TEKNOLOJİ

Bakan Kacır açıkladı!

Bakan Kacır, 'Geliştirdiğimiz milli hava-hava füzeleri Gökdoğan ve Bozdoğan, İHA ve insansız deniz aracı platformlarından atılabilecek yeni nesil füze ailesi Kuzgun, 2024'te Türk Silahlı Kuvvetlerimizin envanterine eklenecek.' dedi.

Abone Ol

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2024 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı. Komisyon, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplandı.

Komisyonda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yanı sıra Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, 

 Türk Standartları Enstitüsü, Türk Patent ve Marka Kurumu, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Türkiye Bilimler Akademisi, Türkiye Uzay Ajansı bütçe, kesin hesap ve Sayıştay raporları, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının bütçe ve kesin hesabı, Kalkınma Ajansları Denetim Raporu (Ahiler, Batı Akdeniz, Bursa Eskişehir, Bilecik, Dicle, Doğu Anadolu, Kuzeydoğu Anadolu) ele alınacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bakanlığının bütçesinin sunumuna başladı.

Bakan Kacır'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

 (Deprem bölgesi) Yaptığımız hasar tespit çalışmasında bölge sanayiinin bina, makine, stok ve altyapı kayıplarının 8 milyar doların üzerinde olduğunu belirledik.

* Elektrikli araç başına düşen hızlı şarj istasyonu sayısında Avrupa'da birinciyiz.

* Kocaeli, Denizli, Eskişehir, Samsun, Trabzon ve Malatya ile model fabrikalarımızın sayısını 8'den 14'e çıkarıyoruz.

* Bilim Merkezlerinde 1 milyon 330 bin ziyaretçi ağırladık. 550 bin öğrencimiz bilim atölyeleri eğitimlerine katıldı. Yıl sonuna dek 7 Bilim Merkezini daha hizmete sunacağız.

* 5 Avrupa Dijital İnovasyon Merkezini 2024'te ülkemize kuracağız

* Türkiye'nin milli haberleşme uydusu Türksat-6A'nın testlerini büyük ölçüde tamamladık.

* (KOSGEB) Yılbaşından bu yana 61 bin işletmeye 5,2 milyar lira destek sağladık. KOBİ Finansman Destekleri ile 4,5 milyar liralık kredi hacmi oluşturduk. 3 bini kadın, 4 bin 600'ü genç girişimci olmak üzere 8 bin yeni işletme kurulmasını sağladık.

GÖKDOĞAN VE BOZDOĞAN  2024'TE ENVANTERE GİRECEK!

* Geliştirdiğimiz milli hava-hava füzeleri Gökdoğan ve Bozdoğan, İHA ve insansız deniz aracı platformlarından atılabilecek yeni nesil füze ailesi Kuzgun, 2024'te Türk Silahlı Kuvvetlerimizin envanterine eklenecek

BOZDOĞAN VE GÖKDOĞAN'IN KRİTİK ÖZELLİKLERİ NELER?

Gökdoğan ve Bozdoğan füzelerinin uçaktan atış testleri tamamlanmak üzere.


Füzeler, 2024 yılında envantere girecek. İlk etapta prototip teslimatları yapılacak, akabinde düşük ölçekli ilk üretim planlanıyor.

BOZDOĞAN füzesi 25+ kilometre menzile sahip, sesin 4 katı hıza çıkabiliyor.

GÖKDOĞAN füzesi 65+ kilometre menzile sahip, o da sesin 4 katı hıza çıkabiliyor.

BOZDOĞAN görüş içi hava hava füzesi. Yani kısa/orta menzildeki hedeflere karşı kullanılan ve atılmadan önce kızılötesi arayıcı başlığı ile kilitlenerek hedefini etkisiz hale getiren yüksek manevra kabiliyetli.

,GÖKDOĞAN görüş ötesi hava hava füzesi. Görüş ötesi füzeler, genellikle orta/uzun menzildeki hedeflere karşı kullanılan ve son safhada aktif radar arayıcı başlık ile kilitlenerek, etkinlik sağlayan füzeler.

KUZGUN-KY

75 kg ağırlık ve 10 kg harp başlığıyla KUZGUN-KY, ailenin en hafif üyesi olarak karşımıza çıkıyor. Başlarda kara ve deniz platformları ağırlıklı olarak lanse edilen KUZGUN-KY’nin SİHA’lara da entegre edileceği görülüyor.

40+ km menzile ulaşabilen KUZGUN KY, kara ve deniz araçlarından irtifa ve hız farkından dolayı bir miktar daha düşük bir menzile sahip olacaktır.

KUZGUN-TJ

0.9 Mach hızda ve 20000 ft irtifadan atıldığında 180 km azami menzile sahip KUZGUN-TJ 60 dakikalık bir azami varış süresine sahip. Seyir füzeleriyle benzer uçuş karekteristiklerine sahip olacak KUZGUN-TJ’nin hedefe varış süresinin izlenen uçuş rotasına göre önemli ölçüde değişiklik göstereceği unutulmamalıdır.

KUZGUN-SS

EFES-2022 tatbikatında Defence Turk tarafından KUZGUN-SS mühimmatının AKSUNGUR SİHA’ya entegre edilerek test edilmesinin planlandığı bilgisi edinilmişti. İtkisiz bir mühimmat olan KUZGUN-SS, itki sisteminin yokluğundan dolayı oluşan ağırlık boşluğunu ek harp başlığı ile dengeliyor, KUZGUN-TJ gibi 14 kg’lik harp başlığı modülü kullanan KUZGUN-SS’de iki adet 14 kg’lik harp başlığı (toplam 28 kg) bulunuyor.

SİHA’ların yanında booster ile karadan/denizden atılabilecek KUZGUN-SS, 0.2 Mach hız ve 20000 ft irtifadan 40 km menzil ve 2 dakikalık varış süresine sahip olacak.