NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu; Burçak Ateş Güler'in sunduğu, İsmail Yolcu'nun YKS sonrası tavsiyelerde bulunduğu TRT EBA’da yayınlanan "Hedefe Doğru" programına konuk oldu.

Üniversite sıralama listelerinde her geçen yıl daha iyi konumda olmayı hedeflediklerini kaydeden NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, “Times Higher Education'ın yaptığı ve son 50 yıl içerisinde kurulan dünyadaki en iyi üniversitelerin sıralandığı 2024 Genç Üniversiteler Dünya Sıralamasında; Üniversitemiz, listeye Türkiye’den giren 58 üniversite içinde genel sıralamada 8’inci, devlet üniversiteleri arasında ise 2’nci oldu. “Öğretim” kategorisinde Türkiye’deki üniversiteler arasında geçen yıl birinci sıraya yükselen Üniversitemiz, 2024 yılında da bu başarısını koruyarak 1’inci sırada yer aldı. Üniversitemiz, bu kategoride dünyada 673 üniversite içinde 38’inci oldu. Bu bir Türk üniversitesi için çok önemli bir gurur tablosu. Üniversitemiz 2010 yılında kurulan genç bir üniversite olmasına rağmen köklü fakültelere sahip; 62 yıllık tarihi olan İlahiyat ve Eğitim Fakültemiz, 42 yıllık geçmişi olan Tıp Fakültemiz var. Tecrübeyle gençliği harmanlayıp enerji ve sinerji ortaya çıkardık, geleneği de bu şekilde oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.

Rektör Zorlu Hedefe Doğru(1) (1)

'Diploma değeri yüksek, akredite olmuş fakültelerimiz ve bölümlerimiz mevcut'

Tercih edilme noktasında belirleyici unsurlardan olan akreditasyon konusuna değinen Rektör Zorlu, “Öğrenci bir bölümü tercih ederken, üniversitenin isminden öte, akredite olup olmadığına bakıyor. Çünkü akredite olmuşsa, onun diploması uluslararası arenada geçerliliğe sahip oluyor. Şu anda akredite olmuş iki fakültemiz var; Tıp Fakültemiz ve Hemşirelik Fakültemiz. Bunların yanı sıra Diş Hekimliği Fakültemiz ve diğer fakültelerimiz de yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Kısa süre içinde birçoğu akredite olmuş olacak. Bölüm diploması veren fakülteler, bölüm bazında akreditasyona müracaat ediyor. Şu anda Eğitim Fakültemizde Fen Bilgisi Öğretmenliği, İlköğretim Matematik Öğretmenliği, Matematik Öğretmenliği, Özel Eğitim Öğretmenliği, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Öğretmenliği ve Sınıf Öğretmenliği akredite olmuş durumda. Büyük ihtimalle bu sene 2-3 bölümümüz daha akredite olacak” şeklinde konuştu.

'Barınma olanaklarımız oldukça iyi'

Üniversitenin yurt imkanları ile ilgili konuşan Rektör Zorlu, “Kampüs içerisinde yeni yapılan bin 560 kişilik kız öğrenci yurdumuz, bin 560 kişilik erkek yurdumuz var. Yine bu kadar kapasiteye sahip yurt yapımı için planlamamız var. Necmettin Erbakan Üniversitesini tercih eden öğrencilerimiz, yürüme mesafesindeki yurtlarda barınma imkanına sahip. Ayrıca Meram bölgesinde, yeterince özel ve devlet yurtları mevcut. Bu konuda sorun yaşamıyoruz” ifadelerini kullandı.

'Üniversite – Sanayi iş birliğiyle öğrencilerimiz, işi kaynağında öğreniyor'

Üniversite – sanayi iş birliği hakkında da açıklamalarda bulunan NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, “NEÜ ve Konya Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ile ortak protokol çerçevesinde OSB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunu açtık. Türkiye’de ilk defa CNC Programlama ve Operatörlüğü Bölümü, meslek yüksekokulumuz bünyesinde açıldı. Kaynak, döküm ve otomasyon programları var. 20 öğrenci alımı yapıyoruz. Birinci dönemde bir gün, ikinci dönemde iki gün, üçüncü dönemde üç gün, dördüncü dönemde dört gün tamamen sanayinin içinde eğitim alıyorlar. Laboratuvarları sanayinin bizzat kendisi. Gönül rahatlığıyla şunu söyleyebilirim; 4 yıllık mühendislik bölümlerinden daha yüksek puanlı öğrenciler geliyor. Çünkü mezun olur olmaz, staj gördüğü yerde işi hazır. İyi rakamlarla öğrencilerin iş bulma imkanı var. Buradaki öğrenci sayımızı çoğaltacağız inşallah. Üniversite-sanayi iş birliğini konuşurken Mühendislik Fakültemizden de bahsetmem gerekiyor. Fakültemizde, ‘Aday Mühendislik’ projesiyle, isteği olan öğrenciler son sınıfın tamamını sanayide geçiriyorlar. Bütün mühendislik bölümlerimize açık olan bu proje kapsamında sigortayı üniversitemiz, yarı asgari ücreti çalıştığı şirketler ödüyor. 50 firmayla şu anda protokolümüz var. Bunlar içinde ASELSAN, HAVELSAN gibi firmalar da var. İstekli ve başarılı öğrencilerimizden 60’ı bu uygulamadan istifade ediyor. Başarılı olan son sınıftaki mühendislik öğrencileri için hem para hem de mesleki tecrübe kazanmayı sağlayan bir proje” diye konuştu.

Rektör Zorlu, aday öğrencilerin sorularını cevapladı

Programda öğrencilerden gelen ‘Mühendislik bölümlerini İngilizce mi yoksa Türkçe mi okumalıyız?’ sorusunu yanıtlayan Rektör Zorlu, şunları söyledi: “İngilizce okunursa, uluslararası arenada iş bulma kapasitesi daha çok olabilir. Bizde yüzde 100 İngilizce eğitim veren iki mühendislik bölümü var; Endüstri Mühendisliği ve Metalurji ve Malzeme Mühendisliği. Bölüm hocalarının İngilizce ders anlatabilecek kapasitesi olmazsa İngilizce bölümün açılmasına YÖK izin vermiyor. Havacılık ve Uzay Mühendisliği Fakültemizde tüm bölümler yüzde 30 İngilizce. Mesela orayı da tercih edebilirler.”

'Havacılık ve uzay fakültesi mezunlarımızın iş bulma sorunu yok'

Necmettin Erbakan Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinin, Türkiye’deki bu alanda nadir fakültelerden olduğunu ifade eden Rektör Zorlu, “Fakültemizde; Uçak Mühendisliği, Havacılık Yönetimi, Uzay ve Uydu Mühendisliği bölümleri var. Üç bölüm de İngilizce olarak eğitim vermekte. Buradan mezun olan arkadaşlarımız, bahsettiğimiz ‘Aday Mühendislik’ projesinde yer alabiliyor ve iş bulma sorunları yok. Türkiye’de savunma sanayisinin gelişmesi, havacılık ve uzay alanındaki gelişmelerden sonra bu alanlardaki öğrencilerimizin iş bulma sorunu yok hatta çok yüksek maaşlarda iş buluyorlar. Biz akademisyen bulamıyoruz. Uçak mühendisi kökenli asistan bulamıyoruz. Neden? Çünkü piyasa, asistanlığın çok üstünde maaş veriyor. Ayrıca, Mühendislik Fakültemiz ile Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültemizdeki öğrencilerimizin kurduğu takımlar TEKNOFEST’te önemli başarılar elde ediyorlar. Bu fakültelerimizi tercih edecek öğrencilerin, TEKNOFEST’te başarılı olabilecek takımlara katılabileceklerini bilmesini isterim” dedi.

Rektör Zorlu Hedefe Doğru(3) (1)

LGS'de yüzlerce öğrenci zoru başardı! LGS'de yüzlerce öğrenci zoru başardı!

Üniversite – Belediye iş birliğinde organik tarım çalışmaları

Üniversitenin organik tarım ile ilgili çalışmalarını anlatan Rektör Zorlu, şu ifadeleri kullandı: “Ereğli Belediyesiyle imzalanan ortak protokol çerçevesinde 3 bin metrekarelik bir arazide organik tarım yapmaya başladık. Her türlü ürünü orada organik olarak üretmeye başladık. İnşallah önümüzdeki seneden itibaren NEÜ Ereğli Ziraat Fakültesi ile Ereğli Belediyesinin mührünü gördüğümüz organik tarım ürünlerini piyasada görebileceksiniz ve bunları satışa sunacağız. Kimyasal maddelerin insan sağlığına etkilerinin konuşulduğu bu dönemlerde organik tarım ve organik ürünler çok önemli. Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak da inşallah bunu gerçekleştiriyoruz.”

Konya’nın Ereğli ilçesinde atçılığın gelişmiş olduğu için uzun uğraşlar sonucunda 3 sene önce Atçılık ve Antrenörlük Programını açtıklarını belirten Rektör Zorlu, rağbetin çok olduğu ve yüksek puanlarda öğrenci alımının yapıldığı programda, öğrencilerin işi, fiili olarak kaynağından öğrendiklerini kaydetti.

'Tüm öğrencileri üniversite şehri Konya’ya, Necmettin Erbakan Üniversitesine davet ediyorum'

Tüm öğrencileri üniversite şehri haline gelen Konya’ya, Necmettin Erbakan Üniversitesine davet eden NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, şunları kaydetti: “Mevlana demiş ki: ‘Gez dünyayı, gör Konya’yı.’ Eğitim şehri haline geldi şu anda Konya. 140 bin öğrenci var; barınma, ulaşım problemi yok. Eğitim şartları gayet iyi, hayat ucuz, güvenlikli, Türkiye’nin merkezinde bir şehir. Necmettin Erbakan Üniversitesi şehrin tam merkezinde bir üniversite. Kaliteli eğitim, ucuz konaklama, ucuz ulaşım ve öğrenci için Konya’da birçok imkan var. Büyük bir üniversiteyiz, 40 bin civarında öğrencimiz var ve her bölüm üniversitemizde mevcut. Tercih konusunda, Necmettin Erbakan Üniversitesinde öğrencilerimiz için her şey var. Her alanda, kaliteli eğitim konusunda öğrencilerimize çeşitli imkanlar sunmaya çalışıyoruz. Her zaman, 7 gün 24 saat ulaşılabilen bir rektör olarak, öğrenci dostu yaklaşımımızla öğrencilerimizin sorunlarını anında çözüyoruz. Üniversite web sayfamızda ‘Rektöre Yaz’, fakülte web sayfalarında da ‘Dekana Yaz’ bölümü var. Öğrencinin bu kadar çabuk yönetim ağına ulaşabildiği başka bir üniversitenin olduğunu zannetmiyorum. Anında hem sosyal medyadan hem de ‘Rektöre Yaz’ uygulamasından öğrencilerin rahatlıkla dertlerini anlatabildiği öğrenci dostu rektör olmaya gayret ediyorum.”

Kaynak: HABER MERKEZİ