Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce Konya’ya kenevir ekim izni verildi. Bu bağlamda kenevir ekimine haftaya başlanacağı duyuruldu. Son yıllarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları ile kenevir popüler bir bitki haline gelmişti. Medya başta olmak üzere üreticiler, üretici birlikleri ve ekimin serbest bırakıldığı illerde Tarım ve Orman Bakanlığı teşkilatları devrede oldular. Sonuç olarak kenevir ekimi ile birlikte esrar kullanımının artacağı korkusu artık bitti. Kenevir bitkisinin ekonomik bir değerinin bulunduğu, ülkede ve bölgede yetiştirilecek iklime ve potansiyele sahip olduğu göz önüne alınarak artık Konya’da da ‘günah bitkisi’ olarak bilinen kenevir ekilebilecek.

25 BİNDEN FAZLA ÜRÜN KENEVİRDEN YAPILIYOR

Kenevirle ilgili değerlendirmelerde bulunan Ziraat Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Mevlüt Mülayim, 6-8 aydır kenevir ekiminin müsaadesi için uğraşıldığını söyledi. Sonuç olarak diğer illerde olduğu gibi Konya’da da kenevir ekiminin yapılacağını ifade eden Prof. Dr. Mülayim, kenevirin birçok alanda kullanıldığının da altını çizdi. Mevlüt Mülayim, “Kenevir yağ, lif, tıbbi ve çok sayıda amaçla kullanılabilen bir bitki olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla faydalılık derecesi önemli. Daha az su isteyen bu bitkinin alternatif bir ürün olarak Konya’nın tarımında yer alması bekleniyor. Çünkü kenevir suyun kıt olduğu yerlerde de yetiştirilebilir. Çok sayıda sektörde 25 binden fazla ürünün kenevirden yapıldığı da biliniyor. Dolayısıyla önemli bir bitki. Ama şu anda Konya’da sanayisi yok. Alımı ve işlemi de yok. Bu konuda bir hazırlık yapılması gerekiyor. Ayrıca uyuşturucu maddelerine katkısı olabildiğinden dolayı kenevirde KHC oranının düşük olması isteniliyor. Bu uyuşturucu maddelerine katkılarından dolayı kenevirin sadece 21 ilde ekimine müsaade ediliyordu. Konya da bu illerin arasına girdi. Kenevir bitkisi eskiden çok rahat bir şekilde ekilebiliyordu. Ama uyuşturucunun yaygınlaşması nedeniyle dünya genelinde kısıtlamaya gidilmişti” diye konuştu.

Dkhgmxcnbmbc

İLK KOT PANTOLON KENEVİRDEN YAPILDI

Özkaya: 'Sanatı kendim için yapıyorum' Özkaya: 'Sanatı kendim için yapıyorum'

Kenevir bitkisinin faydalarından bahseden Prof. Dr. Mülayim, “Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir. Yine bir dönümlük kenevirden, 4 dönüm ağaca eş kâğıt üretilebilir. Kenevir tam 8 kez kâğıda dönüştürülebilirken, ağaç 3 kez kâğıda dönüştürebilir. Kenevir 4 ayda, bir ağaç ise 20-50 yılda yetişir. Kenevir, gerçek bir radyasyon temizleyici olarak bilinirken dünyanın her yerinde yetiştirilebilir ve çok az suya ihtiyaç duyar. Ayrıca kendisini böceklerden koruyabildiği için tarım ilacına da ihtiyaç duymaz. İlk kot pantolon, kenevirden yapıldı; hatta “kanvas” kelimesi kenevir ürünlerine verilen isimdir. Kenevir, AİDS ve kanser tedavisinde kemoterapi ve radyasyon etkisini azaltma; romatizma, kalp, sara, astım, mide, uykusuzluk, psikoloji, omurga rahatsızlıkları gibi en az 250 hastalıkta kullanılır” diye kaydetti.

KENEVİR ‘GÜNAH BİTKİSİ’ OLARAK GÖRÜLÜYOR

Kenevirin halk arasında daha çok uyuşturucu maddelerin yapımında kullanıldığından ‘günah bitkisi’ diye anıldığını ifade eden Mülayim, sözlerine son olarak şunları ekledi: “Ülkemizde serbestçe yetiştirilmekte olan çay, kahve, şeker pancarı (şeker), tütün gibi daha birçok bitki de farklı veya fazla kullanıldığında zararlı etki yapabilir. Dolayısıyla kenevirin de uyuşturucu özelliği öne çıkarılması sona ermeli ve insanlık için gerçek yararları öne çıkarılmalı. Kenevir az su tüketen ve çok amaçlı kullanılabilen bir bitkidir. Kenevirin yukarda sayılan faydaları yanında, çabuk yetişmesi, yetiştirildiği toprağın organik maddesini artırması ve yetişirken az su tüketmesi bölge için önemli bir avantaj sağlayacak.”

Muhabir: TUBA KAYA