KÜLTÜR SANAT

NEÜ'de Türk Müziği Günleri başladı

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Türk Müziği Devlet Konservatuvarı tarafından geleneksel hale getirilen Türk Müziği Günleri’nin 4’üncüsü, kortej yürüyüşü ve Jandarma Genel Komutanlığı Mehteran Birliğinin konseri ile başladı

Abone Ol

Konya kültür ve sanat camiasının büyük değerlerinden Şair Feyzi Halıcı anısına 3-7 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 4. Türk Müziği Günleri’nin Mevlana Meydanı’nda düzenlenen açılış programına Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, Konya İl Jandarma Komutan Yardımcısı Jandarma Albay Yücel Taş, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Birekul, Prof. Dr. Bahadır Feyzioğlu ve Prof. Dr. Hidayet Oğuz, Necmettin Erbakan Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Hüseyin Zahit Selvi, Necmettin Erbakan Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gönül, Necmettin Erbakan Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Emre Çınar, Şair Feyzi Halıcı’nın aile bireyleri ile çok sayıda öğrenci ve vatandaş katıldı.

Programın açılış ve selamlama konuşmasını gerçekleştiren Necmettin Erbakan Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gönül, “Necmettin Erbakan Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı olarak ülkemizin milli ve manevi değerlerini yüksekte tutma ve daha da yükseltmeye devam etmek için Türk Müziği Günlerini 4 yıldır düzenliyoruz. Geçen yıl etkinliğimizi Aşık Veysel’e ithaf etmiştik. Bu yıl ise Konya’nın kültür ve sanat hayatına büyük hizmetleri bulunan, hepimizin hocası, kültür-sanat alanının önemli kaynaklarından ve Konya’nın büyük değerlerinden Feyzi Halıcı Hocamıza ithaf ettik. Kendisini tekrar rahmet ve minnetle yad ediyoruz” dedi.

Mehter, Dünyaya Askeri Müzik Alanında Örnek Olan Bir Türk Müziği İcra Alanı

Mehterin, Türk Musikisi için önemini anlatan Prof. Dr. Mehmet Gönül, “Mehter, Türk Musikisinin önemli formlarından bir tanesi. Dünyaya, örnek olmuş ve nesilden nesile aktarılarak Türk Müziği hayatında ve Türk Ordugahı sanat icrası alanında bir mihenk oluşturmuş önemli bir icra alanı. Şu anda Mevlana Meydanı’nda Hazreti Pir’in makamında onun misafiri durumundayız. Mehter, Selçuklu Devleti’nden Osmanlı Devleti’ne devrolundu. Osmanlı Devleti’nden sonra da Türkiye Cumhuriyeti Devletine devrolundu. Bugün programımıza Türk Müziği açısından çok değerli olan mehteri, en üst noktada icra eden topluluklardan Jandarma Genel Komutanlığı Mehteran Birliği’ni davet ettik. Bugün burada izleyeceğimiz Mehter Konseri, normalde eşine çok rastlanmayacak büyüklükte, 65 kişilik bir heyet ile huzurlarınızda olacak.  Milletimizin milli ve manevi değerlerini kucaklayan büyük bir hilal oluşacak. Ayrıca etkinliğimizin başlangıç programının Jandarma Genel Komutanlığı’nın 185’inci yıl dönümüne tekabül etmesi bakımından etkinlik bambaşka bir anlam ve derinlik kazandı. Ülkemizin gözbebeklerinden olan jandarma bizler için çok önemli bir değere sahip” diye konuştu.

NEÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı, Türkiye’deki Sayılı Konservatuvarlardan Birisi

Jandarma Genel Komutanlığının 185’inci yaşını kutlayarak sözlerine başlayan Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu da, “Jandarmamız daha da güçlenerek, çok daha fazla teknik donanımlara sahip olarak nice yıllara ulaşsın diye temennide bulunuyorum. Necmettin Erbakan Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı, müzik konservatuvarı değil, Türk Müziği ihtisas alanında konservatuvarıdır. Bu bağlamda da Türkiye’deki sayılı konservatuvarlardan birisi. Çok etkin ve güzel programlar icra ediyorlar. Ben başta müdürümüz, gönül insanı Prof. Dr. Mehmet Gönül hocama ve ekibine gerçekleştirdiği ve gerçekleştireceği programlardan dolayı teşekkür ediyorum, tebriklerimi sunuyorum. Bugün Türkiye’nin en önemli Mehteran Takımlarından birinin konserini dinleyeceğiz. Tabi mehteran denilince akla sadece müzik gelmez, bir cihat ruhu, aşkı, teşviki gelir. Tabi cihat denilince, savaş denilince de akla Gazze ve Filistin gelir. Maalesef her gün yüzlerce, binlerce masum çocuğu ve kadını katleden, bu konuda çok acımasızca davranan zalim, soykırımcı, vurdumduymaz ve yüzsüz Siyonist İsrail Devleti’ni de lanetliyorum. Sadece lanetlemekle de kalmıyor, biz Müslüman halkların ve yöneticilerin de uyanması için vesile olmasını da Rabbimden niyaz ediyorum. İnşallah bu on binlerce akan kan yeni bir uyanışın, dirilişin, neslin ve dünyanın inşasına vesile olacaktır. Bu programı düzenleyenlere tekrar teşekkür ediyor, etkinliklerin verimli, hayırlı ve bereketli olması temennisinde bulunuyorum” ifadelerini kullandı.

 Şair Feyzi Halıcı, Bir Mevlana Aşığı, Konya Sevdalısıydı

‘Babam, Şair Feyzi Halıcı, bir Mevlana aşığı, Konya sevdalısıydı’ diyerek sözlerine başlayan Şair Feyzi Halıcı’nın oğlu Emrehan Halıcı ise, “Babam, bütün hayatı boyunca Konya’nın kültür ve sanat hayatının gelişmesi için çalışmalar yaptı. Hz. Mevlana’yı Anma Törenleri, Aşıklar Bayramı, Kur’an-ı Kerim okuma yarışmaları, gül şöleni, atlı cirit oyunları ve güvercin yarışmaları gibi pek çok etkinlikle hem Konya’mızın hem de ülkemizin kültür, sanat ve turizm hayatına önemli katkılarda bulundu. Yöresine ve ülkesine hizmet etmiş değerlerimizi ebediyete intikal ettikten sonra anmak, onları hatırlamak, gelecek kuşaklara onları tanıtmak hepimiz için kutsal bir görev ve borçtur. Bu vefalı etkinlik ve girişimlerinden dolayı ben Necmettin Erbakan Üniversitesine, Rektörümüze ve yöneticilerine  derin şükranlarımı sunuyorum. Bugün doğumunun 100. yılında bu programın yapılıyor olmasından bizler büyük mutluluk duyuyoruz” şeklinde konuştu.