YEREL

‘Asıl görevimiz, bütünleşik tasarım!’

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü tarafından TMMOB Peyzaj Mimarları Odası'nın kuruluşunun 30. yıl dönümü ve 13 Mayıs Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü kutlamaları kapsamında program düzenlendi.

Abone Ol

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü tarafından TMMOB Peyzaj Mimarları Odası'nın kuruluşunun 30. yıl dönümü ve 13 Mayıs Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü kutlamaları kapsamında program düzenlendi. Düzenlenen programa SÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serpil Önder, Kırıkkale Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Öner Demirel, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İl Temsilcisi Özcan Kuzu ile öğrenciler katıldı. 

‘EKOLOJİK TABANLI PEYZAJ ODAKLI YAKLAŞIMLARIN ÖNCELENMESİ GEREKMEKTE’

13 Mayıs Ulusal Peyzaj Mimarları Günü Peyzaj Mimarlığı eğitim-öğretimi veren 41 üniversitede, meslek odası, şube ve temsilciliklerinde kutlanmakta olduğuna dikkat çeken SÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serpil Önder, konuşmasını şöyle sürdürdü, “1933 yılında Ankara Üniversitesi`nde başlayan ilk peyzaj mimarlığı eğitiminde, Peyzaj Mimarı bölümü ilk mezunlar 1973 yılında, bundan 51 yıl önce verilmiştir.  Meslektaşlarımızın bir araya gelerek mesleki tanınırlıkları yönünde attığı ilk adım olan Peyzaj Mimarisi Derneği ise 1966 yılında kurulmuştur.  13 Mayıs 1994 yılında TMMOB`nin 33. Genel Kurulunda Peyzaj Mimarları Odası`nın kurulmasının oylanması ile mesleğimize dair örgütlenme faaliyetleri ve mesleki mücadelemiz yasal zemine oturmuş, aradan geçen 30 yılda ise bu mücadele ve faaliyetler, peyzaj mimarı üyelerin Odasına sahip çıkmasıyla katlanarak büyümüştür ve büyümeye devam etmektedir. Güvenli ve yaşanabilir yapılı çevrelerin üretilmesinin gerekliliği tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizin de öncelikli gündemini oluşturmaktadır. Tüm canlılar için yaşanabilir bir çevrenin oluşabilmesi, ancak doğayla uyumlu bir yaklaşım ile mümkün olabilir.  Doğal denge ve doğanın insana sunduğu üretkenliği bakımından ekolojik bir süreç olan afetlerin canlılara doğrudan zarar vermediği bilimsel bir gerçektir. Ancak son yıllarda yaşanan yıkıcı afetler, seller, su kaynaklarının yanlış yönetimi, tarım arazileri ve dere yatağına yapılan hatalı yerleşmeler, kuraklık, yaban hayatının ve doğal peyzajın var olduğu ormanlara insan müdahalesinin artmasıyla çıkan orman yangınları insanlarla birlikte tüm doğal ve kültürel varlıklara zarar vermektedir. Bu tespitten hareketle, disiplinler arası ortak akıl ve stratejiler gerektiren çevresel krizlerde, ekolojik tabanlı peyzaj odaklı yaklaşımların öncelenmesinin gerekliliği ortadadır.  Doğanın korunması, afetlerin etkilerinin en az seviyeye indirilmesi, doğal, kültürel ve çevresel değerlerin bütünleşik bir çerçevede ele alınmasını mümkün kılacak bu bakış, tasarım, planlama ve uygulamalarımızda biz peyzaj mimarlarının asıl görevidir. 13 Mayıs Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günümüz kutlu olsun!” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülen "Genç Kültür Kart Proje Destek Programı" kapsamında Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Elemanı ve aynı zamanda Yaşayan Tasarım Topluluğu Akademik Danışmanı olan Arş. Gör. Z. Can Erbil’ i ve topluluk yönetiminde yer alan öğrencilerimizi aldıkları proje desteğinden ötürü, teşekkür belgeleri verildi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA