Konya’da 8- 12 Nisan 2025 tarihleri arasında 21.Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı “adıyla Konya Ticaret Odası- TÜYAP Konya Uluslararası Fuar Merkezi tarafından Konya Uluslararası Fuar Merkezinde ziyaretçilerini kabul etmiştir.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından 21. Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı misafir Tarım Bakanlarıyla birlikte 8 Nisan Salı günü açılışı yapılmıştır. Fuarın açılışına 5 ülkenin Tarım Bakanı ve 12 ülkeden Tarım bakanlığı temsilcisinin katılmıştır. Tarım sektörünün büyük buluşması olarak kabul edilen Konya Tarım Fuarı her yıl olduğu gibi bu yılda yenlikleriyle ziyaretçilerin beğenisine sunulmuştur. Bu yazının yazıldığı zaman fuara ziyaretler devam etmekte olduğundan sayı veremiyorum. Ancak yurtiçi ve Yurt dışından salonlarda 400’ü geçen sayıda firma katılmıştır. Açılış konuşmasında Yumaklı "Tarımın geleceğinin, teknolojinin ve inovasyonun ışığında şekilleneceğini belirtmiştir. Bugün 21'ncisini açtığımız fuar tarım üreticilerini ve tarımın bütün paydaşlarını bir araya getirdiğini tarımda mekanizasyon ve verimliliğin artması için iş gücünü, zamanı ve kaynakları verimli bir şekilde kullanılacağını ve tarımda verimlilik ve sürdürülebilirliğin sağlanması için desteklemeye devam edeceklerini açıklamıştır”.
Konya Tarım Fuarı Türkiye’nin en büyük dünyanın sayılı tarım fuarları arasında yer almakta olup artık bir marka olmuştur. 96 ülkeden ve 81 ilden ziyaretçilerini bekleyen Tarım Fuarında rekor sayıda ziyaretçi beklendiği yetkililerce ifade edilmiştir.
Tarım ürünlerimizde ilgili ihracat potansiyelimizden bahsediyoruz, tarımsal makinalar konusundaki özellikle son dönemde bu sektörde gerçekleşmiş olması 4. günü gezdiğim Konya Tarım fuarında teknolojide büyük ilerlemenin olduğunu görmek beni fevkalade mutlu etmiştir.
Bu yıl 21.si düzenlenen Konya Tarım Fuarında tarımın tüm sektörlerine özel olarak tasarlanmış çok çeşitli yeni teknoloji, hizmet ve araçları inceleme fırsatı bulunmuştur. Fuarda küçük ve büyük güçlü traktörler, biçerdöverler, toprak işleme, gübreleme, hasat makineleri, çok hassas ekim makineleri, taşıma, depolama, gerekli ekipmanlar ve bunlara ait yedek parçalarla ilgili en son yeniliklerin sergilendiği fuarda çiftçiler ve tarımın diğer paydaşları bizzat yerinde görmektedir. Türkiye’nin en büyük tarım fuarı olan Konya Tarım Fuarı’nda her sene tarım sektörünün en son inovasyon ve yenilikleri ile tanışma imkânı sunulmaktadır. Bu imkân yöneticiler ve üreticilerce iyi değerlendirilmelidir.
Konya sadece tarımsal üretim değerleriyle değil, tarımsal sanayiyle alakalı son derece ciddi atılımlar içerisindedir. Bu ifadeyi Konya Tarım Fuarına katılan firmalar ve ürünleri doğrulamaktadır. Kendi yürür ilaçlama makinesi, dronlarla ilaçlama ekipmanları, algılayıcılarla donatılmış zirai ekipmanlar ve çok güçlü traktör ve bunlara bağlanacak ekipmanlar tarımda yeni yönelmelere ve açılımlara ihtiyaç olduğunu açıkça göstermektedir. Sanayi 5.0’a geçmiş iken Tarım 4.0 uygulamalarının yaygınlaşmasının şart olduğu gerçeği açıkça görülmektedir.
