Taş ocakları işletmeciliği

*200 Konutluk (İrem Konutları) inşaat ruhsatı çıktı.

*Okul, Sağlık Ocağı, Hastane, Konut, Ticaret Merkezinin Müşavirlik (Meb-İl Özel İdaresi-Belediye)

*Alt yapı (Kanalizasyon, içme- yağmur suyu) Projeleri (Belediyeler-İller Bankası)

*Şehir İmar ve Kentsel Dönüşüm Planları (Belediyeler-Toki)

*Halihazır Harita Projeleri (Belediyeler-İller Bankası-Toki-Tarım Bakanlığı)

*Kamulaştırma Projeleri (Karayolları-DSİ-Tedaş)

*Hidro Elektrik ve Rüzgar Enerjisi Projeleri (Dsi-Tedaş)

*Batımetrik Haritalar (Gölet – Baraj su haritaları) (Belediye-Dsi)

*Tesis-22/a Yenileme Kadastro İşleri (Tapu ve Kadastro)

*Fotogrametri Harita Projeleri (Karayolları)

*Şeritvari Harita Projeleri (Karayolları-Dsi)

*Maden Ocağına ait Dekapaj Ölçüleri (Tki)

Halen değişik il ve ilçelerde yol yapım işlerine devam ediyor.

13-35

FOTO ALTI: Oktay Mermer Kontv’de Düzlem Programında söyleşide.

YÖNETİCİ VE ÜYE OLDUĞU KURULUŞLAR

*KONSİAD (Konyalı Sanayici ve İş Adamları Derneği) Ankara Şb Başkanı

*Ankara Konyalılar Dayanışma Derneği Bşk. Yrd.

*Ankara Akörenliler Kültür ve Dayanışma Derneği Yön. Krl. Üyesi

*Selçuk Üniversitesi Mezunları Derneği Yön. Krl. Üyesi

*Serçev (Serebral Palsili-Engelliler) Derneği Yön. Krl. Üyesi

*ATO (Ankara Ticaret Odası) Üyesi ve Delegesi

*TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Üyesi

*Harita Müteahhitleri Derneği Kurucu Üyesi

* Meslekte Birlik Üyesi

*Genç Girişim ve Yönetişim Derneği Üyesi (Genç İş Adamları)

*Maya Koleji 3 Yıl-Sınav Koleji 3 Yıl- Doğan Çağlar Ortopedik Engelliler Okulu 1 Yıl Okul Aile Birliği Başkanlığı-İller Bankası Engelli Okulu 4 Yıl Okul Aile Birliği Bşk.

*Kooperatif Başkanlıkları-Site Yöneticilikleri

NOT: Oğlum Emre MERMER TED Üniversitesini burslu okudu başarı ile tamamladı.

Rönesans inşaat A.Ş.’nin Zonguldak (Filyos) Karadeniz’de denizden çıkarılan Doğalgaz projesinde alt yapı sorumlusu olarak 1.5 yıl çalıştıktan sonra şimdi yine aynı şirketin İstanbul da Ultra Lüks Rezidans inşaatında şantiye şefliği yapmakta.

Editör: Birkan Bakay