TBMM'nin de gündeminde olan iklim değişikliği kanunu son zamanlarda vatandaşlar arasında merak edilen konular arasında yer alıyor. 

Küreselleşen dünyada hedef ne? İklim değişikliğinde ki maddeler Türkiye'nin yararına mı? 81 ile kurulacak olan iklim değişikliği ve uyum koordinasyon kurullarının amacı ne?

2024 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı  Azerbaycan'ın Bakü şehrinde 11-24 Kasım 2024 tarihleri arasında küresel ısınma ve sera gazı salınım oranlarını azaltma amacıyla Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesine taraf ülkelerin katılımıyla gerçekleşti.

Organizasyona Türkiye'den Çevre, şehircilik ve İklim değişikliği Bakanı Murat Kurum katılım sağladı.

Eskişehir'e Porsuk Çayı'nı görmeye giden Konyalılar milli sporumuzu yaptı Eskişehir'e Porsuk Çayı'nı görmeye giden Konyalılar milli sporumuzu yaptı

Bakan Kurum, Azerbaycan'ın Bakü kentinde düzenlenen 29. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği konferansında yaptığı konuşmada "Ülke olarak iklim değişikliği ve çevre sorunlarıyla mücadeleyi her zaman siyaset üstü ve sınır tanımayan  konular olarak ele alıyoruz. İklim değişikliğiyle mücadeleyi hem mevcut sorunların önlenmesi hem de kalkınma sürecinde iklime uyum olarak değerlendiriyoruz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2053'te net sıfır emisyon hedefi ve Yeşil Kalkınma Hedefleri doğrultusunda İklim Değişikliğiyle Mücadelede ve uyum konusu başta olmak üzere bir çok alanda düzenlemeler yaptık. 

Su kaynakları yönetiminden biyo çeşitlilik ve ekosistem hizmetlerini tarım ve gıda güvencesinden enerji ve sanayiye, ulaştırmadan kentlere, sağlıktan spora, sosyal kalkınma ve afet risk azaltmaya kadar bir çok alanda iklim değişikliğine uyum için çalışıyoruz." dedi

İKLİM KANUNUYLA BİRLİKTE EMİSYON TİCARET SİSTEMİ KURULACAK

Çevre, şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığı'nın resmi sayfasında yer alan bililere göre emisyon,  Emisyon Ticaret Sistemi, emisyon azaltımlarının maliyet etkin bir şekilde başarılmasını hedefler. Sistemin sağlıklı işleyebilmesi için piyasa istikrarı, tahsisat fiyatı ve maliyetler arasında denge sağlayacak kuralların doğru bir şekilde belirlenmesi gerekir.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TEKFİFİ KABUL EDİLİRSE NE OLACAK?

 her ilde vali başkanlığında İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu oluşturulacak. Sera gazı emisyonları, Ulusal Katkı Beyanı, net sıfır emisyon hedefi ile İklim Değişikliği Başkanlığının strateji ve eylem planları doğrultusunda azaltılacak. İklim Değişikliği Başkanlığı, ulusal, sektörel ve tematik raporlar hazırlayacak; teşvik mekanizmaları geliştirecek, Türkiye Yeşil Taksonomisini kuracak. İthal edilen malların gömülü sera gazı emisyonlarını ele almak için Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması kurulabilecek.

İklim Değişikliği Başkanlığınca Emisyon Ticaret Sistemi kurulacak. Karbon Piyasası Kurulu, ulusal tahsisat planını onaylayacak, ETS piyasasında ücretsiz tahsisatların dağılımına karar verecek. Doğrudan sera gazı emisyonlarına neden olan faaliyetleri yürüten işletmelerin, İklim Değişikliği Başkanlığından sera gazı emisyon izni alması zorunlu olacak.


İklim Kanunu Teklifi'nin görüşmelerinin ardından Genel Kurul’da bazı uluslararası anlaşmaların onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun tekliflerini ele alınacak. Ayrıca Plan ve Bütçe Komisyonu toplanacak. Komisyonda; Anayasa Mahkemesinin iptal kararları doğrultusunda hazırlanan Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlayacak.


 

Muhabir: HATİCE TEKİN