Konya diğer kültür kaynaklarında olduğu gibi kütüphaneler yönünden de zengin bir geçmişe sahiptir. İlk kütüphane Selçuklu Türkleri devrinde, Emir Şemsettin Altınapa tarafından İplikçi Medresesi’nde açılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu devrinden kalan ve hala bugün hizmete devam etmekte olan Mevlâna Dergâhı Kütüphanesi ile 1795 yılında yapılan Yusuf Ağa Kütüphaneleri kurulmuş ve kütüphanelerin sayısı günden güne artmaya başlamıştır. Kütüphaneler şehri Konya’da, 56 taneden fazla kütüphane vatandaşların kullanımına açıktır. Konya’da bulunan kütüphaneler: ‘’İl Halk Kütüphanesi’’, ‘’Konya Gar Kütüphanesi’’, ‘’Karatay İlçe Halk Kütüphanesi’’, ‘’Selçuklu Halk Kütüphanesi’’, ‘’Akşehir Tarık Buğra Halk Kütüphanesi’’, ‘’Akşehir Doğrugöz Kütüphanesi’’, ‘’Altınekin Halk Kütüphanesi’’, ‘’Beyşehir Halk Kütüphanesi’’, ‘’Beyşehir Doğanbey Halk Kütüphanesi’’, ‘’Beyşehir Huğlu Halk Kütüphanesi’’, ‘’Beyşehir Yenidoğan Kütüphanesi’’, ‘’Bozkır Halk Kütüphanesi’’, ‘’Cihanbeyli Halk Kütüphanesi’’, ‘’Çeltik Halk Kütüphanesi’’, ‘’Çumra Halk Kütüphanesi’’, ‘’Çumra Alibeyhüyüğü Kütüphanesi’’, ‘’Çumra İçeriçumra Halk Kütüphanesi’’, ‘’Çumra Karkın Halk Kütüphanesi’’, ‘’Derbent İlçe Halk Kütüphanesi’’, ‘’Doğanhisar İlçe Halk Kütüphanesi’’, ‘’Emirgazi Halk Kütüphanesi’’, ‘’Ereğli Halk Kütüphanesi’’, ‘’Ereğli Sümer Çocuk Kütüphanesi’’, ‘’Güneysınır Halk Kütüphanesi’’, ‘’Hadim Halk Kütüphanesi’’, ‘’Hüyük İlçe Halk Kütüphanesi’’, Ilgın Halk Kütüphanesi’’, ‘’Kadınhanı Halk Kütüphanesi’’, ‘’Karapınar Halk Kütüphanesi’’, ‘’Kulu Halk Kütüphanesi’’, ‘’Sarayönü Halk Kütüphanesi’’, ‘’Seydişehir Halk Kütüphanesi’’, Seydişehir Ortakaraören Kütüphanesi’’, ‘‘Taşkent Halk Kütüphanesi’’, ‘’Taşkent Avşar Halk Kütüphanesi’’, ‘’Tuzlukçu Halk Kütüphanesi’’, ‘’Yalıhüyük İlçe Halk Kütüphanesi’’, ‘’Yunak Halk Kütüphanesi’’, ‘’İzzet Koyunoğlu Kütüphanesi, ‘’Meram İlçe Halk Kütüphanesi’’, ‘’Şeker Kütüphanesi’’, ‘’Binkonutlar Kütüphanesi’’, ‘’Süleyman Çelebi Kütüphanesi’’, ‘’Akşemsettin Halk Kütüphanesi’’, ‘’ Sessiz Kütüphane’’, ‘’Koyunoğlu Şehir Müzesi ve Kütüphanesi’’, ‘’Fırat Yılmaz Çakıroğlu Kütüphanesi’’, ‘’Selçuklu Belediyesi Çocuk Kütüphanesi’’, ‘’Vahdet Vakfı Selçuklu Kütüphanesi’’, ‘’Karatay Üniversitesi Kütüphanesi’’, ’’Necmettin Erbakan Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Kütüphanesi’’, ‘’Prof. Dr. Erol Güngör Kütüphanesi’’, ‘’Millet Bahçesi Kütüphanesi’’, ‘’Gödene Kütüphanesi’’, ‘’ Hayra Hizmet Vakfı Kütüphanesi’’, ‘’Sille Halk Kütüphanesi’’, ‘’Yeni Nesil Şehir Kütüphanesi’’ şeklindedir.

