ÜMMETE AÇILAN PENCERE ULUSLARARASI İMAM HATİP LİSELERİ -2

Abone Ol

Geçen hafta Uluslararası İmam Hatipler Lisesi ile ilgili yazımızın birinci bölümünü kaleme almıştık. İnşaallah bugün ikinci bölümünü yazmaya çalışacağız.

Ancak, yazımıza başlamadan önce,6 Şubat Pazarcık ve Elbistan depremlerinde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet niyaz ediyor, yaralılara acil şifalar diliyor, tüm depremzedelerimize de geçmiş olsun diyor ve milletimize de başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz.

Allah’tan bir daha böyle acılarla bizi imtihan etmemesini ve bize dayanma gücü ve sabırlar ihsan etmesi için de dualar yapıyoruz.

Bizler, ”depreme dayanaklı binalar “yapmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha öğrendik.

Bir acı gerçek ile de yüzleştik.” Depreme dayanıksız insanlar “ yetiştirmişiz. O zaman çare : “Depreme dayanaklı İnsan yetiştirmek”.

Tekrar Uluslararası İmam Hatip Liseleri  (UAİHL) konusuna dönecek olursak. Okullara öğrenci seçimi MEB ve TDV ‘deki görevliler tarafından oluşturulan bir komisyon tarafından yapılmaktadır. Öğrenciler, IQ, sayısal alt yapı ve dini altyapı açısından ölçülmekte ve başarılı olanlar mülakatı kazanmış olmaktadır.

Aday öğrencilerin bulunmasında Türkiye’nin diplomatik misyonları, vakıflar, dernekler ve okullar rol oynamaktadır.

Seçilen öğrenciler burslandırılmakta ve 9. sınıfta yoğun bir Türkçe eğitim programına dâhil edilmektedir.

Öğrenciler, YÖS sınavları ile SAT, TOEFL gibi sınavlarla üniversitelere yerleşmekte veya YTB tarafından yerleştirilmekte ve burs imkânı sağlanmaktadır. Ayrıca TDV ‘de 29 Mayıs Üniversitesi’nde seçtiği öğrencileri burslu olarak okutmaktadır.

Bu okullarda iki farklı program uygulanmakta. Bir tarafta uluslararası öğrencilere yönelik Anadolu İHL programı. Diğer tarafta Türk Öğrencilere özgü Fen ve Sosyal Bilimler Programı.

Okullardaki İdareci ve öğretmenler ya kadrolu ya da görevlendirilme şeklinde istihdam edilmiştir.

Burada bir hakkı teslim etmemiz gerekir. UAİHL’nde görev yapan idareci ve öğretmenler canla başla çalışmakta, fedakârlıkta sınır tanımamaktadır.

Görevli olduklarının değil gönüllü olduklarını, atanmış değil adanmış olduklarını yaptıkları hizmetleriyle göstermektedirler. Bu vesile ile Uluslararası İmam Hatip Liseleri’nde görev yapan idareci, öğretmen ve personelden vefat edenlere rahmet diliyoruz. Çalışmış ve çalışmakta olanlara da afiyet içinde hayırlı uzun ömürler niyaz ediyoruz. İdareciler, öğretmenler uluslararası öğrenciler için bir ana, bir baba oldukları gerçeği izahtan varestedir.

Onlar: ”Öğrencilerimizin ayağına batan dikenler ya bizim ektiklerimiz ya da biçemediklerimiz” dediler.

Bu genel bilgilerden sonra DÖGM (Din Öğretimi Genel Müdürlüğü )’nin UAİHL için hazırlanan vizyon belgesindeki öngörülen genel amaçlara ve temel ilkelere ne kadar ulaşılıp ulaşılmadığı konusundaki görüşlere gelince.

Ülkemizde uluslararası öğrenciler için çok sayıda akademik çalışma mevcuttur. Ancak, UAİHL konulu bilimsel çalışmaların sayısı bir elin parmakları kadardır.

