BALKUSAN KÖYÜ VE KARAMANOĞLU MEHMET BEY!

Abone Ol

Daha önceki yıllarda Karamanoğlu Mehmet Beyin Karaman Ermenek İlçesi Balkusan Köyünde bulunan mezarını Ahmet Yıldız, Ahmet Gündüz, Ahmet, Çelik,  İbrahim Çiçek ve Himmet Tömtöm ile defalarca ziyaret etmiştik.

Himmet Tömtöm emekli Tarih Hocası Mehmet Ali Tapramaz’ın  Karamanoğlu Mehmet Beyin  Balkusan’daki mezarını ziyaret edelim diyor program  yapalım. Dedi 19 Mayıs Pazar günü gitmek üzerine program yapıldı. Geçen hafta Cumartesi günü hanımın rahatsızlığından dolayı iptal ettik.

26 Mayıs Pazar günü Kümbetli Camii dönerinde Mehmet Ali Tapramaz Hocam ve Himmet Tömtöm, Ahmet Yıldız, Ahmet Çelik ve İbrahim Çiçek buluşuldu. Alibeyhüyüğü fırınından her zaman adetimiz üzere tandır ekmeği aldık. Cicek Köyümüzde eski muhtarımız Yunus Yılmaz’ın yeğenin düğününe katılarak düğün yemeğinde kaşık salladık.

Sarıoğlan’da Karazor tesislerinde çay içtikten sonra Hadim üzeri Taşkent İlçemizin girişinde Kuvayı Milliye Asker, komutan ve günümüz Türk Askerini temsil anıtın önünde durup fotoğraf çektik. Sonrasında Sultan Pınarında su içtikten sonra yolumuza devam ettik.

Başyayla’da çay bahçesinde bir süre dinlenip çay içtik. Çay bahçesi sahibinin oğlundan sazıyla türküler dinledik. Ermenek’e girmeden Zeyve Pazarına gittik. Zeyve Pazarı Tapramaz hocamın çok hoşuna gitti ve dediki;

Ermenek Zeyve Pazarı Ayder Yaylası, Uzungöl, Amasra bu güzelliğin yanına bile yaklaşamaz. Her ne hikmetse  televizyonlar ve medya Zeyve Pazarından hiç bahsetmezler.

Kaptanımız İbrahim Çiçek seri bir şekilde Ermenk Balkusan Köyüne ulaştırdı.

      

Balkusan Köyü levhasını ve yanında “ KARAMAN BEY (1256-1262), KARAMANOĞLU MEHMET BEY (1262-1278) KARAMANOĞLU MAHMUT BEY (1300-1308) VE KÜLLİYESİ yazıyordu.

Her yıl 13 Mayısda Dil Bayramı kutlanan Kültür evini önünde Karamanoğlu Mehmet Bey, Mustafa Kemal Atatürk, Yunus Emre, Yusuf Has Hacip, Aşık Paşa, Karacaoğlan, Kaygusuz Abdal, Kaşgarlı Mahmud’un büstlerini dikmişler.

Maşallah tören alanı tertemiz ve bakımlı olması bizleri sevindirdi.

Yol Karamanoğlu Mehmet Beyin türbesine kadar kilitli taş döşemişler. Türbe Selçuklu usulü yeniden restore yapılmış. Her tarafı pırıl pırıl tertemiz. Türbe içinde beş mezar var. Türbe dışında namazgâh var. Çevresinde yeni mezarlar var.

Türbenin duvarına kitabe ters olarak konulmuş Duvarda panoda Başbakanlık Salnamesinden alınan belge bulunmakta. Karamanoğlu Mehmet Beyin meşhur fermanını bir kez daha okudum.

“ŞİMDENGERU, HİÇGİMESNE KAPIDA, DİVANDA, MECLİSTE, TÜRK DİLİNDEN ÖZGE SÖZ SÖYLEMESİNLER! Karamanoğlu Mehmet Bey 13 Mayıs 1277”

Bugünkü anlayacağımız dille;

KARAMANOĞLU MEHEMET BEY DERKİ;

“BU GÜNDEN SONRA HİÇ KİMSE KAPIDA, DİVANDA, MECLİSTE VE DIŞARDA TÜRK DİLİNDEN BAŞKA SÖYLEMESİN!”

Biz başta Karamanoğlu Mehmet Bey olmak üzere burada bulunanlara Fatiha okuduk, ha unutmadan Karaman Milletvekili Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü ’nün mezarını ziyaret edip Fatiha okuduk.

Fikret Ünlü ile hem Konya’da görev yaptığı sıralarda hem bakanlığından yakinen tanırdım. Özellikle Çumra’mıza hizmetlere vesile olmuştu Allah rahmet eylesin.

İlçe nNüfus Müdürümüz Nebi Gülcan’ın Köyü İhsaniye ve Bucakkışla üzerinden Karaman’a gitmek için yola çıktık.

İbrahim Çiçek;

--- Bu yolda 32 adet viraj var. Eskiden çok bozuktu maşallah şimdi eskiye göre yollar çok güzelleşmiş. Dedi.

Gerçekten bu tarafta yollarda çok güzel çalışma var. 32 adet dönemeç, kıvrım, büklüm veya viraj her ne ise hepsini geçtikten sonra Karaman’a ulaştık. Kazımkarabekir, Gökhüyük, Beylerce geçtikten sonra Çumra’mıza geldik.

Türk Diline hizmet edenler başta Karamanoğlu Mehmet Bey Mustafa Kemal Atatürk, Yunus Emre, Yusuf Has Hacip, Aşık Paşa, Karacaoğlan, Kaygusuz Abdal, Kaşgarlı Mahmud’un ruhlarını şad eyledik. Unutulmadıklarını mesajını şükran, vefa duygularımızla onlara ulaştırdık.