SPOR

'Herkes için mümkün'

Araştırmacı-Yazar Alaaddin Aladağ, Milli Sporcu Şevval Ayaz ile bir röportaj gerçekleştirdi. Şehir sohbetlerinde başarılı sporcu Şevval Ayaz’ı kaleme alan Aladağ, onun başarılı bir sporcu olduğunu ifade ediyor

Abone Ol

Şevval Ayaz kimdir? Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Merhabalar ben Şevval. 22 yaşındayım. 4 kişilik bir ailenin 2. kızıyım. Babam devlet memuru, annem ev hanımı, ablam da çocuk gelişimi uzmanı. Ailem Mersin’de yaşıyor. Ben de 2 yıldır antrenmanlarımdan dolayı İzmir’de yaşıyorum. Mersin Üniversitesi Beden Eğitimi ve Öğretimi Bölümü 4. Sınıf öğrencisiyim. İlkokul 6. sınıftan beri atletizmle uğraşıyorum.

Atletizm sporuna başlama hikayen nasıl gerçekleşti kaç yaşında nasıl başladın seni bu spora yönlendiren etkenler nelerdi?

Ben çocukluğumdan beri sürekli koşan zıplayan bir çocuk oldum. İlkokulda da beden eğitimi derslerinde sürekli erkeklerle yarışan birisiydim. 6. sınıftayken de beden eğitimi öğretmenim Murat hoca benim bu durumumu gözlemleyip, ailemle konuşup atletizmde başarılı olabileceğimi dile getirdi. Daha sonra ailemle beni kendi beden eğitim öğretmeni olan ve şuan da hala antrenörlüğümü yapan Fahri Özen’e yönlendirdi. 1 Nisan 2012 yılından beri de Fahri hocamla antrenmanlarımızı yapıyoruz.

Bizlere Atletizmden bahseder misiniz? (Koşu ve Engelli Atlama Hakkında)

Atletizm her branş gibi çok disiplin isteyen bir spor. Biz her gün idmanlarımızı hiç aksatmadan yapıyoruz. Kişi ilk başta atletizme başlayacağı zaman hangi branşa yatkınlığı olduğunu anlamak için antrenör atletizmin her branşını bireyde dener. Bu genelde bireyin vücut özelliklerinden, fizik yapısına göre değişiklik gösterir. Benim branşın 100 metre engelli koşu. Bu branşta 100 metrenin içerisine 10 adet engel koyuluyor ve biz de koşarken bu engellerin üzerinden atlıyoruz. Engel boyu yaş kategorisine cinsiyete göre değişiklik göstermektedir. Erkekler için engelli koşu 110 metrelik bir alanda yapılmaktadır. Koşu metreleri saha şekline göre de değilmektedir. Salon yarışlarında bu uzunluk 60 metre olarak değişiklik göstermektedir.

Sporculuk yaşantınızda unutmadığınız maçlar ve kariyer rekorlarınız nelerdir?

 Ben ilk olarak uzun mesafe koşarak yarışmalara başladım. İlkokuldayken okullar arası koşu yarışmaları oluyordu. İlk yarışımda sahilde 3500 metre koşmuştum. Koşumun son 100-200 metresinde ailem de benle koşmuştu benim için çok özel bir yarıştı. Bunun dışında 15 yaşındayken liseler arası yapılan yarışlarda 1. Olduğum için ülkemizi temsilen Çin’e Dünya okullar şampiyonasına gitmiş ve orada 1. olmuştum. İlk dünya şampiyonluğumu burada aldım. 2016 yılında Dünya okullar şampiyonası bu sefer Trabzon’da yapıldı. O yarışa da ailem beni desteklemek için Trabzon’a gelmişti. Orada da yine Dünya Şampiyonu olmuştum. Bunun dışında Balkan şampiyonluklarım da bulunmakta. Geçtiğimiz yaz Cezayir’de yapılan Akdeniz Olimpiyatlarına gitme fırsatım oldu. Orada kendi branşımda derece elde edemesem de ülkemizi temsilen bayrak takımında yarıştım ve takım olarak 3. olduk. En son olarak da Konya’da yapılan İslam Oyunlarında kendi branşımda 1. oldum. Aslında her yarışın ayrı bir önemi var benim için hepsi özel ama derecelerimden de bahsetmemiz gerekirse bunları örnek verebiliriz.

Birçok önemli organizasyonda madalyalar kazandınız Burada merak ettiğim şey, yarışlara nasıl odaklanıyorsunuz?

 Yarış sabahı aşırı motive uyanıyorum. Güzel bir kahvaltı yapıyorum. Kendimi gaza getiren bir playlistim var yarış günü boyunca o playlisti dinliyorum. Yarışlardan önce ailemle konuşuyorum. Yarıştan sonraki sevinçlerimi düşünerek kendimi daha çok gaza getirdiğimi söyleyebiliriz. Bir de ülkemizi temsil etmek aşırı güzel bir duygu. Yarıştan sonra tribünün o halini görmek sevinçten zıplamak aşırı güzel bir duygu dolayısıyla her yarışta bunlarla daha da gaza gelerek kendimi yarışa motive ediyorum.

Saha dışında Şevval Ayaz neler yapar?

Saha dışında gezmeyi, araba sürmeyi, müzik dinlemeyi çok severim. Zaman zaman odamda kendi pikabıma plaklarımı takar keyif yaparım, zaman zaman da arabada bir yerlere giderken kendi kendime konserler veririm. Yeni yerler gezmeyi çok severim. İdmanlardan çok fazla boşluğumuz olmadığı için boş zamanlarımda sevdiklerimle vakit geçirmek beni idmanlara daha motive ettiğinden onlarla vakit geçiririm.

Eğitim hayatınız ve Atletizm ile ilgili bundan sonraki plan ve hedefleriniz nelerdir?

Okulda son sınıfım bitirdikten sonra belki bir yüksek lisans yapma düşüncem olabilir. Atletizm olarak da önümüzde dünya şampiyonası, olimpiyat gibi önemli yarışlar var. Onlar için hazırlanıyoruz. En büyük hedefim olimpiyatlarda derece yapmak. Bunun için de her gün idmanlarımızı hiç aksatmadan yapıyoruz.

Sence Atletizm Türkiye'de ne durumda ne kadar gelişti daha da gelişmesi için neler yapılması lazım?

Ülkemizde atletizme yeteneği olan çok fazla çocuk olduğunu düşünüyorum. Biz genetik olarak ülkece biraz fazla yatkınız. Yeni yapılan tesislerimiz, yapılacak olan tesislerimiz mevcut. Ben 12 yıldır spor yapıyorum öncesinden bugüne aşırı ilerleme mevcut. Bu durum her geçen gün de artmakta. Yurtdışındaki tesisleri imkanları göz önünde bulundurarak, çeşitli spor malzemelerini temin ederek bu durumu biraz daha geliştirmemiz mümkün.

Spor engelli bireylerin hayata katılımında sizce nasıl bir yer tutuyor? Sizce Türkiye’de bu konu daha fazla alan kazanabilir mi?

Spor herkes için mümkün olan bir şey bence. Ülkemiz bu konuda kendisini geliştirdi ve artık engelli bireyleri de spora kazandırmaya çok fazla başladığımızı görüyorsunuz. Ampüte futbol takımımız bu konuda herkesi teşvik edecek düzeyde başarılar elde etti.   Bu durum insanları daha çok teşvik etmeli ve o bireyleri de hayata daha kolay kazandırmamızı sağlamalı diye düşünüyorum.