Ziraat Yüksek Mühendisi Celil Çalış, et üretiminin artırılması ve fiyatların düşmesi noktasında ‘ithal besi ve et’ tedbiri yerine ucuza mal edilen yerli etin hem üretimi destekleyeceğini hem de daha ucuza, sağlıklı et tüketiminin gerçekleşeceğini belirtti. Bayram vesilesiyle besicilik noktasında önerilerde bulunan Çalış, Kurban Bayramı’nın hayvancılığın harmanı olduğunu vurguladı.

KURBAN, AYNI ZAMANDA BİR GELENEKTİR!

Kurban Bayramı’nın yüzyıllardır süren dini bir vecibe olduğuna dikkat çeken Çalış, aynı zamanda kuşaktan kuşağa iletilmesiyle kurbanın bir gelenek ve kültüre dönüştüğüne dikkat çekti. Bu mirasın kaybedilmesini bir ‘yozlaşma’ olarak nitelendiren Çalış, Türkiye’de bu bayramlarda kesilen kurbanla ilgili verileri şöyle paylaştı: “Ülkemizde Kurban Bayramı dini vecibe, kültürel bir paylaşımın yanında hayvancılığın harmanıdır.  Türkiye’de her yıl 1 milyona yakın büyükbaş ve 3 milyona yakın da küçükbaş hayvan kurban edilmektedir. Büyükbaş hayvanlar azami yedi kişiyle ortak kesilebildiğinden tahminen 6-7 milyon hisse yani 6-7 milyon büyükbaş ortağı kurban kesme mükellefi vardır. Buna küçükbaş kesen mükellefleri de dahil ettiğimizde tahminen 9-10 milyona yakın mükellefin varlığından söz edilebilir.”

Hekim Birliği Karakaya’yı anacak Hekim Birliği Karakaya’yı anacak

Celil Çalış

‘KİŞİ BAŞINA 2 KİLOGRAM DÜŞÜYOR’

Paylaşmanın arttığı, dostluk ve kardeşliğin pekiştiği bayramda kesilen kurbanlarla birlikte evine et girmeyen ailelerin de ete ulaşım sağladığını ifade eden Çalış, Kurban’da kesilen ve dağıtılan kurban etlerine göre yaklaşık olarak 6-7 milyon kişinin kurban kesemediğini; dağıtılan etlerle kişi başına yaklaşık 2 kilogram etin düştüğünü belirtti. Kesilen kurbanların sevaba dönüştüğü bir bayram dileyen Çalış, “Kesilen kurbanın 3’te 1’i kesmeyenlere dağıtılmış olsa aile başına 10 kilogram, her ailenin beş kişiden oluştuğu varsayıldığında kişi başına 2 kilogram karkas kurban eti düşmektedir. Durumu iyi olan ailelerin hepsini veya üçte ikisini dağıtmak, belki de yılda bir kere et gören fakirin 2 kilogram değil de daha fazlasına sahip olmasına katkı sağlayabilir. Durumu iyi olanların veya zenginlerin bu kutsal ibadette bir yerine birkaç kurban keserek, bayramda kesime müsaade edilen üç günü, sevap hazinesi zaviyesinden fırsata çevirmeleri mümkün olabilir.” dedi.

‘ET İHTİYACI ÜLKE İÇİ KAYNAKLARDAN KARŞILANABİLİR’

Besilik hayvan üretiminin yetmediğine de değinen Çalış, hayvan ithalatının değil; hayvan üretiminin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekti. Hayvan varlığının giderek azaldığını da ifade eden Çalış, “Yetmeyen hayvan varlığınca üzülerek görüyoruz ki! yurtdışından kasaplık harici kurbanlık hayvan ithali gerçekleştiriliyor. Bu ülke adına üzücü bir durumdur. Bu dönem hayvancılığın dip yaptığı, önünü göremediği, yetiştiricilerin bu işten ellerini çektikleri bir dönemin içine sürükleniyoruz. En azından 2024 yılında kurbanlık ithalatı gündemde değil ancak hayvan varlığımızın giderek azaldığı son 3 yılda üretimin desteklenmesi yerine ithalat seçeneği ilk başvurulan çare olarak gündemdeki yerini koruyor. Türkiye’nin hem kurbanlık hayvan hem de kırmızı et ihtiyacı ülke içerisindeki kaynaklardan karşılanabilir.” şeklinde konuştu.

‘UCUZ ÜRETİLİRSE UCUZ TÜKETİLİR’

Üretimde yetiştiricinin destek beklediğini ifade eden Çalış, son 2 yıldır girdi fiyatlarındaki yükselme, salgın hastalığın etkisi, Rusya- Ukrayna savaşının tarıma ve enerjiye etkisiyle tarım üreticilerinin zor günler yaşadığına; benzer sorunlarla hayvan yetiştiricilerinin de karşı karşıya kaldığına dikkat çekti. Ucuza mal edilen etin tüketiminin de ucuz olacağına işaret eden Çalış, “Türkiye’nin hedefi kişi başı 12-13 kg olan kırmızı et tüketimimizi önümüzdeki beş yıllık sürede iki katına çıkarmak ve gelişmiş ülkeler seviyesine yaklaştırmak olmalıdır. Bunun yolu yurtdışından hayvan ithal etmek değil, ülke içi kaynakları ve potansiyeli harekete geçirmekle olur. Yetiştiricilerimiz et üretimini ne kadar ucuza mal ederse, et tüketimi de o kadar ucuz olacaktır. Geleceğimizin teminatı insanımızın bedenen ve zihnen sağlıklı, ülkesine ve milletine faydalı nesillerin yetişmesinin yolu, yeterli – dengeli beslenme ve özellikle hayvansal kökenli protein tüketimine bağlıdır. Kurban buna önemli bir vesiledir.” ifadelerini kullandı.

Muhabir: HACER CEYLAN