SPOR

Şafakçı: Veledrom büyük şans!

Bisiklet Milli Takımlar eski Başantrenörü Mehmet Şafakcı, Konya’da bisiklet velodromunun olmasının büyük bir şans olduğunu belirterek, “Bu sayede Avrupa’da ve Dünya’da önemli madalyalar kazanacağız. Yeni sporcular yetiştireceğiz” dedi.

Abone Ol

Bisiklet branşında birçok sporcunun yetiştirilmesinde büyük emeği olan ve milli takıma büyük katkılar sunan Mehmet Şafakcı, gazetemiz spor muhabiri Samet Aktaş’a özel açıklamalarda bulundu. Bisikletin bir sevda ve aşk olduğunu anlatan Şafakcı, bu kültürün özellikle artırılması gerektiğine dikkat çekti. Bisiklette Türkiye’nin ilerleyen dönemlerde daha iyi yerlere geleceğine inandığını kaydeden Bisiklet Milli Takımlar eski başantrenörü Mehmet Şafakcı, bisikletin özgürlük olduğunu kaydetti.

‘MİLLİ TAKIMA SEÇİLDİM’

Küçük yaşlardan itibaren bisiklete ilgi duyduğunu kaydeden Şakakcı, “Ben 1968 Konya doğumluyum. Benim spora başlamam ise ilkokuldan sonra oldu. 1982 yılında bir baktım ki düz bisiklet yarışları var.  Düz bisikletler yarışlarında üçüncü ve dördüncü oldum. Bizi sağ olsun ömrü uzun olsun Sadık Keleş hocam Konya takımına seçti. 1983 yılında bir yarış koşmama izin verdi. Çünkü yaşım çok gençti. Bana yaşım küçük olduğu için sen bize 1984 yılında lazımsın dediler. Kondisyon antrenmanlarına başladık. 1984 Bisiklet Kross yarışlarında bana ilk 15’e girersen seni Milli Takıma alacağız dediler. Yarışta derece elde ederek 7’inci oldum. Ardından Bolu Aladağ’da Milli Takım kampına girdim. O yıl 1984 yılında Akdeniz Oyunları’nda Milli olmayı başardım. O dönem Sadık Hocam beni Şekerspor’a verdi. 1991 yılında ise MEDAŞ’a transfer oldum. 1996 yılından MEDAŞ’a sporu bıraktım” dedi.

‘107 KEZ MİLLİ FORMAYI GİYDİM’

107 kez Milli Takım forması giydiğini kaydeden Şafakcı, “Milli formayı giymenin gururunu yaşadım. 4 kere Türkiye Şampiyonu oldum. Bunlardan birisi gençlerde, diğeri ise büyükler kategorisinde idi. Bisiklet sayesinde birçok ülkeyi gördüm. Birçok dostluklar edindik. En önemlisi antrenörlerimiz bize dürüst olmayı ve yalan söylememeyi öğretti. Bayrak sevgisi ile iman sevgisini verdiler. Kötü ahlaklı arkadaşlarımız olmadı. Bütün çevremiz spordur. Sporla yatıp, sporla kalkmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

‘DAHA SONRA TEKLİF GELDİ’

Bisikletten kopmadığını ve hoca olarak devam ettiğini anlatan Şafakcı, “1999 yılında MEDAŞ Tek Meramspor’da bu kez antrenörlüğe başladım. Birçok milli sporcu yetiştirdik. Bunların en önemlilerinden bir tanesi Nazım Bakırcı idi. Şu anda oda antrenör oldu. Biz ise hocaların hocası olduk. Hüseyin Özcan vardı. Ahmet Kürşat vardı. Yani onlarca milli bisikletçi yetiştirdik. O dönemde 2001 yılında Türkiye Bisiklet Federasyonu bana Milli Takımlar Bisiklet Antrenörlüğünü teklif etti. 2001 ile 2005 arası milli takımı tam yetkiyle çalıştırdım. Benim antrenörlüğüm zamanında 30 yıldır elde edemediğimiz büyük bisiklet turunu kazanma şansı elde ettik. Genç takımda bize bağlıydı. İyi bir ekip oluşturmuştuk.  Biz o yıl 53 tane uluslararası madalya kazanmışız” şeklinde konuştu.