Pek çok üretimiyle Türkiye sıralamasında her zaman en üst sıralarda yer alan Konya’da tarımda kullanılan traktör ve ekipmanlarıyla ilgili gelişmeleri görmek sevindiricidir. Özellikle güçlü traktörler ve ekipmanlarının kullanılacak büyük arazilere ihtiyaç olduğu da bir gerçektir. Bu nedenle yağışın dengesiz dağılımı ve yetersiz oluşu, tarımda finans yetersizliği gibi nedenlerden dolayı ortak kullanım zorunluluğu öne çıkmaktadır. Özellikle tarıma dayalı kooperatifler ve üretici birlikleri bu ekipmanlardan satın alarak ortak olan üyelerinin kullanımına sunmalıdır.
Konya, Türkiye genelinde birçok üründe olduğu gibi tarım makine ve ekipmanları üretiminde de ilk sırada yer almaktadır. Tarım sektörünün dünya çapında buluşma noktası haline gelmiş olan Konya Tarım Fuarı’nda dünya tarım sektörünün önde gelen firmaları, sektör profesyonelleri ve finans kurumlarının bir arada olduğundan ürün ve hizmetleri ile ziyaretçilerle tanışma, inceleme, alış veriş ve tarımsal deneyimler bulmaktadır. Olumlu ve olumsuz yönleriyle üretici kendi bulunduğu durumun muhasebesini yapabilmektedir.
Beş gün süreyle açık kalan Konya 2025 Tarım fuarında yurt içi ve yurt dışından katılmış olan firmalar ürün tanıtımı yanında çiftçinin talebini de almaktadırlar. Tarım sektörünün ilgili paydaşlarını bir araya getiren fuarlar her iki taraf içinde fayda sağlamaktadır.
Bugün artık enformasyon, çiftçiler için önemli bir tarımsal girdi niteliği taşımaktadır. Fuarlar, sergiler, yazılı ve görsel tarımsal yayım sayesinde çiftçiler ihtiyaç duydukları enformasyona kolayca ulaşabilmektedirler. Tarım Fuarları bu nedenle tarım sektörü için daha fazla önem taşımaktadır. Kırsal alanda çiftçilere tarımsal enformasyon sağlayan çok sayıda kuruluş bulunmakta olup bunların başında Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı il ve ilçe müdürlükleri gelmektedir. Üniversiteler, tarımla ilgili kooperatifler, birlikler, araştırma kuruluşları, danışmanlık şirketleri ve çiftçilere tarımsal girdi ve ürün pazarlayan firmalardan da önemli tarımsal enformasyon sağlamaktadırlar. Konya tarım fuarında Tarım ve Orman Bakanlığı Araştırma kuruluşları yanında çeşitli kuruluşların yer almış olması doğru olanıdır. Bu kuruluşlar yanında Ziraat Fakültesi, Ziraat Mühendisleri Odası ve Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Konya Şubesinin yer alması ve bu standlar da konu uzmanı öğretim üyelerinin bulunması bilimsel bilginin üreticiye aktarılması bakımından önemli görülmektedir. Konuya bu açıdan bakıldığında çeşitli tarım fuarlarına katılan firmalar çiftçilere enformasyon sağlayarak görsel ve uygulamalı olarak önemli tarımsal etkinlik gerçekleştirmektedir. Tarım fuarları çiftçilere enformasyon sağlayan önemli etkinlikler olduğundan çiftçilerin bu fuarlara katılımları ve ziyaret etmeleri mahalli idareciler, ziraat odaları ve diğer zirai kuruluşlar tarafından teşvik edilmelidir. Bu teşvik sadece bir yıla bağlı kalmayıp her yıl uygulanmalıdır.
Tarım fuarları çiftçilerimizin kullanmakta oldukları mekanizasyonlarla ve tarımla ilgili bilgi ve yeniliklerden haber almaları için de önemli bir fırsattır. Tarımda ilerlemiş yaş ortalaması yeni teknoloji kullanımın gerektirmekte ancak bu otomasyon sistemini de bu yaştakiler kullanamamakta olduğundan tarım nüfusu gençleştirilmelidir. Tarımda belgeli üreticiye geçilmeli ve belge sahibi üreticilere özel destekler verilerek tarımla uğraşanların yaş ortalaması düşürülmelidir.
