Düğün sezonunun başlamasıyla birlikte yeni evlenecek olan çiftlerin alacakları eşya gruplarının satışlarında da hareketlilik başladı. Zaruri ihtiyaçlardan olan beyaz eşya, mobilya ve düğünlerin olmazsa olmazı altının satıldığı kuyumculuk sektörlerinde de hareketli bir dönem yaşanırken mobilyada kredi kartlarına uygulanan taksit sınırlandırması, bu süreçte yeni evlenecek çiftleri zorluyor. Konuyla ilgili görüş bildiren Konya Mobilyacılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Günbaş, bu süreçten yalnızca tüketicinin değil; üreticinin de olumsuz etkilendiğini belirtti.

4 4-6

‘2 TAKSİTLE MOBİLYA ALINMAZ’

Evdeki mobilya gereçlerinin güncel piyasa koşullarında ücretlendirilmesiyle ilgili de bilgi veren Günbaş, yatak odası, yemek odası ve oturma grubuyla birlikte toplam mobilya maliyetinin 300 bin liradan başladığını aktardı. Bu kapsamda en fazla para harcanan sektörlerin başında ise mobilya ihtiyaçlarının geldiğine dikkat çeken Günbaş, kredi kartı harcamalarında faiz oranlarının artması ve kart taksitlerine getirilen sınırla birlikte özellikle düğün yapacak olan çiftlerin zor durumda kaldığını vurgulayarak, “Evlenecek olanların ev eşyasını alması zaruri bir durum ve burada kalite bakımından ödün verilse de alınmak zorunda kalınan bir eşya var. Maliyeti yüksek olan bu ürünler, geçinme derdinde olan birinin birikimi olmadan alabileceği fiyatta olan ürünler değil. Mobilya alımında taksit kısıtlamasına gidilmesiyle birlikte 2 taksite kadar düşürülen kredilerle gençler bu eşyaları alamaz!” diye konuştu.

‘ZARURİ İHTİYAÇLARDAKİ KISIT KALDIRILSIN’

Vatandaşların sıcakla imtihanı sürüyor Vatandaşların sıcakla imtihanı sürüyor

Taksit sayısının düşürülmesiyle birlikte yeni evlenecek olan gençlerin ve ailelerin zorlandığını aktaran Günbaş, firmaların elden taksit imkânı sunarak çarklarını çevirmeye çalıştıklarını ancak elden taksitlerin gecikmesiyle firmaların da zorlandığını ifade etti. Mobilya sektörünün zor bir süreç yaşadığını dile getiren Günbaş, “Kredi faizlerinin yüzde 50’yi aşmasıyla birlikte taksit imkânı sunmak isteyen firmalar da zarar ediyor ve böyle bir yükün altına giremiyor. Her ne kadar enflasyonun düşürülmesine yönelik harcamaların kısıtlandırılması yönünde politikalar izlenilse de mobilya, zaruri bir ihtiyaç ve bazı sektörlerdeki kredi kısıtlamalarının kaldırılması daha doğru olacak. Şu anda evde kullanılan özellikle koltuk takımlarında koltuk iyiyse yüz yenileme ya da ihtiyaç olmaksızın yeni mobilya alanlar oluyor. Bu alanda özel tüketim harcamalarında kısıt söz konusu olabilir ancak yeni evlenecek çiftler beyaz eşya, mobilya gibi ihtiyaçlarını almaktan başka çaresi yok. Bunun için gerekli devlet mercilerinden destek bekliyoruz.” dedi.

4 7 Kopya

‘HAKSIZ REKABET VAR!’

Kayyum atanan mobilya firmalarındaki taksit sayısı ile diğer mobilya firmalarının taksit sayısının aynı olmadığını iddia ederek bunun haksız rekabete yol açtığını ifade eden Günbaş, “Devlet tarafından mobilya firmalarının yapabileceği taksit sayısı 2 olarak açıklanırken kayyum atanan firmalar 12 taksite kadar taksit yapabiliyorlar. Bu haksız rekabetin bitirilmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı. 

‘SEKTÖRÜ AYAKTA İHRACAT TUTUYOR’

Mobilya üreticilerindeki son durumla ilgili de değerlendirmede bulunan Günbaş, ihracatla birlikte üreticinin sektöre tutunduğunu belirtti. Günbaş, “Dış piyasa da tamamen kapansa üretici çok zor durumda kalacak. Komşu ülkelere yapılan ihracatla çark dönüyor ancak yapılan üretimin ülkemizde bir karşılığı olmadığı zaman sektör bir darboğaza girecek ve işçi çıkarmalar başlayacaktır diye düşünüyorum. Ekonomimizi düzeltelim derken işsizlik oranını artırmayalım!” diye konuştu.

L F H J K L K H F L

Muhabir: HACER CEYLAN