Türkiye'nin ilk yedi İmam Hatip Okulundan biri olan ve Hacıveyiszade öncülüğünde Konya halkının samimi çabalarıyla inşa edilen, Konya İmam Hatip Lisesi’nin yıkılacağının gündeme gelmesinin ardından bir grup İmam Hatip Lisesi sevdalısı Konya İmam Hatip Lisesi’nin yıkılmamasına karşın imza kampanyası başlattı ve açıklama yayımladı.

‘BU BİNAYI YIKMAK, BİR GEÇMİŞİ YOK ETMEK ANLAMINA GELİR’

Konya İmam Hatip Lisesi’nin yıkılmasının geçmişi yok etmek anlamına gelen açıklama şu şekilde, “Türkiye’nin ilk yedi İmam Hatip Okulundan biri olan Konya İmam Hatip Lisesi, 1951 yılında Hacıveyiszade öncülüğünde Konya halkının samimi çabalarıyla inşa edilmiştir. Ne yazık ki, günümüzde bu okul, kullanışsız fakat dışarıdan şatafatlı bir beton yığını yapılarak ranta kurban edilmek istenmektedir. Gerekçe olarak da deprem bahane edilmektedir. Bu, kuzuyu yemek isteyen kurdun, kuzuya suyu bulandırdın demesi gibi bir durumdur. Yapılan karot testlerinin resmî sonuçları henüz açıklanmadan, binanın çürük olduğu iddialarıyla kamuoyunda bir algı oluşturulmuştur. Oysaki, 2000 öncesi tüm yapılar aynı durumdadır ve deprem yönetmeliği öncesi yapılan hiçbir bina yeni yönetmeliğe uygun değildir. Konya İmam Hatip, şehrin tam merkezinde yer almakta olup, her aileden en az bir kişinin hatıralarını ve geçmişini barındırmaktadır. Bu binayı yıkmak, bir geçmişi yok etmek anlamına gelir. Binaların da bir ruhu vardır ve yeni, sözde modern denilen beton yığınları bu ruhtan yoksundur. Konya İmam Hatip, modernizasyona kurban edilmemelidir”

Konya’da dut toplarken ağaçtan düştü! Konya’da dut toplarken ağaçtan düştü!

‘KONYA İMAM HATİP, 30 YILLIK DİĞER BİNALARDAN DAHA SAĞLAMDIR’

Konyalıların Konya İmam Hatip Lisesine sahip çıkması gerektiği vurgulanan açıklama şu şekilde devam etti, “Ayrıca, daha bir yıl önce tüm bloklar ve pansiyon için milyonlarca liralık tadilat yapılmış, sınıf kapılarından yemekhane fayanslarına kadar her şey yenilenmiştir. Milletin parası bu kadar çok mu ki göz göre göre israf edilebiliyor? Eğer bina gerçekten çürükse, neden bu yenilemeler yapıldı? Bu kadar masraf yapılmadan önce İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve ilgili kurumlar tarafından gerekli tetkikler mutlaka yapılmıştır. Eğer yapılmadı ise o harcamayı yapan ve onay verenler sorumlu değil midir? Bunca harcama yapıldığına göre bu durum söz konusu olamaz, önüne gelen devletin / milletin parasını bol keseden nasıl harcaya bilir ki, Şimdi gereksiz yere neden bina yıkılmak isteniyor. Bu konuda dur diyebilecek cesur insanlara ihtiyaç vardır. Eğer yeni bir binaya ihtiyaç varsa, A ve B bloklar korunarak arkaya yeni ve daha kullanışlı bir bina yapılabilir.  A ve B bloklar kesinlikle korunmalıdır. "Bina çürük" iddiaları tamamen iftiradır. Eğer samimi iseler, 2000 öncesinde yapılan tüm okullardan karot testi alarak incelemeler yapmalılar. Konya İmam Hatip, 30 yıllık diğer binalardan daha sağlamdır. Bağımsız şirketler ve üniversiteler tarafından yapılmayan tüm raporlar şüphelidir. Bunun dışında, Konya İmam Hatip Lisesi'nin altından geçtiği söylenen Konya Kalesi surlarının kalıntıları vardır. Eğer okul yıkılıp altı kazılırsa, kale kalıntıları ortaya çıkacak ve anıtlar yüksek kurulu yeni bina inşaatına izin vermeyecektir. Çünkü hemen okulun kuzey batı çaprazında yer alan asıl dondurma bitişiğindeki bina yıkıldıktan sonra, yeni binaya izin verilmemiş ve bölge boş kalmıştır. Okulumuzun da benzer bir akıbetle karşı karşıya kalma olasılığı oldukça yüksektir. Ey Konya, okuluna sahip çık!” Konya İmam Hatip Gönüllüleri tarafından başlatılan imza kampanyasına https://www.imzakampanyasi.net/konya_imam_hatip_lisesi_yikilmasin#form linkinden ulaşabiliniyor

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: Muhammed Esad Çağla