Tarımın başkenti olarak bilinen tarihi zenginliklere sahip olan Konya’mızda yapılan “Konya 2025 Tarım Fuarı” gibi fuarlar da Konya ve yöresine önemli katkılar sağlamaktadır. Her fuar döneminde yaşanılan yağmur ve kar bereketi de ayrı bir kazanç olarak görülmelidir.
Tarım insanoğlunun var oluşundan bugüne kadar gelişmiş ve halen geliştirilen teknolojiye göre de gelişmekte ve yenilenmektedir. Tarımda yeni teknolojik makine ve ekipmanlar tarımda kullanımı artmaktadır. Dronlar ve ileri algılama sistemleriyle donatılmış teknolojik özelliklere sahip makinelerin kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır.
Konya sahip olduğu coğrafik konum, iklim yapısı ve ürün çeşitliliği açısından zengin bir tarımsal ve yüksek üretim potansiyeline potansiyele sahiptir. Konya’nın bu potansiyelini sürdürebilmesi için tarımda girdi kullanımı desteklenmeli, ovanın su meselesi ve üreticilerin diğer problemleri çözüme kavuşturulmalıdır. Hem üretimde ve üretilen makine ve ekipmanın sürdürülebilirliği önemlidir.
Tarımda üretimi teşvik etmenin dolaylı bir yolu da tarımsal fuarlardır. Fuarlar ticari bir etkinlik olarak nitelendirilebilir, fuarlarda sektörel gelişmelerle teknolojik yeniliklerin tanıtımı yapılmaktadır. Konya TUYAP Fuar alanında yapılan Konya Tarım Fuarı üreticiler günümüzün ağırlaşan şartları altında, zorlaşan rekabet şartları içerisinde gelişen yeni ve kaliteli üretim teknolojilerini görmeye, firmalar ürünlerini sergilemeye ve aynı alanda üretim yapan firmaları izleme imkânını da bulmaktadırlar.
Tarım Fuarı gibi ilde yapılan diğer fuarlar şehrimize zenginlik katmaktadır. Çok sayıda firmanın katıldığı ve yurt dışı katılım ve ziyaretçilerle böylesi organizasyonlar, tarımsal bilgi ve görgülerini artırmak yanında Konya’nın tarihi, kültürel ve sosyal yapısıyla şehrimizi görmektedir. Birkaç günlüğüne veya birkaç saatliğine de olsa fuar öncesi ve sonrasında yaşanan bu hareketlilikten tarım dışındaki sektörlerde faydalanmakta ve yöreye ekonomik katkı sağlamaktadırlar.
Dronlar, güçlü traktörlerve büyük ekipmanlara geniş araziler gerekmektedir. Büyük arazilerde bilinçli üreticiler tarafından bu ekipmanlara kullanılabilir iken küçük araziye sahip üreticiler finans sıkıntısı yaşamakta olan üreticilerin milyonlar değerinde ki ekipmanlara ulaşması veya satın alması mümkün olmayacağından ortak kullanım yaygınlaştırılmalı veya kiralama yoluyla faydalandırılmalıdır.
Çiftçilerimizin bilgi ve yenilikleri fuarda görmek, incelemek ve satın almak fırsatını değerlendiren tarım sektörü paydaşlarına Konya Tarım Fuarının faydalı olduğu inkâr edilemez. Konya Tarım Fuarında sağladığı başarıda olduğu gibi Konya’nın tarımsal üretimde de sürdürülebilmesi için üreticilerin başta su ihtiyacının temin edilmesi olmak üzere önemli problemleri halledilmelidir.
Konya’da yapılan tarım fuarındaki gelişmeyi görmek sevindiricidir. Ümit edilenler gerçekleşirse tarım arzu edilen yere gelecek veya geldiği noktayı muhafaza edebilecektir. Konya Tarım fuarı organizasyonu ve katılımcı firmalara ve bu hizmete vesile olanlara canı gönülden teşekkür ediyorum.