SAĞLIK

Süt, insan sağlığı için çok önemli

Konya Gıda Mühendisleri Odası 1 Haziran Dünya Süt Gününe özel bildiri yayımladı. Bildiride; sütün insan sağlığı için önemi vurgulanırken süt tüketimi noktasında gıda mühendislerine çok önemli görevlerin düştüğü de aktarıldı

Abone Ol

Dünya Süt Günü, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından sütün küresel bir gıda olarak öneminin farkına varılması için kurulan bir gündür. İlk olarak 1 Haziran 2001'de kutlandı ve o zamandan beri birçok ülkede yıllık bir etkinlik haline geldi.  Bu özel gün, süte dikkat çekme, süt ve süt endüstrisi ile bağlantılı faaliyetleri tanıtma fırsatı sunuyor.. Birçok ülkenin aynı günü “Dünya Süt Günü” olarak kutlamayı seçmeleri, bireysel ulusal kutlamalara önem veriyor ve sütün küresel bir gıda olduğunu gösteriyor.

SÜT, DÜNYADA EN DEĞERLİ ÜRÜNLERDENDİR

Dünya Süt Günü dolayısıyla Konya Gıda Mühendisleri Odasının yayınladığı bildirgede ise şunlar yer aldı: “Süt, dünyada en yaygın olarak üretilen ve en değerli tarımsal ürünlerden biridir. Temel besin maddelerinin güçlü bir karışımını içeren süt, sürdürülebilir gıda arz ve güvenliğini, beslenme ve ekonomik kalkınmayı desteklemektedir.Ülkemizde 2023 yılında 21 milyon 486 bin 567 ton çiğ süt üretilmiştir. Tarımın başkenti olan Konya ülkemizin en büyük süt üreticisidir Konya’ yı İzmir ve Balıkesir illeri takip etmektedir.  Aynı zamanda ilimiz süt ve süt ürünleri işleme tesisi  sayısından İstanbul ve İzmirin ardından üçüncü sırada yer alması sebebiyle İlimiz için süt gerek tarım gerek üretim gerekse istihdamdan açısından önemli bir değer arz etmektedir.Süt insan sağlığı ve beslenmesinde de önemli bir rol oynar. İnsan doğumunda ilk tanıştığı gıda süttür. Bebeğin vücut kemik oluşumu, enerji hareket, bağışıklık sistemi  vücüdun savunma sistemi ve büyümenin beyin gelişiminin temel taşıdır.

Sütte bulunan laktoz şekeri bağırsakta parçalanır bakterilere besin kaynağı olduğu için bağırsakta vitamin üretim ve emilimine yardımcı olur. Laktoz parçalandığı zaman oluşan galaktoz bebeklerin sinir sisteminin yapı taşı olan miyelin oluşumunun temel yapıtaşıdır. Sütteki Laktoferrin bebek ve çocukları her türlü hastalık ve virüslerden korur. Kalsiyum fosfor ve d vitamini sağlıklı kemik yapısının oluşmasına yardımcı olur. Süt proteinleri whey protein ve süt yağı çocukların kas kütlesinin oluşmasına ve artmasına yardımcı olur.Süt proteinleri esansiyel tüm aminoasitleri içerir. Laktoalbumin bağırsak florasını düzenler antikanser özelliği vardırTürkiye Beslenme rehberinde süt ve süt ürünlerinin küçük yaşlardan itibaren tüketilmesi önerilmektedir. İnsan beslenme ve sağlığında önem arz eden gıda olan sütün insan sağlığı ve gıda güvenirliği açısından tüketime uygunluğu konusunda gıda mühendislerine çok önemli görevler düşmektedir. Sütün sağım aşamasından başlayarak son tüketiciye ulaşıncaya kadar tüm proses aşamalarında gıda mühendisleri kontrolünde üretilen süt ve süt ürünleri tüketimine tüketici olarak dikkat edilmesi gerekmektedir. Son olarak tüketicilere “Süt İçin, Süt İçirin” ve “Günde en az 2 bardak süt için” diyerek sağlıklı huzurlu ve mutlu günler dileyerek Dünya süt günün önemini ve sütün beslenme yaşamımızdaki önemini bir daha vurguluyoruz.”