Halit Güler Hocam, Konya Yüksek İslam Enstitüsü’nün ilk mezunlarındandır. Diyanet mensubudur ama yayıncılık yönü ile hatırlanır. İlk defa Konya’da kurulan “Türkiye İmam Hatip Okulları Mezunları Derneği” kurucuları arasındadır ve başkanı olmuştur. 

Bu güzel teşebbüsün 1961 yılı Mart 8 ayında ilk sayısını çıkardığı OKU Mecmuası’nda sorumlu yazı işleri müdürüdür. 1961 yılı şartlarında Konya merkezli başlayan bu dergi bütün yurtta aboneler ve okuyucular bulur. Dergi bazen hat sanatından nadide örnekleri ilave olarak verdiğinde tirajı on binli sayılara ulaşır ki, bugün anlamakta zorluk çekilen bir okuyucu sayısıdır. 

ÇIKARDIĞI DERGİ ONBİNLERCE İNSANA ULAŞTI
Hattat Abdulkadir Saynaç imzalı “Rabbi Yessir” veya “İç Hilalli Besmele” bugün bile evlerde, iş yerlerinde karşımıza çıkmakta, altındaki “İslam’ın İlk Emri Oku Mecmuası Hediyesidir” notu yıllar sonra o günleri hatırlatan bir tebessüme vesile olmaktadır. Evet Konya’dan bir dergi çıkmıştı ve 1961 ile kapatıldığı 1980 yılına kadar on binleri aşan bir okuyucuya ulaşmıştı. Kurucularından ve ilk “Mesul Müdürü” Halit Güler hocanın yayıncılığı daha sonra İstanbul yıllarında arkadaşları Mustafa Pektut, Mehmet Doğru ve Süleyman Özkafa ile İrfan Yayınevi ve Damla Yayınevi olarak devam edecektir.

Kendileri gurbette, gönülleri burada! Kendileri gurbette, gönülleri burada!

KISA SÜRE CEZAEVİNE GİRDİ
Burada Mehmet Akif’i hatırlıyoruz. Merhum şairimizin şiirleri ilk önce Akif’in başyazarı olduğu Sebilürreşad Dergisi’nde yayınlanırdı. Önce Sırat-i Mustakim, sonra Sebilürreşad dergileri bütün Osmanlı coğrafyasının dışında Rusya’ya, Hindistan’a, Çin’e ve Japonya’ya ulaşıyordu. Kapatıldığı 1925 yılına kadar 641 sayı çıkan bu dergi Merhum Mehmet Akif’in yayıncılığa verdiği önemi gösterir. 1908 yılında ilk sayısı okuyucuyla buluşan Sırat-ı Mustakim Dergisi’nden 53 yıl sonra Konya’da yayın hayatına başlayan “İslam İlk Emri OKU” mecmuası aynı heyecanın devamıdır. “Akif’in Nesli” onlardır işte. Dergi ile hizmet, yayınevi ile hizmet ederek vatan sathını mektep haline getirmek. Bugünün şartları ile anlamakta zorluk çektiğimiz “12.000 abone” sayısına ulaşılması da muvaffak olduklarını gösterir. Konya merkezli okul mecmuası 1961-1980 hayırlarına vesile olmuştur. Hayırla hatırlanmaktadır. Elbette unutulmamıştır. Mesul Müdür Halit Güler dergide kendi yazmadığı bir başyazıdan dolayı ceza alır ve kısa bir süre hapis yatar. 

KENAN EVREN KARARNAMEYİ İMZALAMAZ
Aradan yıllar geçer. Diyanet teşkilatında 15 yıl Başkan Yardımcılığında bulunan Halit Güler Hoca, Tayyar Altıkulaç’ın emekliliği sebebiyle aylardır Başkan Vekilliği’ni ifade etmektedir. Asaleti yani Diyanet İşleri Başkanlığı yazısında Başbakan Turgut Özal imzasıyla Çankaya Köşkü’ne gönderilmiştir. Bütün Türkiye bu birikimin Başkanlığını beklemektedir. Ama olmaz. Mesul Müdür olarak da olsa siciline cezaevi girmiştir. Sayısız kulis yapılır ve Cumhurbaşkanı Kenan Evren kararnameyi imzalamaz. Diyanetin 15 yıl Başkan Yardımcılığı ve 5 ay Başkan Vekilliği rekoru Halit Güler Hocam’dadır. Emekli olan Halit Güler Hoca Konya’ya döner, kitap yazımı ile meşgul olur.

HER ZAMAN YAYIN ALEMİNİN İÇİNDE OLDU
“Tuna Nehri Konuşsaydı” kitabında vaaz için gittiği balkan coğrafyasını anlatır. 1995 “Orta Asya’da İslam’ın Yeniden Doğuşu” eserinde ise Türk Cumhuriyetleri’ni Tataristan’ı ve Dağıstan’ anlatır. 1994 Konya’daki gazetelere ve akademik sayfalara yazı gönderir. Her zaman yayın aleminin içinde olmuştur.


1961 yılında Türkiye İmam Hatip Okulları Mezunları Derneği’ni kuran ve başkanı olan Halit Güler Hoca Konya’daki emeklilik yıllarında Türk Anadolu Vakfı’na ayrı bir önem verdiği Alibeyhüyüklüler Derneği’ne uğrar. Okul arkadaşı Avukat Mehmet Ali Uz’un başkan olduğu Konya Aydınlar Ocağı’na destek verir.


1934 Alibeyhüyüğü doğumlu olan Halit Güler Hocam’ın fani dünyadaki misafirliği 11 Ekim 2021 de sonda erer ve Alibeyhüyüğü’nde defnedilir. Rahmetle anıyoruz.

Kaynak: M. Sinan Ümit