Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte yüksek hava sıcaklıkları da kendini hissettirmeye başladı. Uzmanlar ise, bunaltıcı hava sıcaklığının sadece fiziği değil ruhu da etkilediğini söylüyor. İnsanların yanında hayvanları da bunaltan hava sıcaklığı, özellikle trafikte olan sürücülerin de tahammül seviyelerini zorluyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Psikolog Sema Kavak da hava sıcaklıklarının cinsiyete göre farklı oranda etki bıraktığına işaret etti.

Köktelel

YÜKSEK SICAKLIK, DÜŞÜK TAHAMMÜL SEVİYESİ

Sıcakların insanları ve hayvanları etkilediğini belirten Sema Kavak, yüksek sıcaklığın insanlarda; sinirlilik, uyku bozuklukları, enerji düşüklüğü, odaklanmada güçlük, sosyalleşme süreçlerinde bozulma ve depresyon kaygı düzeylerinde artışa neden olduğunu vurguladı. Sema Kavak, yüksek sıcaklıkların, insanların tahammül seviyelerini düşürdüğünü söyledi. Aşırı sıcaklıkların insanların üzerinde bıraktığı etkilerden bahseden Kavak, “Sıcak hava nedeniyle uyku kalitesi düşer. Yeterli alınamayan uyku gün içinde insanları daha sinirli ve iş yapmada isteksiz hale getirebilir. Üstelik yapılan işe odaklanamama da yeterince uyku alınamamasının sonuçlarından biridir. Sıcak hava vücutta daha fazla enerji harcanmasına neden olur. Bu da enerji seviyelerinin anlık düşmesine yol açabilir ve doğal olarak motivasyon azalabilir. Yüksek sıcaklık ile konsantrasyon daha çabuk bozulabilir ve bilişsel beceriler olumsuz etkilenebilir. Uzun süreli sıcak havaya maruz kalmak da depresyon ve anksiyete belirtilerinin görülmesini artırabilir. Aşırı sıcak hava doğal olarak insanların sosyal hayatını olumsuz etkilemektedir. Dışarıda daha az vakit geçirme eğilimi artar. Sosyal desteğin azalması ve yalnızlık hissi de depresif belirtilerin artmasına neden olur. Sıcak hava ile kaygı ve depresyon belirtileri birinci sırada görülen psikolojik rahatsızlıklardır. Ancak bunlardan bağımsız huzursuzluk, sinirlilik, tahammülsüzlük, konsantrasyon bozukluğu, uyku bozukluğu ve halsizlik de ikinci sırada en yoğun görülen belirtilerdir. Bu etkiler herkes için aynı olmamakla beraber, fizyolojik ihtiyaçlardan özellikle suyu ihmal etmemek bu belirtilerin nispeten azalmasına destek olur” şeklinde konuştu.

ÇOCUKLAR VE YAŞLILAR SICAKLIĞA KARŞI HASSAS

Bunaltıcı sıcaklıklara karşı psikolojik çözüm önerilerinde bulunan Kavak, “Sıvı kaybı sürekli takip edilmeli, tansiyon düşüklüğü ya da yüksekliği için tuz şeker dengesi iyi sağlanmalıdır. Beslenmeyi de olabildiğince sebze ve meyve ağırlıklı oluşturmalıyız. Ayrıca sıcak havaya direkt maruz kalmamak, günün erken ve geç saatlerinde sosyalleşme ya da spor gibi size iyi gelen rutinlerinizi gidermek de faydalı olacaktır” ifadelerini kullandı. Özellikle çocuklar ve yaşlıların sıcaklardan daha fazla etkilendiğini de vurgulayan Kavak, “Buna neden olan şey de çocukların keyifli vakit geçirirken çevre sıcaklığını hissetmiyor ve önemsemiyor olmaları. Yaşlılar için de özellikle su kaybının yoğun olması ve bu kaybın farkına varılmamasıdır. Bunun için çocuk ve yaşlıları birebir gün ortası sıcaklığından ve su kaybından korumak yetişkinlerin sorumluluğunda olup, bunun takibini yapmaları önemlidir” dedi.

2 8-2

SICAKLARDAN EN ÇOK KADINLAR ETKİLENİYOR

AGD’de YAZ-ET heyecanı AGD’de YAZ-ET heyecanı

Hava sıcaklıklarından kadınların erkeklere göre daha fazla etkilendiğine dikkat çeken Kavak sözlerine şunları ekledi, “Bunaltıcı sıcaklıklardan en çok kadınlar etkilenir. Çünkü kadın ve erkek arasındaki temel fark fizyoloji kaynaklıdır. Kas kitlesinin fazla olması nedeniyle erkekler zorlu yaşam koşullarına daha çabuk adapte olabilirler. Bu da onları sıcaklıklara karşı daha güçlü yapar.”

Muhabir: TUBA KAYA