Necmettin Erbakan Üniversitesi eski İlahiyat Fakültesi Dekanı Merhum Prof. Dr. Mustafa Uzunpostalcı, İslam alanında yaptığı çalışmalarla yaşamında örnek şahsiyetlerden biri oldu. Aynı zamanda Konya’nın köklü ailelerinden biri olan ‘Postalcı Uzunlar’ ailesinin mensubu olan merhum Uzunpostalcı, Yüksek İslam Enstitülerinin ilahiyat fakültelerine dönüştüğü süreçte ilahiyat fakültesi sayısının artırılmasında da büyük rol oynadı. Vefatından önce verdiği röportajda, mezun olanların iyi birer örnek olmaması sebebiyle babasının kendisini okutmak istemediğini ifade eden Uzunpostalcı, imam hatip okullarının açılmasıyla birlikte okuduğunu söylüyor.

12 7

İMAM HATİP OKULU AÇILMASAYDI OKUYAMAYACAKTI!

Konya’nın köklü geçmişe sahip ailelerinden biri olan ‘Postalcı Uzunlar’ sülalesinin bireylerinden biri olarak dünyaya gelen Prof. Dr. Mustafa Uzunpostalcı, verdiği bir röportajda hayat hikayesini anlatıyor. 1951 yılına kadar aldığı Kur’an-ı Kerim dersleriyle kendini geliştirerek 1951 yılında ise Konya İmam Hatip Okuluna başlayan Uzunpostalcı, o yıllarda mezun olanların iyi birer örnek olmaması sebebiyle babasının kendisini okutmak istemediğini açan imam hatip okulunun açılmasıyla birlikte eğitim hayatına başladığını; 1963 yılında İstanbul Yüksek İslam Enstitüsünden mezun olduğunu söylüyor. Mezuniyetin ardından Millî Eğitim Bakanlığı Din Eğitimi Genel Müdürlüğü tarafından kuraya tabi tutularak Tokat İmam Hatip Okulunda 2 yıl müdür yardımcılığı olmak üzere üç yıl meslek dersleri öğretmenliği yaptı.

Sessiz kahramanlar! Sessiz kahramanlar!

12 1-2

İLAHİYAT FAKÜLTESİ SAYISININ 4’TEN 8’E YÜKSELMESİNDE BÜYÜK ROL OYNADI

Tayinini isteyerek mesleki hayatına Konya’da devam eden Uzunpoltalcı, önce Konya İmam-Hatip Okuluna ardında da Konya Yüksek İslam Enstitüsü'nde Fıkıh ve Fıkıh Usulü öğretim üyeliğine atanarak iki görevi birden icra etti.  Askerlik sonrası kısa bir Kayseri görevinden sonra tekrar Konya’da çalışmalarına devam eden Uzunpostalcı, 1976'da yeni açılan Samsun Yüksek İslam Enstitüsü’ne gönderilerek Müdür olarak görev yaptı. Yüksek İslam Enstitülerinin ilahiyat fakültelerine dönüştüğü ve yalnızca Samsun, Konya, İzmir ve Bursa Yüksek İslam Enstitülerinin İstanbul, Ankara, Kayseri ve Erzurum'da açılması düşünülen ilahiyat fakültelerine bağlanmaları öngörüldüğü durumda yetkilileri Karadeniz’de de bir ilahiyat fakültesi gerekliliğine ikna edenlerden biri olan Uzunpostalcı, 4 olarak düşünülen sayının 8 fakülteye taksim edilmesinde de büyük rol oynadı.

12 8

DEKANLIKLA BİRLİKTE İDARECİLİĞİ DE BIRAKTI

Selçuk Üniversitesi’nde doktora tezini hazırlayarak doktor olan Uzunpostalcı, 1987 yılında doçent ve ardından da profesör oldu. Samsun’dan Konya’ya ataması yapılacağı yılları aktaran Uzunpostalcı o yıllar için, “Konya'ya gitmek istiyorum ama müdür olarak değil" diyerek tayinini engellediğini anlatıyor. İdarecilik yapmak istemediğini aktaran Uzunpostalcı, röportajında Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı olarak yaptığı görevle birlikte idareciliği tamamladığını söylüyor. 1996 yılında dekanlıktan ayrıldıktan sonra öğretim üyeliği görevimi devam ettiren Uzunpostalcı, 2006 yılında emekli oldu.

12 2-1

BİRÇOK DERNEĞİN KURULUŞUNDA BULUNDU

Fikri ve ilmi çalışmalarının yanı sıra konferans, seminer, panel ve eğitim programlarıyla İslam ve eğitime katkıda bulunan Merhum Prof. Dr. Mustafa Uzunpostalcı, ‘Türkiye İmam-Hatip Okulları Mezunları Cemiyeti’ adında bir dernek kurmuş ve dernek bünyesinde ‘İslam'ın ilk Emri Oku’ isimli bir dergi çıkardı. Dergi sayıların matbaadaki takibi ve tashihinin yapılması işlerini yürüten Uzunpostalcı, 1978'e kadar Oku Mecmuası’nı devam ettirdi. Aylık ve 212 sayı çıkan dergi, alanında Türkiye'nin en uzun ömürlü dergilerinden birisi olarak kayda geçti. Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi binasını yaptıran İmam Hatip Okulu Yüksek İslam Enstitüsü Talebe Yurtları Tesis ve Yaşatma Derneği’nin yönetimde de bulunan Uzunpostalcı, Manevi Değerleri Koruma ve İlim Yayma Cemiyeti’nin kuruluşunda da bulunarak Konya'da çok sayıda kurulmuş bulunan Kur'an kursları ile ilgili dernekleri tek çatı altında birleştirerek yardımları tek elden toplamayı hedefledi.

12 5

HİZMET VE GÖREV AŞKI

Öğrencilere yönelik verdiği seminer ve yaptığı söyleşilerle bilinen Prof. Dr. Mustafa Uzunpostalcı, bir söyleşide “Biz kimiz? Niçin İmam Hatip Okullarında, Yüksek İslam Enstitülerinde okuduk?” sorusu kendisine yöneltildiğinde cevaben “Dinimizin bize verdiği kazancı, üstünlüğü yaşamak ve bunu başkalarıyla paylaşmak için. Herkesin tahsil tercihi farklıdır; kimi hizmet için okur, kimi unvan, para ve müreffeh hayat için. Biz hizmet için okuduk ve görev aşkıyla çalıştık.” açıklamasında bulunmuştu. Allah rahmet eylesin.

12 3-1

HACER CEYLAN 

Editör: Birkan Bakay