‘BİSİKLETİN ANLAMI ÇOK BÜYÜK’

Bisiklet Milli Takımlar eski başantrenörü Mehmet Şafakcı, bisikletin kendisi için büyük bir anlam ifade ettiğini söyledi. Şafakçı, “Bu bir sevgidir. Bisiklet aşktır. Konya demek bisiklet demek. Bisiklet demek, doğa, sevgi, saygı özgürlük demektir. Bisiklete bindiğimiz zaman şahsen ben çok mutlu oluyorum özgürlüğü hissettirdiği için. Kendi gücümle bir yerlere gittiğimiz için. Bisikletin daha çok teşvik edilmesi lazım. Bir tasarruf için iki sağlık için çok önemli. Misal Hollanda’da ilkokulda çocuklara bisikletle gidip gelmeyi öğretirler. Bizde yağmur yağsa kaçarız bisikletten. Ama onlar yağmurluğunu çekerler işe bisikletle giderler. Bisiklet kültürü insanlara yerleştirmemiz ve bunu geliştirmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

‘ÇOCUKLARA BİSİKLET SEVGİSİNİ AŞILAYALIM’

Avrupa’nın bisiklette bir adım önde olduğunu anlatan Şafakcı, Türkiye’de bu durumun düzeltilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Yani diğer ülkelere göre bisiklet konusunda belki de 30 yıl gerideyiz. Bizim kültür olarak bisikleti daha çok geliştirmek için artırmamız lazım. Bizim bunu çocukluktan itibaren aşılamamız lazım. Eski Konya Stadyumu’nun yıkılmasına çok üzülenlerden biriyim. Onun çevresinde okullar var. Çocuklar okullarından çıktıkları zaman spor yapmaya geliyordu. Bisiklet aslında bizler için sevgi, aşk, mutluluk her şeyi ifade ediyor. Manevi yönden inanılmaz değer kazandırıyor. Onun için para değil. Sporcu yetiştirmeyi seviyorum. Onlara iyi bir insan olabilmeyi anlatmayı seviyorum. Onları iyi yönden teşvik etmeyi seviyorum.  Bisiklet konusunda özellikle TV’lerde daha çok eğitici programlar olmalı” dedi.

‘BİSİKLET YOLLARI DAHA ÇOK OLMALI’

Bisiklet yollarının önemine değinen Şafakcı, “Bisiklet yollarının artmasında belediyemizde bir şeyler yapıyor Allah razı olsun. Ama daha çok olması lazım. Tabi bisiklet kültürünü aşılırken, trafikte araç kullanan vatandaşlarımızın da aynı şekilde çok dikkatli olması gerekiyor. Yani trafik bilincinin de artması lazım. Misal araçlar bisikletlere 1,5 metreden daha fazla yaklaşmamalıdır. Bu bir kuraldır” diyerek düşüncelerini dile getirdi.

KONYADA VELEDROM SAYESİNDE YENİ SPORCULAR YETİŞECEK

Şafakcı sözlerini ise şu şekilde tamamlandı, “Konya’da Uluslararası Bisiklet Velodromumu var. Her şeyden önce bunu yaptıranlardan emeği geçenlerden Allah razı olsun. Ülke olarak buna bir tane değil, birkaç tanesine birden ihtiyacımız var. Konya’da yapılması ise bizim için büyük bir şans. Konya’da o velodrom sayesinde Avrupa’da ve Dünya’da önemli madalyalar kazanacağız. Yeni sporcular yetiştireceğiz. İlk resmi yarışlar olarak İslami Dayanışma Oyunları düzenlendi. (THOM) Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi sporcularımız orada antrenman yapıyorlar. Kışın havalar soğukken antrenmanlar yapılıyor. Sabırlı olmamız lazım. 2024’den sonra ise ben oradan sporcularımızın madalya almaya başlayacağına inanıyorum. Hep beraber orayı en verimli şekilde kullanmamız lazım. Çok büyük bir yatırım gerçekten. Velodrom kesinlikte atıl değil, boş değil. Sporcularımız çalışıyor. Bu tesis bize lazım”

SAMET AKTAŞ