 Bu alanda yapılan çalışmalara; Yrd. Doç.Dr. Mehmet BİREKUL ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet KOYUNCU’nun”Bir Model Arayışı Olarak Uluslararası İmam Hatip Liseleri”  isimli çalışmaları ile Mine Korkut’un  “Türkiye’de Öğrenim Gören Uluslararası İmam Hatip Lisesi Öğrencilerinde İslam Algısı” adlı makalesi ve Esra DOĞAN’ın “Uluslararası Anadolu İmam Hatip Liselerinde Eğitim “başlıklı yüksek lisans tezini örnek olarak verebiliriz.

Bilimsel çalışmalardan ve yapılan görüşme ve gözlemlerden çıkartılan en önemli sonuç; öğrencilerin “ümmet bilinci ve kardeşlik şuuru ”kazandıkları realitesidir.

Aynı şekilde, özgüven, hoşgörü, diğerkâmlık gibi değerlerde kazanımlar arasında sayılabilir. Öğrenciler olaylara geniş bir perspektifle bakabilmeyi yine okullarda öğrenmektedir. Ayrıca, sportif, sosyokültürel, bilimsel faaliyetlerle yeteneklerini keşfedebilmektedir. İsterlerse yabancı dil öğrenme meselesinde fırsatlar bulabilmektedir.

Peki! UAİHL için neler yapılmalı ki, bu okullar ümmete kutup yıldızı gibi yol göstersin. Karanlıklar içindeki Müslümanları aydınlığa çıkarsın. Kışımızı bahara çevirsinler.

“Bırak, bozuk saatler yalan yanlış işlesin!

Çelebiler çekilip haremlerde kışlasın!

Yürü aslanım, fetih hazırlığı başlasın”(Arif Nihat ASYA)

Evet! Ümmet numunesi okullar ilgili olarak öneriler ve önerilerimiz:

  • Okullara Türkçe hazırlık sınıfı konmalı.
  • Okulların kendisine özgü bir program ve müfredatı olmalı.
  • Öğrenci seçiminde aday sayısı ne kadar çok olursa o kadar nitelikli öğrenci seçilecektir. Bu konuda çalışmalar yapılmalı.
  • Ya okullar sadece Uluslararası öğrencilere yönelik olmalı,  ya da Türk ve uluslararası öğrencilerin kaynaşmasını sağlayacak çözümler bulunmalı. Okullar,” aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık” konumundadırlar.
  • Kariyer planlaması yapılmalı.
  • Öğrencilerin üniversitelere yerleştirilmeleri bir sistem dâhilinde YÖK, YTB, TDV, MEB tarafından eşgüdüm içinde yapılmalı, mağduriyetler önlenmeli. Burs, barınma konusu çözülmeli.
  • Okulların sayısını artırmak yerine niteliğini artırmaya yönelik çalışmalara ağırlık verilmeli.
  • Üniversite mezunlarının ülkelerinde Türkiye’nin gönül elçisi olacaklarını da göz önünde bulunarak Üniversite ayağında da söz konusu öğrencilere sahip çıkılmalı.
  • Okullarda bulunması istenen danışma kurulları istisnalar hariç işlevsel değildir. İşlevsel hale getirilmeli.
  • Özellikle UAİHL bağlamında en mühim eksikliklerinden birisinin mezunlar ayağının noksan olması. Gerçi, bu konuda bizim de şahit olduğumuz güzel çalışmalar var. Uluslararası İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği (UİHM) bu eksikliği gidermek için büyük çaba göstermektedir. UİHM ,Konya’da 3- 5 Şubat  2023 tarihleri arasında 4. Mezunlar Buluşmasını organize ederek  tarihe bir not düşmüştür. Bu arada Konya Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğini gençlerden esirgemediğini biliyoruz.

Programın her sene içeriğini zenginleştirerek, organizasyonu daha profesyonel yapmaya çalışan UİHM yönetimini ve katılımcıları da tebrik ediyoruz.

  • “UAİHL” konulu ilgili bilimsel toplantılar, araştırmalar yapılmalı. Yapılacak sempozyum, çalıştay v.b. faaliyetlere tüm paydaşlar katkı sağlaması temin edilmelidir.
  • UİHM’nin bir çalıştay yapmayı planlaması güzel bir gelişmedir.

          Sonuç olarak; bu okullar ülkemizin dünyaya açılan kapısı ve gönül coğrafyamıza açılan pencerelerimizdir. İslam coğrafyasının umududur. UAİHL için ne yapılsa azdır.

Selam ve dua ile..