İl Halk Kütüphanesi

Konya Büyükşehir Belediyesine devredilen, imzalanan protokolde; Kültür Park içerisinde yeni bir kütüphane binası inşaatının yapılması ve mevcut kütüphane binası ile yeni binanın karşılıklı olarak tahsissen teslim edilmesi kararlaştırılmış. Binanın temeli 2010 yılının Mart ayının 2. gününde atılmıştır. Bir yıl gibi kısa bir sürede binanın inşaatı tamamlanmıştır. Kütüphane, 1 Kasım 2011 tarihinde, Valilik Makamının onayı ile yapılan bu binaya taşınmıştır. 28 Kasım 2011 tarihinden itibaren de okuyucuya hizmet vermeye başlamıştır. 2011 yılında hizmete giren İl Halk Kütüphanesi, bina bodrum kat ile birlikte 4 kat ve teras katından oluşmaktadır. bodrum katta arşiv, cilt atölyesi, sığınak, makine dairesi ve jeneratör bulunmaktadır. Zemin katta internet salonu ile görsel ve işitsel materyal kullanma salonu, okul öncesi ve çocuk bölümü Çocuk Bölümü, Gençlik Bölümü, Ödünç Verme Ünitesi ve konferans Salonu bulunuyor. Birinci katta Okuma Salonu A, Okuma Salonu B, Süreli Yayın Bölümü, Teknik Hizmetler Birimi bulunmaktadır. İkinci katta Serbest Çalışma Salonu ve içerisinde grup çalışma odaları (4 adet olup her biri 16 m2), Konya İhtisas Kitaplığı, yemekhane ve yönetim birimini bünyesinde barındırıyor. Teras katta ise yazlık ve kışlık olarak iki bölüm bulunmaktadır. Vatandaşlara yüksek kalitede hizmete devam ediyor.

62160

Yusuf Ağa Kütüphanesi

Yusuf Ağa’nın yaptırdığı Yusuf Ağa Kütüphanesi, Darphâne Emîni ve Sultan III. Selim’in annesi Mihrişah Sultan’ın Kethüdası olduğu sırada bu kütüphaneyi yaptırmıştır. Sultan Selim Camii’nin batı yönüne bitişik, nadide yazma ve eski harfli basma eserler bulunan ve ilmî araştırmalar yapılan bir kütüphanedir. Dış ve iç yüzünde bulunan kitabeden 17 Ocak 1795 yılında inşa edildiği anlaşılmıştır.

Asıl kapısı Selimiye Camii’ne açılan kütüphaneye bugün pencereden bozma bir kapıdan girilmektedir. Bina Gödene taşından inşa edilmiş ve üzeri kurşunlu bir kubbe ile örtülmüştür. Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet vermektedir. Kütüphane içerisinde 3.000’i aşkın elyazması ve 8.000’i aşkın matbu eserler bulunmaktadır. Elyazması eserlerin tamamı dijital ortama aktarılarak vatandaşların hizmetine sunuluyor. Yusuf Ağa Kütüphanesi okurlara hafta içi her gün hizmet veriyor.

DMvqK8nXkAAAPpN

Yeni Nesil Şehir Kütüphanesi

Türkiye’nin en fazla kütüphanesine sahip ilçe unvanını elinde bulunduran Selçuklu Belediyesi, kütüphanelere bir yenisini daha ekledi.2022 yılında Bosna Hersek Mahallesi’nde hizmetlerine başladı. Farklı yaş gruplarındaki öğrencilerin aynı anda hizmet alabileceği yapısıyla öne çıkıyor. Sunmuş olduğu özel ortam ve renkli tasarımı ile değil sosyal, kültürel ve eğitim programları ile de öğrencilerin kariyer yaşamlarına da destek oluyor. Kütüphane çatısına kurulan GES panelleriyle de kendi enerjisini üretiyor. Kütüphanede öğrencilerin yoğun çalışma zamanlarını daha keyifli halde geçirmeleri için bodrum katta oyun salonu, bilardo masaları 2 adet PlayStation 2 adet dart yer alıyor. Zemin katta ise sergi salonu, çocuk kütüphanesi ve kafeterya öğrencilere hizmet veriyor. Ana kütüphane bölümü, özel çalışma alanları, nadir eserler ve kataloglama bölümü ise kütüphanenin 1. katında bulunuyor.  246 kişilik konferans salonu 50'şer kişilik 2 adet çalışma salonu 2.katta hizmet sağlıyor.  3 katta çalışma salonu, özel çalışma alanları ve mescitler yer alıyor. Çocuk kütüphanesi ile birlikte toplam 51 bin 637 kitap kitapseverler için önemli bir kaynak sağlıyor. Haftanın 7 günü 8.30-22.30 saatleri arasında hizmet veren merkez üniversite öğrencilerinin vize ve final dönemlerinde 7/24 hizmet veriyor.

1670498562

9 üniversite dünyada ilk 500'e girdi 9 üniversite dünyada ilk 500'e girdi

Hacer Ceylan